Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Bármi ami tetszik és kéznél van.
Én grafitos zsírral szoktam. Azzal megy már a kezdetektől fogva a PLA anyás Z tengelyem.

Ez a grafitceruzás színezés aranyos [#vigyor]
Ez lett volna az utolsó ami eszembe jut ha nincs otthon gépzsír, vagy WD40 [#vigyor]

keri

A WD40-nek van lítium zsír spray az is jó, mert az fehér és nem feltűnő mennyiség marad a felületen.

Illetve nem tudom milyen alkalmazásban használod. Legtöbb helyre én nem teszek semmit.

RJancsi

Kb. két hete nyomtattam egy ikerhengeres oszcilláló légmotort. [#t9p20851#] A hengertalpakat és a dugattyúkat kell valamivel kenni, mert sem a súrlódásnak (melegszik) sem a tömítésnek nem tesz jót ha szárazon csúszik egymáson a két PLA felület. Ha sokat járatom (egy-két perc) megszorul valamelyik dugattyú. Nem szeretném ha összeolvadna vagy valami eltörne. De a hajtókar "csapágyaknak", szóval a két sárga gyűrűnek sem árt a kenés.

RJancsi

A grafitos "száraz" kenést már máskor is alkalmaztam és eddig bevált. A különböző ásványolaj és más oldószeres (WD-40) olajoktól-zsíroktól tartok, mert nem tudom melyik mit old, duzzaszt stb. Mivel a PLA tejből van, a fene tudja mire háklis.  De ha neked a grafitos zsír bevált, az nekem is van itthon.

keri

PLA, PETG, ABS jó anyagok. Szinte mindent bírnak.
Ráadásul kifejezetten csapágyműanyagnak is jó.
Nagyobb sebességen a melegedés a PLA ellensége, de alapból nagyon jó a kopásállósága szárazon is, csak a kenés javít rajta.

Meg aztán mi van ha bedagad, vagy bármi történik a nyomtatott alkatrésszel? Nem valami drága érzékeny műszer ez, nyomtatsz másikat [#nyes]

Szalai György

"nyomtatsz másikat"

,,Sic transit gloria mundi" avagy így múlik el a világ dicsősége.
Ezennel meg is van a kellő ideológia, a gyenge minőségű alkatrészek készítéséhez.
Azért gyönyörű ez, mert teljesen függetlenül a piacgazdaságtól és a fogyasztói társadalomtól.
Már önmagának készíthet vacakot az ember, amikor csak tetszik neki.

Rég látom, hogy a garanciaidő bevezetése előtti aranykornak vége, de ez már mindennek az alja.
És mit hozhat még a jövő?

keri

Ne zsörtölődj Gyuribá! [#vigyor]

Nincs vége a világnak, se a dicsőségének, sőt inkább most nyílt ki a világ![#nyes]

Ahogy a digitális fényképezőgépekkel és az azonnal ellenőrizhető képekkel sem veszett ki a fotózás élménye és lényege, csak jóval egyszerűbben, olcsóbban, jobb minőségben, több embernek elérhetővé vállt. Nem kell meggondolni hogy a 24kockába vajon lefényképezzek e valamit, vagy hátha lesz még jobb.

3D nyomtatóval nem kell éveken át reszelgetni meg barkácsolni hogy összehozzunk valamit. Nem kell vagyonokat elkölteni egy ötlet megvalósítására. Csak elképzeljük, megtervezzük és néhány óra alatt valósággá válik, mint abban a régi rajzfilmben a varázsceruzával.
Minimális költség, miatt pedig ha elrontjuk, nem úgy működik akkor nem költséges selejt, mert pár gramm kukoricacsutkából készült műanyag bánja, lehet próbálni a következő változatot ahogy a digitális fényképezőgépnél.

Megjegyzem ez az elmúlt dicsőségű világ jóval tartósabb sok esetben még így is, mint a kíni fröccsöntött szuttykok.

Ez a lámpatartó két éve működik kifogástalanul a bringámon.
Előtte pár hetet bírtak ki csak a bolt cuccok.
Megterveztem, kinyomtattam. Az előtt csak szencségeltem volna hogy megint vehetek másikat.
https://www.thingiverse.com/thing:1337990

Szalai György

Gyuribá ??? Igen. Azt hiszem tulajdonképpen ez a baj.
Elszalad mellettem a világ, és már nem nagyon akaródzik utána szaladnom.
De ti fiatalok azért szaladjatok csak, én meg majd nézem.

PSoft

Én is szaladjak?[#nemtudom]

Szalai György

Mindenkinek muszáj együtt szaladni a farkával.
Falkával na. Végkifulladásig.
Akarni sem muszáj, csak csinálni.

keri

Hajaj, elég rossz hangulatban vagy.
Iszol te rendesen [#pias][#nyes]

Sajnos én sem vagyok fiatal, sportos alkatom és lendületem a múlté, hízok, fájnak a tagjaim, de mindig bele lehet vágni valami újba. Szerintem ez élteti a magunkfajta műszaki embert. Nem feltétlen a 3D nyomtatásba, de hidd el a te tudásod lehet hogy régi, pont ebben a szép új világban értékes, fejleszthető és beilleszthető, mert a világ változása miatt azt a tudást és szemléletet már kevesen birtokolják.

Szóval ne keseregj! Ha nem tetszik a világ kezd el magad képére formálni! [#integet2]

000000000

Boszorkány az első magjáig tanul csak...[#eplus2]

RJancsi

Gondolom "máglyáig"-ot akartál írni. Úgy van értelme. [#nyes]

Devecz Miklós

Készen van a Slic3rPe fordítása.
Ha valakit érdekel innen letölthető:

https://cnctar.hobbycnc.hu/Devecz_Miklos/SlicPE%20magyaros%C3%ADt%C3%A1sa/

PSoft