Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Egyre közelebb...

keri

Nyomtatott fogaskerekek hibáinak csökkentésére elég bevett dolog, bár igaz, többnyire a halszálkát használják.
Én kis szögű dőlést szoktam beállítani, emiatt kicsi az oldalirányú erő és eleve szélesebbre veszem, így nincs vele gond.
Mondjuk a halszálka sem megvalósíthatatlan, van rá ötletem, de nem piszkállak vele, majd én megtervezek [#vigyor]

Lényeg hogy tetszik ez a letisztult, egyszerű és jó konstrukció. Van sok hasonló a Thingiversén, de mindegyik komplikáltabb.

keri

Nem tudom hogy súrlódó felületre mennyire jó a karbon anyag. Az inkább szerkezeti anyagnak jó.
PLA v. PetG nagyon jó csapágy anyag, (ha nem melegszik túl) és a szerkezeti erőssége is megfelelő.

Én amúgy olyat tervezek, hogy két fejes nyomtatással, vagy szálcserével különböző anyagokat tudjak egybe nyomtatni.
Pl. lehetne egyik fejben karbon, a másikban POM (ami nagyon jó kopásállóságú, de nagyon erősen zsugorodik ezért tisztán nem lehet nyomtatni) A testet karbonból a súrlódó felületet vékonyan POM-ból nyomtatnám. Jobb fogaskereket lehetne így csinálni mint a legtöbb gyári műanyag.
Ha mindezt 0.2mm-es fúvókával sikerülne, akkor 0.4-0.6modulos viszonylag kicsi fogaskerék is kitelezhető lenne, miközben a fogaskerék testét lehetne 0.5-0.6mm-es fúvókával haladósan nyomtatni.

keri

Jajajaj, ha már megittam a kávémat és rámjött a szájmenés.

Szerintetek hogy lehetne jól megoldani?
Van kis nyomatékú 20-30-ezret forgó motorom, ezt kéne leáttételezni 2-3ezres fordulatra. Tehát 1:10-es áttétel, de úgy hogy ne olvadjon el [#vigyor]
Csináljak egy 1 fokozatú szíj áttételt? Kis fogaskeréknek végülis lehetne alut használni, és akkor nincs gond.

Kapu mozgató motor lenne, mert nem vagyok hajlandó egy ablaktörlő motoros halál lassú kapunyitóért 100ezreket kiadni.

Eredetileg amúgy én is bolygóműben gondolkodtam, de rájöttem nincs szükség nagy arányra, és nyomatékra sem igazán.

B.Zoltán

Akartam már korábban kérdezni, hogy raktad össze, ha halszálkás a fogaskerék, vagy egybe nyomtattad?

Az a  megoldás is jónak tűnik, hogy a belső fogaskoszorú szétnyitható, és beilleszthető a külső köpenybe, ami nem engedi szét nyílni, és persze elfordulni.

000000000

Ikább olyan merevségre gondolok alkatrészekre carbon cucokra...
Valami puding evés szinten próbálni kéne ez nem tudom menyire hihető hogy van is benne mert biztos nem szin választékra utal carbon melett!

carbon.....

B.Zoltán

Tudok ferde fogazásút rajzolni a DSM szerkesztővel, hogy elforgatom az egyenes fogazásút.
Végül is csak jobbra és balra kell forgatni, és össze kell illeszteni középen.
Még nem akarok annyira előre szaladni, de benne van a lehetőség.
Eredetileg ez is acél tengellyel és bronz persellyel készült volna, de így is ki lesz próbálva, hogy csak műanyagból, mit bír.
Lehet, hogy ahová kell nem szükséges a komolyabb megoldás.

keri

Nagyon erős és jó szerkezeti anyag a karbon. Lehet vele szépen nyomtatni, nincs nagyobb kihívás mint a hagyományos filamentekkel. Sőt mivel a karbon szálak miatt sűrűbb, ezért jobban is viselkedik.
Viszont a karbon szálak erősen koptatják a fúvókát, tehát vagy kell venni egy marék réz fúvókát, vagy rozsdamentes anyagú fúvókát kell használni ami kevésbé kopik, illetve létezik direkt karbon nyomtatásra rubin hegyű fúvóka, de ennek árából egy zsáknyi rézfúvóka kitelik [#vigyor]

B.Zoltán

Jó ez a kutya!
Ezt a kutyát az orrán állva kell nyomtatni, ahogy a képen van, hogy mozogjanak az ízületei?

PSoft

Egybe nyomtattam, tesztként.
Várakozásom ellenére sehol nem volt összetapadás, akadás.
Az asztalról levéve, azonnal körbeforgott mindenféle "igazítás" nélkül.

000000000

Igen ezért is érdekel hasonló szilárdsága az acél mellé sorolható lesz bármilyen formára kivitelezhető alkatrészként felhasználási területe igen megnő még sufni kategóriában is!
Ko fúvóka valószinű bőven kielégíti a kopási szintet tatosabb és olcsó is...

RJancsi

Lehet, hogy úgy kéne, de sokalltam a támaszt. Ezért talpra "állítottam". A támasz szögét 60°-ra növeltem, a sűrűségét 10%-ra vettem fel. Így csak az álla meg a hasa alatt volt támasz. A farka és az egyik "csípő" ízülete ragadt össze, a farka azóta is merev (irigylem is érte), a csípőjét kicsit erősebben megmozdítva (a combját előre-hátra forgatva) felszabadult. Az illesztései elég lazák, első időben még meg tudott állni a négy lábán, azóta már összecsuklik.

B.Zoltán

Kösz a választ, lehet hogy nekem is bátrabbnak kellene lenni.
Én mindig tartok az ilyen nyomtatástól, hogy összeragad és nem fut szépen.

B.Zoltán

Ja, én is sokalltam, azért is kérdeztem.
Az orrán nyomtatva egyértelmű, hogy az ízületei jobban mozoghatnak.
De akkor én is talpra állítom.

keri

Azért az acélhoz a nyomtatott karbon anyag nem mérhető, de egy nagyon erős fröccsöntött alkatrésszel igen.