Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Ha nincs kitöltés, akkor nem állítod be ezt a funkciót [#vigyor]

000000000

pl a feketét kihúzom a fejből és utána bedugom a pirost az még  színkeverés lesz amit még kitöltésbe elszórható lehet de ha nincs ilyen lehetőség (kitöltés) model szerkezetben?[#wilting]

svejk

Gondolom kimegy valahova oldalra és egy tartályba kinyomja a nem oda való színt.

keri

Akkor tornyot raksz mellé.
Vagy van ilyen támasztó burkolat funkció.

j5xinn290

Sziasztok! Jelentem meg jött!:) Na nem a Mikulás (bár akkor rendeltem) Az Ender3! Igazából már 10 napja. Itt vannak az első munkáim. Remélem sikerül linket beszúrni....https://goo.gl/eGcJ1M Azért a képeket is felteszem. A link a Thingiverze oldalamra visz.

B.Zoltán

Olvasd el ezt a beírásomat.
[#t9p20709#]
Nekem az asztal az ender PEI szerü, vagy az is nem tudom, 92-95 fok.
A nyomtatóra egy nejlon zsák lett húzva, így a zsugorodás is kevesebb, még a korábban használhatatlan ABS-el is tudok nyomtatni.
A hőmérséklet nekem nem haladja meg a zsák alatt a 40-43 fokot, ez még nem káros a nyomtatóra nézve szerintem.

Az üveglapot, ha enyhén lefújom nitrolakkal azzal is tudtam egy 155x100mm-es dobozt úgy nyomtatni, hogy nem vált fel a sarka.
Csak itt előfordulhat, hogy kitépi az üveget annyira ráragad a nyomtatás.
Ha én szerkesztek, akkor a sarkokra szerkesztek egy 0,6mm-es és 15mm átmérőjű kiálló szoknyát,ami segít a sarkoknak, hogy biztosabban maradjanak a helyükön.

000000000

Igy villi![#taps]

B.Zoltán

Még annyit az előző beírásomhoz, hogy ABS nyomtatást hűtés nélkül csináltam eddig én is, lehet hogy ez után is.
Ez egy kísérlet volt, a hűtéssel nagyon vigyázni kell, mert elronthatja a rétegtapadást is és lehűti nagyon a nyomtatást, ami vetemedéshez vezet.
Itt lenne a meleg levegőnek szerepe.

j99i206if

Sziasztok!

Van valakinek tapasztalata az olcsóbb árfekvésű gyantás DLP nyomtatókkal kapcsolatosan? Egy pár éve egy ismerősöm nyomtatott ezzel a technológiával modell alkatrészeket elképesztő minőségben, most viszont az árakat látva elgondolkodtam egy ilyen masina beszerzésén.

keri

Nekem ilyen van:
https://3dnyomtato.shoppe.hu/collections/nyomtatok/products/wanhao-duplicator-7-dlp-lcd-resin-3d-nyomtato?variant=1394481266708
Nincs vele gond, jól dolgozik, de elég körülményes technológia ez a gyantás.
Ha nem feltétlenül muszáj én javaslom kerüld.
0.2mm-es fúvókával is jó pontossággal lehet nyomtatni, ha az elég azzal jobban jársz.

Tény viszont hogy vékony rétegek nyomtatásában, sokkal jobb, illetve kb. 0.1mm-es fúvókás nyomtatónak felel meg a részletessége a modelleknek, valamint ha nem mosod le a gyantát, és úgy keményíted fel UV lámpa alatt, akkor rétegződés egyáltalán nem látszik, de amúgy sem feltűnő.
A legnagyobb rétegvastagság amit érdemes vele nyomtatni 100um (0,1mm) de 20-65um között szoktam használni, mert a vastagabb réteg hosszabb világítási időt is jelent valamint romlik a pontosság is.

A fogaskerék 0,4modulos, kazettás magnó csere alkatrész volt, ami jól működik azóta is.

j99i206if

Aha, ez az egyik amit viszonylag olcsón meg lehet már venni. A körülményessége miben nyilvánul meg? Én H0-ás vasútmodellek mesterdarabjainak a nagy részletgazdagsággal bíró alkatrészeit készíteném vele. A szálhúzós technika itt alapból felejtős, de a poros is hagy kívánnivalókat maga után.

szf

Mi a helyzet?
Türelmetlen vagyok![#nemtudom]

PSoft

Bírj ki még egy napot!:)

keri

Arra a célra valóban jobb lehet.
Sőt. Létezik precíziós öntéshez való gyanta, ami kiolvad a formából a kemencében. Ékszerészek, ötvösök szeretik.
Meg van színezhető gyanta, vagyis olyan színt keversz ki magadnak amilyet akarsz.

Hátrányok:
Kezdődik ott hogy a gyantával pepecselni elég mocskos meló.
Nagyon fogy az izopropil alkohol, a gumikesztyű, meg a papírtörlő, mégis ragad minden a környezetemben [#vigyor] Lehet egyszer levilágítom UV lámpával és akkor kikeményedve már nm zavaró. [#vigyor]

A nyomtatás formájára és kialakítására nagyon érzékeny.
Pl. folyamatosan csökkenő keresztmetszetű tárgyakat érdemes leginkább nyomtatni, mert ha nyomtatsz egy kis keresztmetszetet aztán jön a nagy, akkor a tapadás az asztalhoz erősebb lesz mint saját magához és a vékony részen leszakítja. Ha mégis ilyet akarsz akkor mindenféle támasztékot kell betervezni, vagy úgy forgatni, hogy ne legyen hirtelen keresztmetszet változás.

A nagy teli felületek amúgy is macerásak. A fogaskeréknél is látszik, hogy a felirat betűiből kis csatornák indulnak kifelé. Na ez a leválasztás közbeni vákuum okozta anyagáramlás eredményei.
Érdemes üregesre tervezni az alkatrészeket, de ugye arra is kell ügyelni, hogy ne zárjuk be a gyantát.

Hirtelen nagy vízszintes felületeket nem tud. Ugye 20-100mikronos rétegnek nincs tartása, összegyűrődik, ha nem szakad le is ronda lesz az alja. Sűrű alátámasztások kellenek ha ilyenek vannak, de érdemes inkább úgy forgatni és inkább alátámasztással nyomtatni, hogy ne tudjon ilyen kialakulni.

A nyomtatás a jó felületi minőség ellenére nem teljesen méretpontos. A fény oldalra is elvilágít és annyival nagyobb az alkatrész. Ez a fogaskerék fogainál volt feltűnő, de a furat is szűkebb. Függ a rétegvastagságtól, levilágítási időtől, gyantától, formától, szóval sok mindentől.

Persze minden technológiának megvannak a sajátosságai. Ezt is meg lehet tanulni alkalmazni, de nekem körülményesebb mint a szálolvasztós, ezért ha tehetem inkább azt használom, mert kevésbé pepecs a munka vele.

Előnye mondjuk kétségtelenül a nyomtatási minőség, és hogy a nyomtatási idő csak és kizárólag a magasságtól függ. Rétegenként 10-20másodperc, de mivel nagyon vékony rétegekkel dolgozik, nem mindig gyorsabb mint az FDM.

Ha gondolod nyomtatok neked próbát aztán meglátod megfelel e neked.

Még arról is tárgyalhatunk hogy eladom én neked, mert nálam nincs kihasználva. Még a gyári gyantát használom amit ajándékba adtak hozzá [#vigyor]
Ja és rendes magyar garancia és támogatás is van hozzá, bár a garancia lehet mostanában jár le.

000000000

Kina gyárt olyan gyantát ehhez ami használható?