Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

smalla

Én a potikat viszonylag egyszerűen állítottam be: letekertem minimumra és elkezdtem mozgatni az egészet, néztem milyen sebességet bír, amikor úgy gondoltam, hogy ez már elég jó és lépést veszített, akkor kicsit feljebb csavartam a potit. Az extruder volt a legnehezebb az nem akarta az igazságot, vagy bírta, de nagyon melegedett a motor, vagy hallhatóan lépéseket veszített. Az általánosságban elmondható, hogy a motorok kézmelegnél ne nagyon legyenek melegebbek, mert akkor túl sok áramot kap.

smalla

pedig nem tudod kikerülni, hogy ne túrj bele a firmware-be.
;Ha marlin-t használsz, akkor általában csak a configuration.h (.c?) fájlban kell turkálni, és ott értelemszerűen átírni az értékeket (angolul tudók előnyben)
;Ha először csinálod pár órád rá fog menni, de utána már egyszerű lesz :)

KBalázs

Az extruder nem indulhat el ameddig a beállított limitet el nem érte a hőfok, ezt a firmware nem engedi. Ez kb 180&#039C.
;A tárgyasztalhoz 100KOhm-os termisztor van forrasztva?
;Lehet hogy a végállás kapcsolókat csak akkor veszi figyelembe, amikor mozog a motor, vezérelten. Pl. &"power on&" után alapnak veszi hogy nullánál van, ezért nem indul el onnan csak pozitív irányba (marlin), ez lehet a Z mozgáshiánynak az oka.

wa76ftbim

Visszatöltöttem a configure fájt a Repetier oldalára, ahol lehet állítgatni webes felületen a Firmwaret. Ott azt írta hogy ne induljon el az extruder amíg nincs 150 fokos. 160 fokra is felmelegítettem de nem mozdult. A tárgyasztalhoz 10kOhm-os termisztort forrasztottam, ez elvileg lehet az eltérés alapja, de nem tudom hol lehet szoftveresen korrigálni. Jogos vehetnék egy 100KOhm-osat is de előbb utóbb meg kell tanuljam kezelni a Firmware-t. Ez szerintem elkerülhetetlen csak nem tudom hol kezdjek hozzá.
;
;

000000000

Istenem!:)
;Ugyan miért nem teszel bele egy külön kapcsolót, ezzel elküldöd a szenzort bemenetét 500 fokra a fenéba, és lerosszod ezeket hangzatos firmware meg idétlen marhaságokat. Röhej az egész, végül is ember vagy, el tudod dönteni majd Te, hogy mikor elég meleg az a vacak asztal (ha egyáltalán kell ez az asztalmelegítés is, és 100W-os melegítés fölöslgesen végig), amíg csak tesztelgetsz, gépet élesztgetsz. Aztán ha majd megtanulod a fölösleges csicsa idétlenségeket ahhoz a firmwaréhez, akkor majd visszakötöd, hogy ő döntsön, és szívasson megint.
;Borzasztó ez a fekete doboz, és agymenés szemlélet, ami itt már néha folyik a korszerűség jegyében.

KBalázs

Lehet rosszul tudom, a karakterisztikát (egy táblázat, leírva hány fokon mekkora ellenállása van) újra be kell vinni, rá kell keresni, nem te leszel az első aki 10K-s termisztort használt. Igazándiból nem is ellenállást, hanem feszültséget mér, de ez most mindegy.

KBalázs

Ekkora gigantikus bírkaságot!! Előbb utóbb be kell állítani a gépet, ez olyan mintha nem fogorvoshoz mennénk fogfájással, hanem bevennénk valami pirulát. Na, az megoldja? Nem! A pontos fűtés a gép leglényegesebb része, ha nincs beállítva sose nyomtat majd csak taknyol, és ha az első sikerélmény elmarad, utálni fogja az egészet. Az első benyomás a legfontosabb!

wa76ftbim

Az ötlet jó, helytálló. De mielőtt egy gyengébb lelkületű kezdő kollégának is nekiesel úgy mint nekem; kicsit összemostad a két dolgot. Az asztal fűtése egy gond ezt szoftveresen kell majd kezelni. Amire szerintem te gondolsz az pedig az extruder lesz és nem az asztal fűtése, itt valóban jó ötlet lehet rövidre zárni hőmérsékletet figyelő rész és úgy megnézni hogy működik-e.
;
;mindenesetre köszönöm a segítséget

000000000

Minek az asztalt fűteni? Szerintem felesleges ...., kimkellne próbálni hogy nincs ott semmi fűtés.
;Az első letett alpragacsok után álljon meg a folyamat, fogsz egy kis pillantragasztót, és körbekened az alapot, ha netán nem tapadna eléggé. Utána mehet tovább, mindenféle asztalfűtés nélkül.
;Ugyanis kérdem én: ha már a felépítmény elért 100, netán 300 mm magasságot, ugyan mennyi hő jut fel oda abba magasságba az asztalfűtésből? Ez konvergál a nullához a hőtani diff. egyenletek alapján. Pár fokot ha emel az egészen. Ettől meg hatékonyabb, ha az extrudert hűtő ventillátor meleg levegőjét fújatom rá.  
;Így nem pazarolunk el 100 W-okat a semmiért.

wa76ftbim

Szerintem félreérted, amikor az asztalt fűtöd az csak az első pár réteg miatt tesszük, hogy az megfelelően tapadjon ha nem fűtenénk akkor a hideg üveglappal érintkezve azonnal megdermedne a kiextrudált szál és lényegében vonal mentén érintkezne az asztallal. Lehet a fűtéssel játszani, szoktak hajlakkot is alkalmazni a tapadás növeléséhez.
;Egyébként most olvasgatom a config.h-t az arduinoba, találtam érdekes dolgokat benne... Ha bejön az állítgatás megosztom az eredményeket.

000000000

Nem értem....
;Pár sor után lekapcsolja az okos firmware az egész fűtést? Az nem fűt végig?  
;

wa76ftbim

Nem, a programba látom hogy felfűti 160 fok fölé az extruder fejet (és forró is nem bírom megérinteni sem) elvileg e fölött már mennie kellene az extruder motornak ha rányomok manuálisan, de nem mozdul meg a motor.
;
;Az fűtött asztallal pedig az a gondom, hogy szobahőmérsékleten 89 fokot mutat a program. Ha beállítom 150 fokra a fűtést akkor felfűti ő csak nem reális adatot mutat. Ez nyilván szoftveres beállítás kérdése.

keri

Van ilyen is.
;Devecz Miklós gépeit láttad? Érdemes.
;Nem kell sokat visszalapozni.

keri

szerezz egy jobb műszert, vagy kapcsold rá a névleges feszültséget és mérjél áramot, abból meg már számolhatsz pontosabb ellenállás mértéket.
;Gagyibb műszerek nem tudnak mit kezdeni ilyen alacsony ellenállás értékkel.

keri

A leszólt csicsa visszaveszi a hőmérsékletet amikor már több réteg van, ezt be lehet állítani.
;
;Ezt te is tudnád ha egyszer is megnéztél volna egy ilyen csicsa szoftvert közelebbről.