Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

3vv2btrhv

3vv2btrhv

Példaként hoztam fel , hogy azért másnak is eszébe jutott a servo .

3vv2btrhv

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=bhCAkUMQ5GA&" TARGET=_fnew>;Ha még valakinek kétyeje lenne a 3D nyomtató hasznosságrol ;

2vkx6unz

Ez nagyon szép animáció. De egyébként mi értelme? Azon kívül, hogy tisztán látszik a konstrukció gyengesége.  
;Csináltam egy számítást egy 100x100 mm asztal munkaterületére a pozíció hibákat illetően. Elég siralmas az eredmény mert amíg az egyik végállásban 0.01mm a pozíció hiba addig a másik közelében lehet 1,2mm is az xy síkban! 1600 lépés/fordulatra 10mm átmérőjű szíj hajtásra. Persze 6400 lépés/fordulat felbontás esetén a munketerület 90%-án kisebb a hiba mint 0,2mm.  
;A hibát a geometriai elrendezés és a léptetőmotor diszkrét pozíciói okozzák. Nem vettem figyelembe, hogy a mikrovezérlő milyen ponossággal képes számolni.  
;A hiba csökkenthető, ha kisebb a szíjtárcsa átmérője és még nagyobb a lépésszám, nyilván a sebesség rovására.
;
;Akinek van ilyen gépe csinálna néhány mérést mérőórával? Az X-Y sakban a munkaterület különböző helyein ( közepe és a két szemközti széle )mondjuk a 8 mm programozott elmozdulás mennyi a való világban?

2vkx6unz

Mi a fenének? Ez így egy jó és pontos szerkezet. Magától senki nem akrja rosszabbra csinálni.

wa76ftbim

Sziasztok,
;
;az normális, ha rámérek szakadásvizsgálóval a fűthető asztal két alsó forrpontjára és rövidzárlatot jelez? Elvileg ott nem szakadásnak kellene lennie? MK2-es fűthető asztalról van szó.
;
;Köszi a segítséget

smalla

Kb 10 ómot kell mérjél

wa76ftbim

hát rá van forrasztva a kábel amit majd a vezérlőbe csavarozok be, így mérek 3-5 ohm körül.
;Ilyenkor mi a teendő?

smalla

Bocs, r=u/i. Szóval 12v/4ohm az kb 3a ami csak kb 40w ami kevés lesz az asztal fűtéséhez. 1 ohmot kell mérj. Szinte rövidzár. A 3 ohm lehet mérési hiba, ha simán összeérinted a mérővezeték két végét, akkor mit mérsz?
;Az enyém kb 10At eszik 12von.

NickE

Természetesen ott rövidzárnak, ill. egész kis ellenállásnak kell lenni. Megmértem az enyémet, 1,4ohm. (ha nagy lenne az ellenállás, akkor nem fűtene :)

s7manbs8

Ennek a delta félének a csuklónak jó lenne 608-as csapágyak meg nyomtatóból bontott tengelyek amire a csapágy pont rámegy még ragasztva is lehet rá.

wa76ftbim

működik, illetve fűt.
;Viszont van pár dolog amivel ma nem boldogultam:
;
;   1,Z irányba nem nagyon akar megmozdulni a szerkezet, nem tudom mi lehet a baja.
;   1a,Az extrudáslást végző léptecs se akart megmozdulni, pedig felfűtöttem a fejet 160 fok köré.
;   2, a tárgyasztal fűtésénél 89 Celsius fokot ír ki amit szobahőmérsékleten kicsit irreálisnak érzek, ezt gondolom szoftveresen kellene kezelni mert a hotend termisztora jó értéket mutat és jól is fűt.
;   3, Sajnos nem annyit mozdul el a gépezet amennyit megadok neki, gondolom ezt is szoftveresen kellene beállítani.
;   4, A végállás kapcsolókat hiába nyomom meg manuálisan így is mind a két irányba mozog a gép ha manuálisan kiadom neki a parancsot hiáby &"érte el általam a végállást&". 1-es és 3-as fülre forrasztottam a vezetékeket ha benyomom a kapcsolót akkor zár a kapcsoló.
;
;Ha valakinek van ötlete a fenti problémákra azt szívesen veszem.
;Köszönöm
;
;VISZONT [#wink]
;Megmozdult a gép és ezzel bizonyította hogy az elmúlt 3 hónap fáradságos gyűjtögetése és építgetése eredményre vezetett.  
;
;Köszönöm mindenkinek a segítséget!

NickE

Rég üzemeltem be RAMPS-t, de megpróbálok visszaemlékezni a fontosabb dolgokra:
;
;
;Meggondolandó az elektronikát asztalon kipróbálni először. Ha már össze van rakva minden, akkor maradjon.
;
;Motorok tekercsét ki kell mérni és annak megfelelően rádugni a RAMPS-ra. Lehet, hogy fordított irányba fog elmozdulni, ezt nem tudod kimérni, de akkor egyik pár vezetéket meg kell cserélni.
;
;A Z tengely megoldása nem a kedvencem. Párhuzamosítva van a Z tengelyhez tartozó 2 motor. Oda kell figyelni.
;
;Stepstickecket kalibrálni is kell a rajta lévő potméterrel.
;
;A végálláskapcsolók bekötéséről és sok egyéb rampsos dologról itt részletesen írnak:
;http://www.reprap.org/wiki/RAMPS_1.4&" TARGET=_fnew>;http://www.reprap.org/wiki/RAMPS_1.4;
;
;A firmware lefordításakor be kell állítani az elmozdulás mértékét. Sőt ott sok más beállítás is van, nem tudom, ezeket megcsináltad?

wa76ftbim

Asztalon kipróbáltam egy léptetőmotorral okés volt, ment a fűtés és a visszajelzés is, ezért raktam ár a többit fokozatosan.
;A stepstick-et nem nagyon tudom mennyire kellene kalibrálni, egyenlőre óvatosan kezelem mert csak egy-egy ideiglenes hűtőborda van rajta pasztával felragasztva nem akarom leégetni... Régebben láttam hogy a két tüskén kellene mérni talán áramot, de hogy mikor hogyan és pontosan mennyit azt nem tudom és persze nem találtam meg megint azt az oldalt ahol láttam. A motorokat a neten talált bekötési rajz szerint dugtam rá a RAMPS-re. Igaz az egyik kábelt meg kellett toldani, de leszigeteltem nem hinném hogy ott érne össze valami.
;Sajnos a Firmware-hez nem értek :( és nem is nagyon tudom mit kellene módosítani abban a programhalmazban, annyit csináltam benne ,hogy beírtam melyik Arduinom van. De mást nem tudom hol lehetne.