Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Létezik PMMA filament (amiből az autó lámpaburák vannak) viszont egy ilyen nyomtatás soha nem lesz elég átlátszó a rétegek közé szorult levegő miatt, vagyis borzasztó ronda lesz, nem lehet optikai minőséget nyomtatni.
UV-s gyanta nyomtatóval talán lehetne közelítőleg jót nyomtatni, de ezek meg kellően nagy méretet nem tudnak és borzasztó drága a gyanta is egy nagyobb tárgyhoz.

A szkennelés sem túl jó megoldás ilyenre.
Sokkal jobb eredményt lehet elérni a minta alapján visszatervezéssel.
De ha nem magad csinálod hobbiból akkor nem éri meg ez sem, feltéve hogy nem valami nagyon egyszerű a kialakítás.

Összességében, ilyesmivel jobban jársz ha veszel ilyet akár a világ túloldaláról is.

jau5ccsn9

Köszi a gyors választ!

keri

Milyen lámpabúráról van szó amúgy?
Csak mert még Panoniához való is van új gyártású, réginek csomagolva a veterán börzéken [#vigyor]

Szóval nem lehetetlen kihívás bármilyen lámpát lemásolni, de akkor érdemes ráállni a kis sorozatú gyártására.
Pl. ha megtervezed, akkor abból már lehet csinálni CNC maróval egy fém sablont, és színes plexiből sajtolsz pár száz darabot.
Ha tényleg olyan kurrens cucc, akkor megfelelő körökben jó pénzt adnak az ilyesmiért.

Legutóbb én egy Grundig kazettás magnódeck precíziós fogaskerekét gyártottam le. 50€-ért árulták darabját. Nekem 200forint költségem volt vele, meg pár óra munkám.
Ha érdekelne a pénz, akkor egész jól tudnék ilyenekkel keresni.

s7manbs8

Venni kell egy akármilyen lámpát és átkalapálni az új alakjára. :)

Szalai György

"színes plexiből sajtolsz pár száz darabot"
Ez kedvezőbb módszer még a 3D nyomtatástól is?
Vagy az már undorgagyi lenne?

keri

Mindig tanulok itt új dolgokat.
Mesélj hogy nyomtatsz elfogadható autólámpa búrát? [#rolleyes]

keri

A sorozat gyártás pedig értelem szerűen kedvezőbb mint az egyedi nyomtatás.

keri

Most milyen kínai extruder fejek vannak divatban amik jók is?
Ezekből az E3D V6 klónokból már megvan az olcsó és jó összeállítás, csak úgy tűnik már nem gyártanak ilyet a kínaiak. A jó kialakítású végig teflon csőves hőtörő cső mindenhol kifogyott.

PSoft

Ne menj a "divat" után!
Le kell gyártani ha jó, semeddig se tart.
Minden eszközöd meg van hozzá.:)

Szalai György

Fogalmam nincs. Ezért kérdeztem. Hiszen nem is nyomtatok sem.
Érzésre, ha nyomtatnék, akkor a saját autómra nem préselni próbálnám.
Nem zavar, ha másképp szórja a fényt, mint a gyári transzparens. Legalább egyéni. Lehet, hogy még jobb is.
(Oldtimer rekonstruálásnál más a szempont.)

keri

Ja, ha nem zavar hogy ronda, akkor lehet nyomtatni [#vigyor]

keri

Minden eszközöm adott, de ahhoz el kéne pakolni, mert nem férek az esztergához [#rolleyes][#nyes]
Meg egyszerűbb rendelni, pár ezerért, mint elcseszni egy pár napot, miközben lenne más dolgom is.

Amúgy találtam most angoloknál.
Kicsit drága a szállítás, de egy marékkal rendeltem, így fajlagosan nem sokkal drágább mint a kínaiaktól.

Akarok építeni egy dupla fejes direkt extruderes nyomtatót, de ahhoz előbb össze kéne rakni a sok alkatrészemből két egyformát és lehetőleg jó fajtát.

Másik. Ez a BlTouch klónokra azt mondják hogy hitvány a pontossága. Ne is görcsöljek vele akkor? Vettem egyet de ha semmire se jó, akkor inkább nyomtatok egyet szervóból és mikrokapcsolóból, mert az legalább pontos a kellő mértékben.

svejk

Nektek a fúvóka névleges átmérőjéhez képest mekkora a megdermedt PLA szál átmérője?

nekem a 0,4-es fóvóka 0,45-öt produkál.

PSoft

Hehehhhh...

Én, a marógéppel vagyok így.[#vigyor]

Nem ismerem ezt a BLTouch szerkentyűt, csak láttam itt-ott.
Régebben, biztos voltam benne hogy nekem is kell egy ilyen, mára már...elmúlt.[#nyes]

svejk

Ahogy nézem ezek a teflon csövek 2 mm-es belső átmérővel rendelkeznek, tehát ha akar kóvályog benne a szál.
A hűtőbordás részt nekem a kis venti teljesen szobahőmérskleten tartja, tehát oda már nem is kellene a teflon.

Ha nekem kellene csinálni egy ilyen fúvókatartót, akkor valami rossz hővezető anyagból állnék neki.
A rozsdamentes acélok ilyen szempontból alkalmasak lehetnének, valamelyik még egész tűrhetően forgácsolható.
A furata is polírozható lenne valahogy.