Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

svejk

Valamelyik régi SolidEdge-t

svejk

A filament tároló dobok szabványosítva vannak, vagy minden gyártóé más-más?

svejk

Szerintem bármi jó ami kissé ragad, Cola, Fanta, Nestea. :)
Én tegnap nagy hirtelen rendes színtelen acryl lakkal fújtam le.

szf

Még azonos gyártóé is más!

svejk

svejk

Úgy első blikkre milyen hibára utalhat a bal alsó és bal felső sarkoknál a réteg elcsúszás?

Lehet sebesség váltás van ott?
Majd megskubizom majd a G-kódot, de hátha valaki csíbőből tudja.

keri

Kicsit anyaghiányos az alja meg a teteje.
Vagy túl hidegen nyomtattál, vagy túl gyorsan.
A falak jónak tűnnek.

keri

Ennek nincs különösebb baja, sőt ezt szépnek mondanám.
Ennyi van ebben a technológiában.
Persze a végtelenségig lehet reszelgetni, javítgatni, optimalizálni, de az anyag kibuggyanhat oldalra ilyen mértékben.
Hőmérséklet, sebesség, hűtés, anyagminőség, anyagmennyiség, fej haladási iránya, a külső réteg alatti réteg szerkezete, hibái okozzák.

Ha beállítod hogy a legkülső réteget nyomtassa előbb, jó erős hűtéssel, alacsony fej hőmérséklettel, vékonyabb rétegekkel, akkor jelentősen csökken ez a hiba, de akkor más problémák szoktak előjönni.

B.Zoltán

Első nekifutásra ez mondhatni nagyon jó.

A Cura úgy van beállítva akkor sebességet vált a alja és a tetejénél, ott gyorsít, mert nagy a felület.
Ilyenkor elszokott a méret menni, vagyis nagyobb lesz, legalábbis én ezt tapasztaltam.
A kockánál én minden sebességet egyformára írtam, még azt is, amikor a automatikusan lelassít ott is ugyan az volt, mint a kinti sebességek, vagyis 20mm, talán az infil, kitöltés maradt 30mm-er.
Persze az üres járás az kivétel.

svejk

Még egy láma kérdést engedjetek meg.
A Z0 az tényleges nulla ugye, tehát ott ténylegesen érintenie a fúvókának asztalt?
A kész G-kódokat elnézve 0,4-es fúvóka esetén Z0,3- nam nyomja az első sort.

Tehát kézi szintezéskor a "hézagmérő" vastagságára fel kell állni a Z-vel.

(megjegyzem én csak szemre szinteztem)

svejk

Utólagos engedelmeddel a Te kocka G-kódodat nyomtam ki.
Látom, hogy ugyan azoknál a soroknál van az elcsúszás nekem is mint Neked itt: [#t9p20785#]
Tehát a kód lehet a hiba alapja, majd még tanulmányozom a layer-ek szerint a kódot, bár elsőre nem látok kirívó dolgot.

B.Zoltán

A Gkodot nyomtattad akkor megnézem melyik van ott, és elfogadta a nyomtatód?
Ha a kilógó sorokra gondolsz, az a irányváltás, réteg kezdés  bunkója, pont a sarokra esett.

keri

Igen Z0 esetén érinti az asztalt a fúvóka, de ellenőrizd több ponton, pl négy sarok és közepe. Általában nem sík az asztal, de 0.2 0.3 első réteg elnyeli ezt a hibát. 0.1-nél már feltűnő lehet a hiba.

Másik, hogy ez hiba a CURA-ban. Én 0.1mm-el nyomtatom az első réteget, és ez a lökött, 0.1+réteg vastagsággal nyomtatja tehát 0.4-el indul, miközben az anyagot a 0.1hez adagolja, így -0.3-ra szoktam állítani hogy jó legyen.Ha vastagabb az első réteg akkor nincs ilyen anomália. Szóval ez elég bosszantó, de majdcsak kijavítják.

B.Zoltán

Most, hogy nézegetem a kezemben a kockát, ezek a kezdet és a vég találkozásai, ami kilóg a síkból.

A nyomtató szoftverében ellenőrizd már a Vmax E legyen 80mm és a Amax E 1500, nekem az van most, ha ez kisebb akkor jobban kilóg a váltás a sarkon.
A  szál visszahúzás az nem tudom, hogy nem maradt-e nagy értéken, mert nekem bovdenos az extrúderem.

Az asztalt én egy A4-es papírlappal állítom be.
Homolsz egyet, fűtött fúvóka, nehogy becsapja az embert a odaszáradt PLA, ha asztal fűtés van, akkor azt is bekapcsolni.
A papír lapnak könnyedén, de érezhetően szorulni kell, nekem ez a jó a nyomtatómhoz.

Ha jó látom ez az STL nem a picike kocka, ezt CREE-nek küldtem, hogy könnyebben kiértékelhessük a nyomtatást, de az összhatás ugyan az.
Ami a tárban van nyugodtan használhatja bárki.

svejk

A táradban levő G-kódot nyomtam ki, -tehát a 15x15 mm-eset-annyi eltéréssel hogy átírtam az asztalfűtést 50 fokra.