Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

0twrtb8ni

Cura 3.3.1 Kerestem de az angol tudásom csekély. gcode birizgálásán gondolkodom.

000000000

Ha mozgó asztalú akkor annak az X0 Y0 pontja (párhuzamosan a testeddel nézve)a baloldali alsó ponton van, ami hozzád van közelebb. Ha felső pontot akarod beállítani akkor nyomtatás nem lesz jó mert minden CAD/CAM program arra számít hogy ott van.

Én úgy csinálom hogy amikor a nyomtatás kész akkor automatikusan az asztal átmegy hozzám közelebbre mert nekem is az a kívánságom.

0twrtb8ni

Igen mozgó asztalú. balra lent van a bázis. ezt értem. nem szeretnék felső pontot beállítani, csak mikor végez akkor Z feljebb menjen az asztal meg jöjjön én felém, mert ugye most ha végez akkor az X Y Z kimegy bázisra ( végállásra).

Próbálom érthetően elmagyarázni. már amennyire tudom [#vigyor]

000000000

A CuraEngine Settings-be tedd be a "G-Codes" "End G-Code" elsö sorába a kódot hogy oda vigye a fejet ahova akarod. Nekem ez van oda beírva:

G1 X0 Y180 F10000

De ha akarod hogy a Z felmenjen magasra akkor írd oda azt is be, pl.

G1 Z200 X0 Y180 F10000

0twrtb8ni

Köszönöm. nálam is így van. mivel más beállítási lehetőséget nem találtam így marad ez. holnap kipróbálom mert jelenleg dolgozik a gép.

0twrtb8ni

Úgy néz ki sikerült valamennyire beállítanom.

paradipiro

Node Attila! itt is?! :)

0twrtb8ni

Még szép hogy itt is [#nyes]

pa0n9mw

Üdv
Ügyes, nekem is ilyesmi van.
Viszont a raftot kikapcsolhatod ekkora letapadó felületnél szerintem felesleges.
Az X,Y irányban mérethelyesen dolgozik?

0twrtb8ni

Üdv.

Raft az a segéd nyomat vagy mifene? nem igazán értek a dologhoz.

Sajnos nem tudom a méretét a kinyomtatott munkadarabnak így nincs mihez viszonyítani. ámbár nyomtattam egy 8mm hosszú 10,3 mm-es hüvelyt 7,3 mm-es belső átmérővel. az majdnem jó lett. a 8mm a 10,3 mm stimmel de a belső átmérő csak 6 mm lett.gondolom zsugorodott az anyag.

pa0n9mw

Üdv
A raft az ami olyan szélesen körülveszi a tárgyat, azért van hogy ha tárgy kis felülettel érintkezik az aszatallal akkor ez egy plusz tapadési felületet ad.

A pontosságot meg tudod nézni ha belemész a Move menübe, ott mondjuk kiválasztod az egy miliméteres mozgást, és lépsz 100 mm-t, megméred tényleg annyit mozdult-e el az asztal.

0twrtb8ni

Igen arra gondoltam de nem tudom a pontos nevét.
Kinyomtattam egy 15x15x15 mm-es kockát.
digit tolómérővel mérve az eredmény 14,99x15x15,30 lett. persze mérés előtt kézben jól megforgattam hogy még véletlenül se tudjam hogy melyik irányba csal :)  igazából még be sincs nagyon állítva se a program sem a gép. persze a több százezres gépek azért pontosabbak.

pa0n9mw

Nálam a Z irány pontos volt, viszont az X,Y igen sokat csalt, 100 mm nél 4-5 mm lehetett, nem jól volt beállitva a programozáskor.

Mivel a firmwareban  nem lehet elmenteni a módositott beállitást  ezért a  szeleltelőben a start g kodnál kell beadni M92 kóddal a pontos mm/lépészámot.

000000000

Miért nem lehet a firmwareban javítani és beállítani? Milyen a nyomtatód?

pa0n9mw

Üdv
Olyan mint amiről beszélünk.
Azért nem  lehet mert nincs mentés menü benne, beállíthatom de  nem őrzi meg csak kikapcsolásig.