Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

PSoft

Nyugalom...nyugalom!:)
Egy késő dologról tudok, ami esetleg galibát okozhat.[#vigyor2]

Jahhh, azt nem írtam az este...
Mezei multiméterrel mérve, kettő Ohm a két félnek az eredője.

Nahhh, számoljál csak gyorsan![#nevetes1]

keri

Azt nem írtad, hogy soros, vagy párhuzamos kötésnél 2Ohm.
12V-on 72W
24V-on 288W
Ha párhuzamosan kötve 0.5 Ohm, akkor ott 12V-ra is 288W.

Ha esetleg pontatlan a műszer, ami ilyen alacsony ellenállásnál annyira nem meglepő, és párhuzamosan kötve 1 Ohm, akkor lenne a 12V-on szabványos 144W.

Esetleg ha mégis problémás akkor egy 300W körüli 24V-os tápon le lehet venni a feszültséget pár V-al és akkor kényelmesen elviszi az egész nyomtatót, mert mondjuk 20V-on 200W, ami már elég jó.

PSoft

Párhuzamos a két fél oldal kötése.
(de azt hittem, ez látszik a képeken):)
Úgy kettő Ohm a multiméter szerint.

No de, vannak már méréseim is.:)

Öreg labortápom csak 0-30V 3A-es, így arról nem tudom tesztelni.:(

Viszont, próbára ráakasztottam egy PC tápra.
Terhelve, 11,64V a feszültség a tápon, a soros árammérő,(Ganzuniv 3) 4,5A-t mutat.
Így, számolás szerint 52-53W a lap teljesítménye.

A nyákot kartonlapra fektetve, a nyákra téve a 3 mm-es eloxált alu asztallapot, egy infrás hőmérővel mérve az alulap felületén stabilan tartja a 60°C fokot.
Följebb nem megy, de az egész felületen egyenletes a hőmérséklet.

[#fejvakaras] [#nemtudom]

000000000

De a 0-30V 3A labortápon kell kipróbálni mert 24V 3A az több mint 12V 4,5A. Gondolom ha 24V-al próbálnád jobban melegedne.

PSoft

Futottam még egy kört.:)

Előkotortam egy HP-s notebook tápot.(19,5V 10,3A 200W)
Erről tápolva a nyákomat...

19,5V 8A-ról indul, ez ~150W.
Kb. 10sec után visszaesik az áram,és stabilan tartja 19,5V 6,2A-t, ami ~120W körül van.
2-3 perc után,(szabályozás nélkül direktben) beáll az asztallap hőmérséklete az infrával mérve, 105-106C°-ra.
Feljebb még menne talán lassan pár fokot...(de úgy hiszem, nem is kell?)[#nemtudom]

Tetszik ez a notebook táp.:)
Tenyérnyi, vékony/lapos...pont elférne az asztal alatti üres, kihasználatlan térben.

Az asztal "rétegsorrendjéről", praktikákról...írhatna valaki.

szf

Amiket használtam gépeket az alábbi "szendvicsek" voltak
- hordozó : alu lemez 5-10mm
- hőszigetelő: szinte mindig parafa egy esetben közetgyapot
- fűtő egység : PCB vagy szilikon 230V-os
- hőátadó azaz a tényleges felület amire nyomtattam:
  - üveg 3-4-5mm, simán nyomtattam rá PLA-ABS-PETG semmi hókuszpókusz, saját gépemen is ez volt
  - homok fújt üveg 3-4-5mm mindent tudtam rá nyomtatni de egy idő után kellet a hajlakk mert elhasználódott a felület.
  - sima alu lemez + hajlakk ( a tulaj szerint ez a tuti [#eplus2] ) nekem nem jött be
  - alu lemez + "Build Plate Tape" , nagyon jó nem kell hozzá semmi segéd anyag , amit most építek gépet azon is ez lesz

keri

Nem néztem a kapcsolását. Amit a kínaiak árulnak ilyen rajzolatút, ott sorsan és párhuzamosan is be lehet kötni, de ők vastagabb fóliás NYÁK-ot használnak, nem a hagyományosat.

Ezért mondom, 24V-os tápot vegyél hozzá, arról még a vezérlő elektronika is elmegy, még jobban is pörögnek a motorok, és akkor lesz értelmes teljesítménye. ~200W környékén már nem lesz gond a felfűtési idővel.

keri

Igen, viszont ha 24V-ot rákapcsolsz, a 2 Ohm-ra akkor az 12Ampert követel.
Vagy megfordítva, ha 30V 3A-es tápot rákapcsolod a 2Ohm-ra akkor 3Ampernél leszabályoz, és 6V feszültséget és 18W teljesítményt fog prezentálni.

pontosan 10Ohmnál optimális a teljesítmény illesztés a labortápnak, ilyenkor lenne 30V 3A és 90W a terhelésen a teljesítmény.

keri

000000000

Igen, de ha nincs 24V 12A csak 24V 3A akkor az 72W, nem 18W. Természetesen, 30V 3A az 90W... de nem értem miért 6V-al számítod, a 0-30V 3A labortáp nem ad 24 Volton is 3A? Legalább is az én tápom így működik.

keri

keri

Na tehát ha van egy 2Ohm-os ellenállásod és MAX. 3Amperes tápod. Akkor mekkora feszültség fog esni azon az ellenálláson?
Igen. 2Ohm*3Amper=6V A tápegység elektronikája erre fog korlátozni.
3Amper és 6Volt pedig hány watt? 3*6=18W

Az Ohm törvényéből következően, ha 24V-os feszültség esést 3Amper áram mellet akarsz kelteni, akkor 24/3= 8Ohm. Vagyis ekkora ellenállást kell rátenned hogy ez működjön.

Viszont itt adott a 2Ohm.

keri

Amúgy meg próbáld ki, ha úgy is kéznél van a tápod.
Dugd össze egy darab dróttal a kimenetét és nézd meg hány Volt feszültséget mutat. [#vigyor]
Ne aggódj nem lesz semminek baja. A 3Amperes, vagy amire beállítod, korlát szépen visszaszabályozza a 0 körüli ellenálláshoz a feszültséget, értelem szerűen 0V körülire.

000000000

Labortápal fütöd az asztalt?

000000000

Nem, dehogy. De azzal próbáltok mindent ki.