Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

rf63unrk7

Z-nél nyugodtan használhatsz mentes szárat, én is használom évek óta. Ott nem jellenző a dinamikus irányváltás, és a percenkénti 0.2 tizedes emelkedést ki tudja szolgálni.

Hozzáteszem, a kínai trapézmentes sem olyan drága már...

pl:
https://eu.banggood.com/Wholesale-Warehouse-3D-Printer-T8-400mm-Stainless-Steel-Lead-Screw-Coupling-Shaft-Mounting-Bracket-wp-Eu-1051386.html

pát hete kaptam 2800-ért: 400 mm tarpézmentes szár, 2 talpas csapágy, kuplung plusz nut.

pár napon belül itt volt, mert eu warehause...

És kaptam hozzá egy NEMA léptetőmotort is - valószínüleg tévedésből - ami külön kb 3-4000 Ft.

[#vigyor4]

rf63unrk7

A Z-TENGELY esetében a menetes szárnak még anyi előnye van a trapézzal szemben, hogy a kis menetemelkedés miatt önzáró, azaz nem kell a motortartás, ami melegedésre és a tápegységre kedvezően hat. (ha az asztalt 230 V-os szilikonos csodával fűtöd a tápegységnél elég 1/3-al kisebbet beépíteni, mert jellemzően amig az x-y motor mozog a z áll, és fordítva, amíg z mozog x-y áll. Kivéver ha vázanyomtaás üzemmódban akarsz nyomtatni, akkor mindhárom motor mozog...)

Tehát ha nagyon szűkös a költségvetés, lehet létjogosultsága.

De azért nem ajánlom, ha nem muszály...

RJancsi

Valóban igazad van, a Z tengelynél simán elmehet a metrikus orsó, akár M6-is. Hacsak nem delta nyomtatóról van szó, mert ott 3 db "z" tengely van.

kaqkk007

A trapéz orsó is önzáró , ekkora tömeget biztosan megtart , a golyós orsó az már tényleg leszalad fékezés nélkül ,a régi cnc-m trapézorsókkal műanyag anyákkal készült kézzel csak nehezen tudtam megmozdítani az asztalt kikapcsolt áramtalanított állapotban ..

9nmyehuy

Bocsi, igazad van, nem voltam elég világos. "Rendes" 3D nyomtatón gondolkodtam. De most, hogy mondod talán egyszer a Deltára is sor kerül. Először legyen meg ez, ennek egyszerűbb az elkészítése. :)

9nmyehuy

Az a helyzet, hogy itthon van menetszár is, ezért gondoltam, hogy ha már itt van akkor felhasználnám. A szilikonos spéci cuccról sem hallottam eddig, elég érdekes, gondolom kell hozzá valami ki-be kapcsoló relléy.

RJancsi

Annyira nem elvetemült egy delta sem. Előny, hogy 3 db teljesen egyforma "Z" tengelyt kell csinálni míg egy hagyományos xyz gépnél minden tengely más és más, meg kell oldani a tengelyekkel együtt mozgó motorok kábelezését, kottyanásmentes anyákat stb. A corexy és egyéb ötletes de bonyolult szerkezetek nem nyerték el a tetszésemet, bár vannak előnyeik. Egy delta egyszerűbbnek tűnik, bár nem tudom mennyire pontos. Míg egy derékszögű rendszernél viszonylag könnyű kiszámolni az egységnyi motorlépéshez tartozó lineáris elmozdulást, a deltánál elég macerás trigonometriai függvények írják le a térbeli mozgást.

wt8g4i4

én a szilikonos csodát használom és igen egy SSR relé van mellé szilikonos csoda és itt a mellé használt SSR

000000000

Szia! Mi az előnye alumínium + üveggel szemben? Összehasonlítottad azokat? Vigyázz mert az SSR ha elromlik zárva szokott romolni... 230V, 200W az nagyon gyorsan túlforrósodik és még tüzet is okozhat.

wt8g4i4

hali konkréten nekem ez... inkább képen mutatom, egy 350-350 mmes 600 v. 650 W lap egy 5 mm alulapra van felragasztva. közvetlen nyomtathatsz az alulapra is, de nekem van rá vágva edzett üveg is kaptonszalaggal. tesztek alapján jól muzsikál

000000000

bolyler..kazánok pont ezért vanak tulbisztositva egy plusz hökioldo szerkezetel(manuálisan vissza kapcsolható csak) ha bekrepálna a höfok szabályzás...

GPeti1977

Van olyan open source szoftver pl raspberry pi -re amivel egy gyantás SLA LCD megvilágításos printert tudnék készíteni?

vjanos

Marosi István

Az egyik debreceni talira valaki kihozott egy nagyobb méretű delta 3d nyomtatót.
Volna néhány kérdésem az épitőjéhez,kérem irjon rám...

jexz0yez

Szia! Az 5mm-es alu lapod amit tárgyasztalnak használsz, az nem vetemedik, hasasodik? Én sajnos csúnyán megjártam ezzel és most keresem rá a megoldást, de lehet, hogy az lesz, hogy újakat készíttetnék belőlük.
Ha a tiédnél nincs ilyen probléma, akkor elárulod, hogy honnan szerezted be?