Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

Devecz Miklós

Mindig is ezt használtam, már évek óta.
16 fogú keréken fordul, de eddig még nem szaladtam bele ilyenbe.

ykt6caawj

A probléma aránylag egyszerűen megoldható a konfigurációt tároló .ini állományok segítségével:

- Indítsd el a programot, és a File/Preferences... menüpontban ellenőrizd, hogy "single" módban vagy-e, ha nem kapcsolj "single" módba!
(az üzemmódváltás érvényesítéséhez a programot újra kell indítani.)

- Ha volt elmentett .ini állományod töltsd be! (File/Load Config...)

- Mentsd el a konfigot a File/Export Config... paranccsal mondjuk single_cfg.ini néven!

- Ezután, kapcsolj "expert" módba! (utána a programot újra kell indítani)

- Töltsd be az elmentett single_cfg.ini állományt a File/Load Config... paranccsal! Ekkor a csak expert módban elérhető paraméterek elvileg mind a default értéküket veszik fel.

Egyébként az .ini állományok tartalma sima text, akár a notepad-el is megnézhető

A generált g-kódban szintén meg lehet nézni, mivel a file végén letárolja azokat.

keri

Devecz Miklós

Megjött az új szíj a németektől, teljesen más minőség.[#eljen]

vjanos

Árban is más kategória? :)

Megosztod a forrást esetleg? Sokszor a postaköltség hazavágja az egészet...

Devecz Miklós

Eladó linkje

Van több féle terméke is.

vjanos

Köszi, eltettem, még jól jöhet :)

NickE

Vettem én is egy CL-260 nyomtató kitet, kíváncsi voltam, milyen.

Nem rossz, de van néhány gyenge pontja:
- a siklócsapágyaknak van egy kis kottyanásuk
- a szíjak rögzítése vacak, csak be kell fűzni egy nyomtatott műagyag résbe
- a szerelési útmutatója elég hiányos

Már összerakáskor sejtettem, hogy ha ez a rés idővel kitágul, ki fog csúszni a szíj, de a képen is így volt, meg akkor még nem láttam, hogy fog pontosan összeállni az egész, így nem akartam átvariálni. Vissza kellett volna hajtani a szíjat és legalább kábelkötegelővel szorosra húzni.

Így áll jelenleg a nyomtató:
CL-260

Kábeleket lehetne még rendezni, takarók még nincsenek felszerelve, de megvannak:
CL-260

Ezeket nyomtattam vele:
CL-260
CL-260
CL-260

És bekövetkezett a baj, a rögzítő kitágult, kicsúszott a szíj:
CL-260

Tudom, ez nem a hirdetés topic, de így "élménybeszámolóval" ide is jó.

A nyomtató lényegesen jobb konstrukció szerintem, mint pl. a prusa (építettem azt is 3éve), és hasonlók, de  1 hetet rá kellene szánni, szétszedni, néhány alkatrészt jobban megcsinálni, nyomtatni jobb szíjrögzítőt, (esetleg beleragasztani, ehhez nem volt kedvem), de nekem nem sok időm van mostanában, így elgondolkoztam az eladásán. Van egy másik nyomtatóm is, de az csak ABS-t nyomtat szépen, ez PLA-hoz való, mivel az asztalfűtése 90 fokig megy fel max, plahoz 60 fok elég. Elgondolkoztam azon is, hogy átépítem lin sínesre, de annyira át kellene variálni, hogy egyszerűbb másikat építeni, erre csak télen lesz időm talán.

Szóval ha valakinek kell így, agyagárban eladom: 84ezer volt a gép + fűthető asztal, 26 vám+áfa (mivel kínából jött), kb. 5ezret még plusszba (másfajta relés panel, egy jobb ramps, +apróságok, tehát 115ezer Ft az egész, ennyiért elvihető.
Mindent korrekten leírtam, más hibát nem tapasztaltam.

NickE

Bocs, mindegyik link neve ugyanaz lett, de különböző képre mutatnak. Lehet, hogy kicsit lassan tölti be a képeket, mert nagy méretűek.

B.Zoltán

Nekem is ez a nyomtatóm van.

Az tény , hogy a műanyag alkatrészek "kinaiak" nekem is eltört az egyik szíjfeszítő. Hát nem sok anyag van benne.
Most kapott egy kis drótot , és addig így lesz amíg nem lesz időm szétszedni.

Én a lötyögést a fejnél (mert ez okozza a legnagyobb hibát) egy nyomó rugós görgővel megoldottam úgy néz ki , hogy bevált a megoldás.
A fej vége átalakítás előtt 2-4 tizedet is mozgott , és a nyomaton is két tized hibát mértem.
Ezen felbuzdulva  a Z tengely is kapott egy rugó feszítést így én nekem most elég jó nyomtat.

keri

Kísérletezgettem POM-al, és HIPS-el, de sehogy sem akarnak tapadni.

POM esetén az hozta a legjobb eredményt amikor PLA-val nyomtattam egy alap réteget, és erre nyomtattam vele. Gyakorlatilag eggyé vált a PLA-val, viszont még a hihetetlen jól tapadó PLA-t is feltépte az asztalról.

Amúgy nagyon jó anyag lenne, nagyon erős, rugalmas és nagyon tapadnak a rétegek. A felülete is szép lenne, a nem kunkorodna mindig fel. Magas az olvadási hőmérséklete. 250fokkal nyomtattam, 270-ig is el lehet menni vele.
Lehet hogy fűtött munkatér kellene ehhez?

HIPS nem tapadt semmire, pedig már nyomtattam régebben, és akkor nem volt semmi gond. Maszkoló szalaggal hibátlan volt.

Viszont a kísérletezgetés közben rátaláltam a zselatinra, hígítva és asztalra kenve, egész jó tapadó réteget biztosít. Sajnos nincs hajlakkom, így nem tudom mihez hasonlítani, de utólag megtaláltam a neten, hogy más is felfedezte már.

Amit még ki kéne próbálni, az a tapéta ragasztó.
Valahol olvastam hogy farost lemezre lehet POM-al nyomtatni, abban meg szerintem csak az enyv amihez tud kötődni, mert a sima fához/papírhoz nem tapad.

keri

Ja és a HIPS-től nem vagyok elragadtatva. Akkor már maradok az ABS-nél.

keri

Ja meg a FW-vel is játszottam, mert sikerült kiütnöm a már működőt [#vigyor]
Szóval felraktam az 1.1.0-RC7-et. Teljesen megbolondult a gyorsítás kezelés. Szóval visszaléptem az RC06-ra. itt már működik, látszólag minden jó, de időnként odébb teszi a rétegeket. [#csodalk] Tuti nem mechnaikai hiba mert a mozgás teszteknél 10* nagyobb gyorsulás, sebesség és jerk értékeknél sem tévesztett. Ez inkább valami szoftveres tévesztésnek tűnik.

Sajnos a régebbi változatok meg nem kezelik rendesen a CoreXY nyomtatóknál a felső végállás kapcsolókat, amit én homeing-ra használok.

93kiabn5v

Ha lecserélem a végálláskapcsolókat optikaira szükséges valamit a fw- ben módosítani? (repetier fw)

keri

Legfeljebb a jel invertálására.
De nem jók a kínai optikaik. Hamar elfáradtak a fotonok benne.
Megbízhatóbbak a mikrokapcsolók.