Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Csak lefagyott a fórum a tableten (Firefox, Andorid 4.4), ezért jött ennyiszer. Legfeljebb töröljétek ki a felesleget.

KBalázs

Bugos a fórummotor, ilyent nem szabadna hogy engedjen. Valszeg amikor keri frissíti az oldalt, elküldi az utolsó állapotot a böngészôje, de ezt a fórummotor rosszul értelmezi, nem szûri (még).

93kiabn5v

Ha egy vízzel teli edénybe teszed a csövet amivel hűtöd a fejet elvileg ellégséges nem melegszik túl. Trumpf ipari lézernél láttam hasonló megoldást. Sima festo csővel és festo csalatkozóval kompatibilis volt tudtuk javítani. Mivel keringetnéd a vizet a csőbe?

keri

Attól függ. Ugye egyrészről a víz mennyiségétől függ mennyi hőenergiát tud elnyelni, és ha a tervezett üzemidő fölé méretezik a víz mennyiségét akkor elég. Másrészt az edény, csövek meg minden felülete is ad le hőt.
Azért ezt profi megoldásnak nem nevezném, de próbára jó, mert hűtő radiátor nem feltétlenül van minden háztartásban, de akkor már csapra kötött hűtővíz is jó megoldás, főleg ha nincs nagy elvezetendő hőmennyiség. Ekkor a szivattyút is megspóroljuk, de azért 24 órás nyomtatást nem kezdenék így :)

Bármilyen ablakmosó szivattyú megteszi.

Vagy az ugyan nagyobb és drágábbak, de használati melegvíz keringető szivattyúk kb örök élet+2nap és nincs hangjuk.

keri

Egyébként pont most néztem a holdjáró működéséről egy filmet.
A világűrben ugye elég nehéz megoldani a hűtést, mert nincs levegő, ami elvezesse a hőenergiát. Nagy felületű infra hőleadó felületek kellenek, ami egy elektromos autó esetén túl nagy és nehéz lenne a használhatósághoz. Ott paraffinnal töltötték fel a tartályokat, aminek az olvadási hője vonta el az elektronikák disszipációs hőjét. Úgy volt méretezve, hogy mire lemerült az akku, addigra a viasz is felolvadt. Ekkor feltették töltésre, és közben volt ideje kihűlnie is.

KBalázs

Ablakmosó az jó hangos.
Én még kb tizenpáréve építettem vízhûtést PC-be, akkor még ez nem volt elérhetô itthon úgy mint most. Rendesen forrasztottam villanyrezsó+weller kombinációval hôfelvevôt procira (azt hiszem ~3gigás Celeron volt akkor, valami 130W-ot fûtött maxon, és nevetséges számítási teljesítménye volt) meg a tápegységet is becsöveztem. Mûködött is jól.
No én oda egy szobaszökôkút-szivattyút tettem, semmi hangja nem volt, és jól nyomta a vizet. A hôleadó 3 összefogott EVA (valami telefon-alközpontos) tápegység hûtôbordája volt (egy jó tenyérnyi egy-egy darab, pont elfoglata a PC-ház tetejét), négy darab 6-os vörösréz csô volt belefektetve a bordák közé. Alig kellett hûteni a bordákat.

keri

Enyémen nem lenne probléma az ablakmosó hangja :)
És az olcsó. A szoba szökőkút drága.

Amúgy volt nekem szökőkút szivattyú is az akváriumomban, az sem volt csendesebb, mint az ablakmosó, csak drágább volt, és a gagyi műanyag csapágya hamar tönkrement, és elkezdett zörögni is.
kb. olyan volt mint manapság a gumimedence keringetők. Egy szezont bírnak ki.

Akkor már inkább egy olcsó HMV keringető szivattyú, az csöndes és tartósabb.

keri

Másik ötlet, ha egy BLDC mini ventillátor elektronikáját lefújjuk lakkal, működik víz alatt is. Ennek nyomtatni egy házat és már keringet is. :) (bronz csapágyast érdemes választani)

KBalázs

Mármint a klasszikus kis ventilátor, ami mondjuk egy hdd-rack hátulján csücsül? Azt folyadékba teszed meg se tud mozdulni.

google elsô találata szobaszökôkút szivattyúra. Nem drága, és nekem nem adta fel hamar.

keri

Nincs szívó csatlakozása egyiknek sem.
De amúgy ha bírja akkor jó.

xmkwac9

A mosógépek ürítőszivattyúját tudom ajánlani hűtővíz keringetésre. Nekem bevált.

KBalázs

Ezt az 5W, 400l/h legolcsóbbat vettem is megnézésibôl, ha már ennyire közel lakok a bolthoz. Simán rá lehet a szívó oldalra illeszteni egy csövet, szabályos kôr keresztmetszetû az a része (d=32mm), viszont szerintem igényli a "körülhûtést" ez a csoda (leírása szerint is).
Ez névlegesen 6.6l/percet nyom, egy mosógép szivattyú ennek a sokszorosát. Egy nyomtatónál szerintem nincs akkora víz-áramlási igény. De az ötlet jó, nyomtató farmra meg kifejezetten ideális .[#vigyor5]
Régebben sokkal drágábbak voltak emlékeim szerint az ablakmosó szivattyúk, vagy ez egy olcsó bolt?

KBalázs

Video az 1.290 Ft-os szivattyúról.
Már csak a vízhûtéses fej hiányzik. (kabáthoz a gomb már megvan )[#nevetes1]

93kiabn5v

Túl hosszú csövön nem hiszem hogy ezzel megfejelő lesz főleg ha nem egy magasságba helyezed el a fejjel. De akár be is válhat.

ykt6caawj

Szerintem még ennél jóval kisebb is elég, mondjuk egy ilyen:Ez csak 300 Ft.