Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Mindent lehet, csak reménykedtem benne, ha a Slic3r tudja ezt, akkor a többit is be lehet állítani.

Szerintem marad A Slic3r.

vjanos

Akár. Próbáld majd ki, ha összeszerelted :)

vjanos

A fél lépéssel is a 2-es orsóval 0,005mm elméleti felbontásod van, ami több, mint elég.

rf63unrk7

A Z-nél az egész lépés bőven elég egy 1.25 menetemelkedésű M8-as menetes szárhoz.

Sajnos sok RAMPS készült úgy (BANGGOD), hogy hiába veszed ki a jumperokat, nem akarja figyelembe venni. Az E-bay-es RAMPS amit utoljára rendeltem az jó volt ebből a szempontból.

Ha egész lépést állítasz be, akkor a motor tartóáram sem kell, mivel nem fog az egész lépésből elfordulni. Így a trafó terhelése is a töredéke lesz. Ami abból a szempontból előnyös, hogy a hővédelme nem fog kikapcsolni pár óra nyomtatás után. És a RAMPS, motor sem melegszik annyira, nyilván.

rf63unrk7

A kettes menetemelkedéshez pedig ideális az egész lépés, mivel 1 század felbontásod lesz.

93kiabn5v

Köszönöm. Akkor kisszedem mindhárom jumpert és az fw be átírom a szükséges értéket.A.motor tartóáram kikapcsolása fw szinten van? Remélem a jobbik vezérlőm van nem akarom megsütni a motort.

vjanos

Ha RAMPS-od vam, a tartóáramot magán a kis motorvezérlőn levő pici potméterrel kell állítanod. Szigetelt nyelű csavarhúzóval!

rf63unrk7

Az fw-ben van a helye, és az fw-t pedig az alábbi linken szoktam javítani, mivel Repetiert használok.

http://www.repetier.com/firmware/v092/index.html

"Mehanics" fülön a "Disable when unused (DISABLE_Z)" pont kipipálásával, lehet a tartóáramot letiltani.

A vjanos amit írt, az csak részben igaz, de azzal a módszerrel nem csak a tartóáramot változtatod, hanem mindent. A szigetelt csavarhúzó viszont valóban lényeges, a nélkül rögtön elszáll a motorvezérlő bélyeg, ha a potit tekered.

Ezen kívül régebben volt még a configuration.h programban egy sor, ahol 0-255 ig lehet a motoráramot és a tartóáramot szoftveresen állítani, de meg nem mondom hol... újabban nem találom...

93kiabn5v

Köszi. Megnézem mert én az arduino ban szoktam bogarászni.

rf63unrk7

Marlinban nem biztos, hogy van ilyen...

0bn8uxmw

A "gyári" X3D repetier FW-ben bogarászik, csak nem a webes configuratorban hanem direktben a configuration.h-ban [#awink]

93kiabn5v

Igen ahogy mondod. Legalábbis próbálom megérteni mi mit csinál

rf63unrk7

A régebbi verziókban nem lehetett  még z motort külön letiltani. Nagyjából fél éve van ez a lehetőség.

rtzu

Meghozta nekem is a postás a vezérlőt, ill. a motorokat, így elkezdtem vele játszani. :)
Korábban valaki írta, hogy hogyan kell a motoráramot beállítani:
"A4988:  
Áram = Vpot * 2.5  

DRV8825:  
Áram = Vpot * 2  

ahol a  
Vpot: a referencia feszültség  
Áram: a motorra írt áram értéke"

Mivel nekem A4988 vezérlő van, ill. 1,68A-es a léptető, a képlet alapján 0,7V jön ki. Ezt beállítva nagyon gyengének találtam a motort (nagyon könnyen megfogható volt). Ezért letöltöttem a A4988 adatlapját, abban viszont tök más képlet van:
"ITripMAX (A), which is set by
ITripMAX = VREF / ( 8 × RS)
where RS is the resistance of the sense resistor (Ω) and VREF is
the input voltage on the REF pin (V)."

Mivel nekem az RS (Rsense) 0,2ohm, ez alapján 2,7V-tot kellene beállítani Vref-nek. Ezt viszont nem tudom, mert a kis kínai a 10k-s potit egy 20k-s ellenállással kötötte a +5V-ra, amivel max. ~1,66V-os ref feszültség állítható be (ezzel így kb. max 1A-es áramkorlát adódik).
Ezt beállítva már nehéz lefogni a motort, de nem lehetetlen, így kénytelen leszek az smd ellenállást cserélni, hogy a szükséges 2,7A-t be tudjam állítani.

Viszont érdekes lehet, hogy honnan adódott a fórumon megjelent képlet?

s7manbs8

Csak az a vezérlő annyit már nemigen bír .... ???
Kikapcsolt feszültség mentes állapotban tekergessed a potit, mert egyébként hamar kipurcan, illetve indián jeleket fog eregetni, hogy bajban van ... :)