Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Sziasztok!Én is ezt a nyomtatót építettem meg,a Z tengely az eredeti megoldással működik.Szerintem azt nézd meg mielőtt átalakítod, hogy a szíj feszítése esetén a felső szíjvezető görgő nem feszül-e neki az azt tartó műanyagnak!Ennek ugyanis kúpos a kialakítása,és mikor felcsavaroztam már szíj nélkül is szorosra tudtam húzni a rögzítő csavarral.Ezután kapott egy db 3-as alátétet és azóta működik!Mikor az elektronikát raktam bele, a motoron a vezetékeket össze kellett fognom mert folyton a kezemre zuhant az asztal.  
Üdv: Attila

000000000

Én már 4 db-ot építettem ebből a nyomtatóból. A végleges változaton (ami egyébként sokkal nagyobb, mint az eredeti) természetesen én is átépítettem a Z tengelyt THK sineken fut, és egy menetesszárral mozgatom föl le, mivel itthon sajnos nem nagyon találtam trapézmenetes orsót M6 esetleg M8 méretben.

A lényeg, ha maradsz a szíjhajtásnál, akkor az alábbi pár dologra kell figyelned:
1, ahogy hatesz írta az előző hozzászólásban, az ékszíjat úgy állítsd be, hogy a szabadon futó rész ne érjen hozzá az asztalt tartó műanyaghoz.
2, az asztalt hajtó motormeghajtó teljesítményét húzd fel amennyire csak lehet, úgy nem fog lépést veszteni (olyan a hangja a lépésvesztésnek is ezesetben, mintha átugrana az ékszíj, de ha elég feszes, akkor bizony csak visszaugrik egy-egy egész lépést
3, a középső mozgó részen az alsó végállás kapcsoló azon az oldalon legyen, amelyik oldalon az ékszíjak csatlakoznak az asztal tartó részhez.
4, a asztalfűtést nyugodtan hagyd ki, mert ha az eredetileg betervezett asztaltartót használod, akkor azt az asztalfűtés rövid úton deformálni fogja

Kétféle képpen is átterveztem az asztal tartót egyébként, mindkét megoldásnál 10-es rétegeltlemezből CNC-vel vágtam az alkatrészeket, így már nem okoz gondot a fűtött asztal.

De a legjobb a végleges megoldás lett ahogy írtam is, lineáris sinek + CNC mart asztal konzol...

93kiabn5v

Már a felső görgőt külön vettem a tartóról. Teljesen új tartók tartják a Z tengelyeket.Nekem iss leesik de amint a szíj rákerül használhatatlan. Sokmindent át szeretnék alakítani haa egyszer végre már végre működne. Sokkal rövidebb asztal tartót gondoltam én is.

rf63unrk7

Z-re nyilván jó. Sőt, én szerintem ideális, de biztos lesz olyan is aki nem ért egyet...

Minden megoldásnak van előnye, hátránya (szíj, menetes szár, trapézmenet, golyós orsó).  

Szíj: gyors mozgás és relatíve olcsó az alkalmazása (de mivel gyors a mozgás a nyomaték ezzel arányosan kisebb - ha elakad a mechanika, a motor lépést veszt, Z irányban is tartóáram kell, pontossága nem a legjobb, de ez a technológia amúgy sem a igényel nagyobb pontosságot)

Menetes szár: olcsó, lassú, kis menetemelkedés (M8-nál 1.25mm) - nem fog megállni mert nagy a nyomaték. Ha megszorul a mechanika, vagy tovább tolja, vagy elferdíti, feszíti, esetleg széttépi, a nyomtatót, valami törik... a lassú emelés süllyesztés olyan hátránnyal is jár, hogy amíg emeli a motor az asztalt (réteget váltasz) addig is folyik valami a fejből, hiába húzod vissza az anyagot,  a rétegeknél kis anyagkitüremkedések lesznek a felületen, sarkoknál. A top layernél is célszerű gyorsan megemelni a fejet, ha egyik vonal keresztezi a másikat, hogy ne legyenek vonalak azon. Ha egész lépésre állítod az elektronikát a tartóáramot el lehet hagyni, nem melegszik a motor, kevesebb energia fogyasztás (kisebb trafó).
Én ezt használom most (4 db M8 menetes szár), de fogok váltani a videón látható trapézmenetre ( hasonlót linkeltél - vettem négyet, mert én négy ponton emelek, hogy ne tudjon megszorulni sehol az asztal).

Trapézmenet: többféle létezik, TR8x2-es az elterjed a 3D-nyomtatóknál, de amit linkeltél az négy bekezdésű. Azaz 8 mm emel egy fordulatra és nem kettőt. Ez nem rossz! Sőt!
Tehát, ha megakad az asztal nem eltöri a nyomtatót, hanem valószínűbb, hogy a motor veszít lépést.
Amit linkeltél a hozzá adott bronz anya kotyog, ezzel valamit kezdeni kell (nyomtatni kell hozzá valamit)... Hogy kell-e hozzá majd tartóáram, az a nyáron kiderül számomra (akkor építem a következőt ezzel), talán az egész lépés miatti beállítás okán a léptetőmotor megtartja.

Golyós orsó - piszok drága, feleslegesen túl jó ide, mindenféle menetemelkedés létezik. Aki olcsón hozzájut annak jöhet szóba.

TR8-as 8 mm/fordulat menetemelkedés (4 bekezdésű * 2mm) video:

https://youtu.be/LG7qb6ijeZE

93kiabn5v

Golyós orsót fölöslegesnek tartom főleg hogy elég sok helyen látom, hogy a sima M8 menetes szárat használják nyomtatott anyával de van aki a sima M8 anyával. Nyilván a minőség sem lesz a legjobb nekik. Sőt.Bízom benne, hogyha középen emelem egy szárral , a csapágyazás marad ott ahol eddig többre jutok mint a jelenlegi megoldással.Igaz áttétellel de a szíj is középen emeli.

keri

Orsó azért jobb, mert nem nyúlik.
A szíjba, még az acélszálasba is bele lehet tenni némi nyúlást.
Ez ott látszik, amikor 200mm-en akár 1mm plusz is lehet ha jobban megfeszítem a szíjakat.
Egy jó anyával egy ilyen orsó 0,02mm körüli kottyanással lehet számolni. Ezt gyakorlatilag csak mérni lehet, érezni nem.

Egy műanyag anya már eleve azért jó mert az anyagában feszíti elő így ennyi kottyanása sincs.

Z-re bőven jó.

keri

Mondjuk azt nem figyeltem, én 1 bekezdéses 2mm emelkedés/fordulatost orsót használok.
Z-re talán jobb az, oda nem kell sebesség.

keri

10*2-es a tuti a 6-8mm már túl vékony.

keri

http://powerbelt.hu/?Prod=TR-ORSO-KUE" TARGET=_fnew>és akkor a link a TR10*2-höz

0bn8uxmw

Szerintem maradjunk házon belül:[#papakacsint]
http://casyjozsi.atw.hu/elado.html" TARGET=_fnew>trapézmenetes orsók

keri

Ha készen kell jó, de alapanyagot ő is veszi.

93kiabn5v

Igazad lett amikor nyomtattad nekem a cuccokat. Már akkor mondtad hogy szívás lesz a Z mozgatása. :)

93kiabn5v

Ez lett végül mert a másiknál nem írta a menetemelkedést is írja hogy 2mm. Igaz picit hosszú lesz de sebaj.
http://www.banggood.com/400mm-T8-Lead-Screw-8mm-Thread-2mm-Pitch-Lead-Screw-with-Copper-Nut-3D-Printer-Z-Axis-p-979643.html" TARGET=_fnew>Orsó

0bn8uxmw

Hát igen ez a szíjas megoldása nem a legjobb. De szerintem a motor-t is cserélned kellene. Ha jól  láttam 0.8A-os 0.9fokos vextával próbáltad lehet az sem bírja el, mikrolépést próbáltad vissza venni amúgy?

93kiabn5v

Tőled vannak a motorok :) igen 0,8 as. Nem próbáltam mert kézzel is akadt.