Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

vjanos

Ja azaz, amit keri linkelt.

Én úgy állítom be, hogy egy adott koordinátához legközelebb kezdje a réteget, lehetőleg a modell hátuljánál.  
Így lesz egy kis függőleges vonal, de azt könnyedén leszedem, aztán meg úgyis több rétegben festve lesz az egész...

Ez a sárga PLA valahogy jobban szálaz, mint az előzőek,  3.5mm-nél nagyobb visszahúzást meg nem tudok neki adni mert akkor hajlamos elakadni :S

ezsolt74

Ma összeraktam egy mini 3D nyomtató mechanikáját.
Még nem végleges mert az x tengelynél dupla lineáris sínt kell majd raknom, mert így egy minimális kottyanása van most (csak a tökéletes a jó).
A nyomtatási mérete 150x150mm körül lesz majd, a Z-t még nem tudom hogy mekkora lesz.
9mm-es lineáris sínekkel van szerelve, 3030-as aluprofilból van a váz.
Nem ezekkel a motorokkal lesz szerelve.

Vérnyúl által linkelt nyomtató mintájára  készült (rprint).

http://imgserv.com/images/2016/02/07/rz1KBH.jpg" border=0>
http://imgserv.com/images/2016/02/07/zB1J4Ca7Z3.jpg" border=0>

keri

Ha azt a másik sínt a kar szabad végére teszed, akkor lesz tökéletes, de így túl nagy az erőkar, már saját tömegétől görbül ez a hosszú kar, de a csapágyak sem alkalmasak ilyen erők felvételére.

Mondjuk én már azt is soknak tartom ha a fej egyetlen kocsin mozog.

keri

Bocs hogy kötekszem.
Nézd meg az adatlapját mekkora a kottyanása a terhelt irányba ha nekem nem hiszel.

ezsolt74

Így egy kocsival és egy sínnel van akkora a kottyanása mint egy sima lineáris tengelynek Lm8-as csapággyal.
De az X tengelyre teszek még egy lineáris sínt a másik mellé, így már nem fog kottyanni.
Az y tengelyen meg a fejen kívül nem lesz semmi súly oda bőven elég az egy kocsi.
A nyomtató nagyon kicsi nincsenek nagy erőkarok.

rf63unrk7

Görbülni fog, de semmiképp nem lefele (kivétel persze létezik, mint mindig).

Sokan számításon kívül hagynak két tényezőt, az egyik, amikor nyomtat, a fejet felfele feszíti az extrudált anyag (ez biztosítja, hogy össze fog hegedni a műanyag), de ennél sokkal nagyobb erő ébred, jellemzően felfelé ható, amikor a filamentet húzza le tekercsről a motor (pláne ha néha megszorul). Ez az erő változó ráadásul, ahogy a fej jobbra-balra-előre hátra mozog. A filament általában felette van a fejnek (én egy aluplex csövön keresztül felülről lógatom be a filamentet, ezért nyomtatáskor úgy ugrál fel le, mint amikor kapás van).

A cartesian printereknél talán úgy lehetne kiküszöbölni, ha energialáncon oldalról adagolnánk a filamentet, és nyilván létezik az a megoldás, hogy az egész filament tekercset a nyomtató fölé rakjuk, valamennyit javít, épp én is gondolkodom rajta...

Tehát alapvetően nem a lehajlással van gond, hanem a "felhajlással".

A delta printereknél nyilván megint máshogy hat ez az erő. És ott is kétféle elrendezés van, az egyiknél félmagasságban belógatják gumin az extruder motort, az megint egy más téma.

keri

És a nyomtató fej nem mozog, nem gyorsul?
9mm hogy aránylik a minimum 150mm-hez?
Mekkora forgatónyomaték keletkezik rajta?
Mekkora a kottyanása és az erőkar ezt mennyire növeli meg?

Időnként előjön ez a konstrukció mert amúgy tök praktikus lenne, de nem jó.

Persze nekem senki nem hisz, de nem gond, én is szeretek kísérletezni, és saját tapasztalatból okulni, csak szóltam.[#vigyor]

rf63unrk7

Nyilván evidens amit felsoroltál. Én a lefele hajlással szemben a felfele hajlás problémáját próbáltam kiemelni, olyan probléma ez, ami nem annyira feltűnő, viszont később látható lesz a felületen... illetve okozhat akár olyat is,hogy az első réteg nem ragad le a felületen, mert a szál egy tizedet felfele húzza a fejet. Következő nap meg egy laza szállal indítva minden ok.

wa76ftbim

Sziasztok,

próbálta már valaki a nyomtatóját vezérelni a Mach3-as programmal? Elsősorban az Arduino+ RAMPS páros összekötése érdekelne a szoftverrel. Nézem a netet de nem nagyon találok használható forrást.  
Van ezzel kapcsolatban valakinek tapasztalata?

Köszi

vjanos

Az arduino és a mach ugyanazt csinálja: a G-kódból step jeleket állít elő a motorvezérlőnek.
Szerintem ezt így nem lehet összehozni... kéne egy mach-t ismerő firmware meg a mach-ba egy arduino-t ismerő plugin...

A ramps igazából cask egy feltét az arduinora, hogy kényelmesebben bele tudd dugdosni a vezérlőket, vezetékeket...  

A machoz meg a léptető vezérlőket össze tudod kötni. De minek?

000000000

Igen próbáltam, olvass vissza róla pár oldalt.

32wpcr8jg

Sziasztok!

Miért van az, hogy ha 0.2mm-es rétegben nyomtatok valamit akkor szép sima lesz a felülete, de 0.1-es rétegnél barázdás (csak a nem függőleges falaknál) ? A hajó alsó részén látható a különbség. Ugyan arra a helyre, ugyan olyan hőfokon és ugyan abból az anyagból. Kabin résznél hűtés problémám van még szerintem. Képeken ahol 2 hajó is van ott a baloldali 0.2-es és a jobb oldali a 0.1-es réteggel nyomtatott.
https://www.dropbox.com/sh/0c9gb4eq9xrs17u/AABqY0hfDyzrAF7qMOkrGNHfa?dl=0" TARGET=_fnew>Képek

vjanos

Kb milyen beállításokkal nyomtad?

Ha te is úgy látod, javíts a hűtésen.
Én megpróbálnám 2%-al kevesebb anyaggal is.

vjanos

Még nézegetve túlmelegedési probléma lesz...
Nem a ferde oldalfaltól függ, hanem a barázdás alsó résznél egy teljes szeletnyi keresztmetszet van, feljebb kell utaznia a fejnek.

Kisebb fejhőmérséklet, esetleg "minimum layer time" változtatása?

keri

Vékonyabb rétegeknél érzékenyebb a mechanikai hibákra, anyag adagolás pontosságára, főleg nagyobb fúvókáknál.
De általában a felületi hiba kisebb, csak jobban látszik, legalább is nálam.

Nyomtass 0,15-el nálam az adja a legjobb felületet látványra, 0,4-es fúvókával.