Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Egy olyan kérdésem lenne hogy mióta megvan a nyomtatóm a legtöbbet legyártott alkatrészek szintén 3D nyomtató alkatrészek voltak.
Van egy kis aggályom hogy ezek mind PLA ból készültek, olyan helyre is ahol például egy léptetőmotor van felfogatva, nem lesz ebből gond hogy a melegedő léptetőmotor megolvassza a PLA-t, egy motornak 60C az üzemi hőfoka ahol már lágyul.
Nem inkább úgy kellene hogy a melegedő alkatrészekkel érintkező anyagokat HIPS-ből nyomtatnám és a többit PLA-ból?

KBalázs

Ha meg tudod oldani (van HIPS anyagod) akkor mindenképp úgy a jobb. Vagy hűtöd a motort ventilátorral, vagy nem hajtod maximum teljesítményen (ez a nehezebb) vagy eleve olyan mennyiségű (vastagságú) anyagot tervezel/nyomtatsz, amit nem tud átmelegíteni (PLA sem vezeti a hôt túl jól, ahogy a műanyagok általában) így azon a kis részen ahol meglágyul, (talán) nem okoz gondot.

Dakota25

Az aggályod jogos. Szenvedtem pl. az extrúder kisfogaskerekével(elforgott a meleg tengelyen), a motortartó kerettel (meghajlott, eltávolodtak a fogaskerekek) ilyen lágyulás miatt.
Nem volt más megoldás, kapott a motor egy 40mm-es ventit. Azóta mintha elfújták volna. :-)

keri

Motor hőmérsékletnek 60 fok kicsit sok.
Én 40, max 50 fokig engedem.

svejk

Ne má'!  
Nálam nyáron a környezeti hőmérséklet 36 C fok...

keri

Én meg https://onedrive.live.com/?id=A35D444ABEE610B6!194165&cid=A35D444ABEE610B6" TARGET=_fnew>terveztem egy béka zárat.
Egy darabban lehet nyomtatni, kapásból működik. Ez az első ilyen tervezésem. Kellet is vele tökölni mire minden úgy működött ahogy én akartam.
Bringára lesz gyors záras elemlámpa tartó, mert besokaltam hogy a méregdrága bolti lámpák két kátyú után letörnek.

keri

Az a te bajod, nekem pincében van :)
Egyébként úgy vettem észre, hogy 50 fok felett egyenesen elkezd gyengülni a motor, szóval már csak ezért sem erőltetem.

KBalázs

Most nézem a képeid, 3Nm motorok viszik az XY tengelyed?

keri

[#rolleyes][#nyes]
Mit gondolsz, miért kellet acélszálasra cserélni a szíjat?

De ez csak ideiglenes, mert éppen volt a fiókban.  Marógépre vettem. Nyomtatóra nekem is szabvány Nema17-es van a fiókban.

000000000

Most nézem nekem is csak 40C körül van tapintásra.
Talán akkor jó lesz a PLA mindenhová.

s7manbs8

Melegen tényleg gyengébbek ezek. Nekem is bírja a PLA a motort emiatt még nem volt bajom.

KBalázs

Amit csinál(gat)ok vázat, azon agyalok mit tegyek rá, és hogyan (a sínek már fent vannak). A bőség zavara van motorból, de ezt a core-xy elrendezést nagyon nem akarom. Találtam több olyan elrendezést is, ami ugyanúgy álló motorokkal de "egy motor egy tengelyért felel" felállással dolgozna, de mindben látok valami nem tetszôt (a tett halál a gondolkodás, ugye).
http://web-oldal.hu/beis-compo/stepmotorok.gif" border=0>

PSoft

A...

"tökölődés a tett halála".:))

vjanos

http://vicclap.hu/static/media/200709/pic53116.jpg" border=0>

[#vigyor2]

vjanos