Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

KBalázs

Paintban rajzoltam :) kb negyed óra alatt. Amúgy amit láttam az damilos vagy drótköteles gép volt, és ez is közrejátszhatott, ott eleve körbeveszi az X motor tengelyét a "kötél".
Errôl a bordásszíj hajlítási veszteségrôl többet is szívesen olvasnék, mert eddig nem hallottam róla. A legnagyobb veszteséget én abban látom, hogy a görgôk is növelik a híd tehetetlenségét. No meg a hosszú szíjak...
Keri linkjébe belefutottam már régebben is.
A ultimaker elrendezéshez jelenleg nincs elég sín a polcomon, de én nem ezzel a forgó-tengelyes megoldással csinálnám, hanem rendes sínnel, és a kétoldali hajtást külön tengely biztosítaná.

2vkx6unz

Két dolog is játszik szerintem.
Az első, hogy minden egyes görgőt meg kell forgatni amikor mozog a gép, meg le is kell lassítani amikor meg akarod állítani. Nos a megforgatása lassítása mind energiát igényel és nem is lineáris az összefüggés ergo kicsi csapágy és könnyű megvezetés kell (lásd Tehetetlenségi nyomaték). Próba kedvéért tegyél 1 majd 6 mondjuk 608-as csapágynak megfelelő súlyt egy motor rengelyére és próbáld megforgatni. Szóval nem önmagában a tömege probléma hanem az , hogy meg kell forgatni és le kell lassítani. Mondhatnám, hogy olvass bele Tibor45 topicjába ott benne van sokminden, de már nem fogod látni...
A másik, hogy a szíj hajlítása is energiát igényel és minél kisebb s hajlítási sugár annál többet. A gyártók biztosan adnak erre vonatkozóan is információt...
És egy gépnél a gyorsítási képesség nagyon fontos, fontosabb mint az elméleti csúcssebesség...

Szalai György

„A gyártók biztosan adnak erre vonatkozóan is információt...”

Hümm. . .
Gondolod, hogy egy nem durván túlméretezett szíj hajlítási vesztessége nem elhanyagolható a hajtás többi vesztességéhez képest?
(Kb. hajtás elektronika 60-90%, motor 50-80%, áttétel 60-90%, golyóscsapágy 90-95% hatásfok.)

keri

Amellett hogy a megállapításaid tökéletesen igazak, biztos vagy benne, hogy ennyit számít amivel érdemes ennyit foglalkozni?

vjanos

Egyébként hogyhogy dupla direkt hajtás, és nem bowdenes?
Ennyire nem jött e?

keri

Végül is működik meglepően jól. Még a rugalmas filamentet is közel hibátlanul lehet vele használni, de most kíváncsi vagyok a direkt hajtásra is.  

Tudod kísérletezgetek. Persze csak komótosan, mert nem nagyon jutok oda hogy tervezzem a következő nyomtatót, mindig van más amit hirtelen nyomtatni kell :)

De a bowden rugalmassága miatt van egy jó adag rugalmasság, így egy késleltetés, illetve kiegyenlítő hatás a rendszerben, ami rontja az adagolás pontosságát. Egy két speciális nyomtatásnál látszik nagyon ez. Persze rá lehet kompenzálni a beállításokkal, de egy más helyzetben meg nem biztos hogy az jó.

Ráadásul találtam egy nagyon jópofa kompakt dualhead kialakítást amit Devilke is használ. Gyakorlatilag pontosan az, mint amit 3dnyomtatoshoppe linkelt.

A legalább két anyaggal nyomtatás amúgy régi vágyam. Sok esetben jelentősen javítaná a komplexebb nyomatok minőségét, ha tudnék vízoldható anyagot használni, vagy csak a rugalmas és merev anyagot egyszerre tudnám nyomtatni, ha lenne egy vastag és vékony fúvóka is...elegondolva legalább 8 fejes nyomtató kéne [#vigyor]

keri

A multi fejes nyomtatás kapcsán kitaláltam hogy kéne csinálni egy szálcserélőt.

Nem bonyolult, csak egy DC motor, két mikrokapcsolós kifutás érzékelő, meg egy oda vissza forgató motormeghajtás amit az Arduinó tudna kezelni.
Minden tekercs filamentre felraknék egy ilyet, bowdennel egy közösítő tölcséren keresztül bevezetném az extruderre. Arduino elindítja a csévélő motort, időzítéssel befűzi az extruderig ahol az szépen betekeri, és érzékeli a mikrokapcsoló ha bent van a szál. Ekkor DC motort leállítja.
Kifűzésnél ugyan ez csak vissza. Extruder kifűzi amikor elejti a szálat, DC motor visszahúzza a filamentet, amíg a csévélő mechanika mikrokapcsolója (ami a csévélődob előtt van) nem érzi hogy itt a szál vége.

Pár egyszerű digitális kimenetre küldött jellel vezérelhető. Marlinba nem bonyolult beleírni egy ilyen cserélő parancsot, amit aztán a szeletelőkbe is tudnak kezelni, vagy egyszerűen a szeletelőbe is be lehet írni a kimenetek jelválltását, és mikrokapcsolókra várást, csak szerintem ott komplikáltabb.

ezsolt74

Ha nem bowdenesre csinálod hanem direkt extruderesre akkor is meg lehet csinálni egyszerűbben.
A közösítő tölcsért közvetlenül a fejbe kell belecsavarni, így csak néhány cm szálat kell a léptetőmotorral visszahúzatni, hogy a másik szál az előző helyére mehessen.
Így egy fejre simán rászerelhető a két db száltovábbító.

keri

Én is ezt mondom :)

000000000

nekem most úgy van a 2 fej , hogy a bal 0,4 jobb 0,5. egész korrekten használható csak a rugós cucc szívat a tpu val...

keri

http://www.thingiverse.com/thing:1337990" TARGET=_fnew>Lámpa tartó bringa kormányra.
Meglepően jól működik, de eszközöltem pár módosítás, kisebb hézagokat, erősítéseket, és ezeket még nem teszteltem.

vadember

3D nyomtatás kicsit másképp:https://www.youtube.com/watch?v=ihR9SX7dgRo" TARGET=_fnew>3D

vjanos

http://www.thingiverse.com/thing:979113" TARGET=_fnew>Érdekes extruder

Még akár jó is lehet :)

vjanos

http://dddtower.com/" TARGET=_fnew>1600 óra alatt nyomtatott 190 centis 20 kilós Eiffel torony. [#wilting][#merges2]

rf63unrk7

Remélem ez is megépíthető lesz majd otthon...
Nagy előrelépés lenne. Az árról/költségekről nem sokat beszélt.