Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Ne tökölj.
Ezekkel az izmos motorokkal jöttem rá, hogy a 3D nyomtatás nem a türelmetlenek sportja. Az extrudálás minőségének rovására megy ha gyorsítok, hiába masszív a gép, hanem jön ki az anyag a fúvókán.

Én a következő gépet a Makerbot mintájára építem. Ott viszi magával a motort a híd. Rájöttem hogy kár a CoreXY ha a duál extruder motorjai úgy is a fejen vannak :)

Esetleg a híd mozgatásra lehet felrakni egy erősebb motort, mert annak van tömege, de a a többire mehet a NEMA17 0,48Nm 2,5A-re...32V-ról hajtva.

000000000

én egy http://www.thingiverse.com/thing:1328355" TARGET=_fnew>ilyet nyomtattam, de annyira összeolvadt hogy a supportokat nem bírtam kiszedni :-) most jöhet a totózás hogy min kellene változtatni, több hűtés vagy kisebb fej a megoldás

keri

Vagy csak nagyobb hézagot kell állítani.
Nekem 0.5-ös a tervezési hézag mindenhol, 0.4-es fúvókával, 0.3-as rétegvastagsággal, 60/30-as sebességgel nyomtatva közepes hűtéssel csak annyi, hogy nyitva nyomtatom, és amikor összecsukom egyszerre roppan meg az összes zsanér. Kicsit kimozgatom és tökéletes is. Supportot nem is használok, mert azzal nekem is szívás volt.
Mert persze én is nyomtattam vagy egy tucat változatot mire ráleltem a működőre.

Kisebb fúvókával lehet 0.4re is venni a hézagokat, de sokkal kisebbet már nem tolerál.

keri

Jahogy kész modell.
Akkor hűtés és alacsonyabb fej hőmérséklet.
Herz PLA nekem 200-205 fokon is vígan működik és gyorsabban dermed ha nem melegítem túl.

keri

esetleg kevesebb anyag, akkor szoktak összefolyni nagyon.

000000000

a support már az stl része azon nem tudok variálni. lehet még megpróbálok másik szeletelőt, lehet az lehet megoldja a problémát.

32wpcr8jg

#12446 keri  
Köszönöm, holnap megpróbálom.

#12446 vjanos
Nyomtatási sebesség 30mm/s, fej 185 fok, asztal 50 fok. Rétegek közötti váltásnál retraction vertical lift van beállítva.
Alacsonyabb hőmérsékleten jártam úgy, hogy nem tapadtak össze a rétegek megfelelően. Minimum layer time növelése vagy csökkentése javítana a felületen?

vjanos

Ha növeled a min layer time-t akkor az olyan rétegeket amik az adott értéknél gyorsabban elkészülnének, arányosan lassítja.

Viszont ha már alapból is lassan nyomod, ez nem fog segíteni.

Csináld meg a hűtést, azt ha nem múlik el majd még törpölünk rajta :)

KBalázs

Ennek az elrendezésnek mi a neve?
http://kepfeltoltes.hu/160211/mi_a_neve_ennek_www.kepfeltoltes.hu_.gif" border=0>
Bocs a Móricka-rajzért, de nem találtam szemléleteset sehol, így magam firkáltam.

keri

Nem tudom. Nevezzük el rólad :))))

Ez nem egyszerűbb mint a coreXY, gyakorlatilag csak a szíjvezetésben különbözik.
De nem értem miért zavar a corexy, a marlin gond nélkül kezeli.

http://blog.fabtotum.com/blog/2014/04/04/belts-and-stuff-experiences-to-share/" TARGET=_fnew>Itt van egy értekezés a különböző konfigokról.

Itt a 2-es konfig, csak mind két oldalán a hídnak egy egy szíj, tengellyel összekötve.
Na én most ilyet akarok.

ih7fm6t23

Ha kell dual extruder fej, van nekem olcsón ilyen: :) http://www.3dprima.com/shop/ws45/37645/art45/h8870/25128870-origpic-42e2bc.jpg
(24V-os fűtőpatron, thermocouple, léptetőmotorokkal, MK10 PFTE liner-es extrúder)

2vkx6unz

ÁTGONDOLANDÓ [#smile]  
... És mi lenne az értelme?
Az X tengely 6x90 fokban és legalább 2x180 fokban hajlítja a szíjat. A motor ebben a formában nem tudja átadni a hajtást a szíjnak (min 6 fog kell a kedvelt szíjak esetében). Ha omega hajtást csinálsz akkor további 2x90 és 1x180 fok hajlítási teljesítményigényed lesz...
Ha kirakod a motort az egyik terelőgörgő helyére akkor oda legalább 24 fogú tárcsa kell aminek nagy lesz az inerciája és rontja a felbontásodat is.
Az Y irányú mozgatáskor szintén le kell küzdeni a 4x90 és 2x180 fok szjíhajlítási energiát...
Az előny egy sima x-y meghanikához képest, hogy egy motort (a hídon levőt) nem kell cipelni, cserébe viszont szép hosszú szíj is kell még...

KBalázs

Nem írtam hogy meg akarom csinálni, azt írtam nem tudom mi a neve, valamint lejjebb hogy láttam egy ilyent.
Remélem csak viccbôl írod hogy a motort nem fogja át a rajzon a szíj (nyilván nem rajzolok még omega-hajtást is egy Móricka-skiccre [#buck]).
Amit akarok csinálni az a keri féle cipelôs-Xmotoros, vagy az Ultimaker-szerû lineáris-csapágy temetô (6db) rendszere (aminek szintén nem tudom a nevét, de legalább tudok olyan közismert nyomtatót ami használja, ott is állnak a motorok).

2vkx6unz

A többi része elég gondosan meg volt rajzolva...
Attól, hogy valaki csinált egy ilyet még nem biztos, hogy jó is. Én legalábbis nem látok benne olyan előnyt ami elfogadhatóvá tenné ezt a bonyolult megoldást.
Ha csak azt figyelmbe veszed hogy aminimálisnál (1) 7 darabbal több szíjvetetőt kell forgatni már akkor elveted az ötletet...

Amit keri linkelt nagyon tanulságos...

vjanos

Az ultimaker megoldás "Ultimaker Gantry" néven fut.

Szoktam egy ilyent piszkálni mostanában, és hogy őszinte legyek nekem nem szimpatikus...