Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Azt én is láttam tegnap, gondolkodtam rajta, hogy kell e az nekem a szobába vajon ? :)

0bn8uxmw

Szia,

A FW-ek kezelik a motorok "tükrözését" tehát ha ha feláldozod az 5. motor vezérlő helyét (ami a második extuderé lenne) akkor az elhajtja a másik az orsót.
Marlinban a configutation_adv.h fülön kb a 170. sornál van:
//#define Y_DUAL_STEPPER_DRIVERS

Viszont ez a mechanika nem javasolt a léptetőnél mint ahogy Zsolt is mondta, mivel ha probléma adódna(lépésvesztés) akkor befeszül a mechanika. Servonál nem lenne ilyen probléma mivel az tudja merre kell(ene)járnia és hiba esetén letilt. Jobban jársz ha inkább raksz egy erősebb Nema23-as motort a két orsót összekötő tengelyre az problémamentesebb lesz.

KBalázs

De miért jó két golyósorsó egy 3d nyomtató Y tengelyére? Akkora nagy a nyomtató?

ezsolt74

Jó az a léptetőmotor?
Nem túl gyenge?
A recézett keréknek csak nagyon nehezen szabadna megcsúsznia.
Próbáld meg leáttételezni, az egy esetlegesen gyenge motoron segít.

ezsolt74

Jó az a léptetőmotor?
Nem túl gyenge?
A recézett keréknek csak nagyon nehezen szabadna megcsúsznia.
Próbáld meg leáttételezni, az egy esetlegesen gyenge motoron segít.

0bn8uxmw

Ezt a kérdéskört én már nem is mertem feszegetni... [#vigyor3]

000000000

2 motor is van (dual fejes) mindkettővel ezt csinálja. Ami esetleg lehet, hogy a meghajtója gyenge, mert annak a ventije elég rossz. Ahogy olvastam itt volt már ebből gond, hogy melegedett és gyengült.

Ha jobban rá van feszítve a recézett kerék akkor megakad és kattog.

0bn8uxmw

Ha jól tudom neked CTC géped van, az ugyebár Makerbot klón, makerbot elektronikával. Ott lehetőség lenne erősebbre venni a motor áramát akár gcode-ból is, hátha segít rajta.
(ha jól tudom g130 a kódja), de mivel ennek működni kellene "gyári" beállítással is így a nagy erő szükséglete a száltovábbító motornak fejproblémára utal.
Én megnézném kézzel milyen erő kell a szál fejbe nyomásához(nem sok alapból).

0bn8uxmw

Amúgy átraktad már a FW-ét Sailfish-re?

KBalázs

Ilyen problémám nekem is volt. Amikor összeraktam a gépet és az elsô métereket nyomtattam a szálból. Utána szétszedtem és készítettem egy saját száltovábbító recés kereket esztergán, majd pedig csavartam a motor áramán. Azóta nem volt kattogás vagy megcsúszás. Ha túl erôsen nyomja rá akkor a motornak nehéz forogni, viszont ha gagyi az a recés kerék akkor hiába a nagy erô, meg tud csúszni.

0bn8uxmw

Balázs bejegyzéséből ötlet, megnézted már a száltovábbító kereket nincsenek-e a fogaiba beragadva szálmaradványok? Pontosan fut a vájatában a szál? Ha megnézed a szálat ami már átment a száltovábbító keréken mennyire recézi be?

KBalázs

Nálam az extruder motor nyáron olyan 45 fokosra melegszik fel sokórás nyomtatás alatt, ilyenkor (21'C) semennyire, 2.5A/0.48Nm motor, fogaskerekes áttételes (mint a Wade extruderek). Ha direkt hajtású, és nem melegszik, lehet kevés áramot kap. Az a fogazott tengely nálam gyárilag nagyon tompa volt, PLA-hoz kell a jó hegyes fogazás.

000000000

igen már sailfish. De gcode kezelést továbbra se látom benne.

000000000

Szia, a forgatógomb melletti 2 nyomógomb lemaradt, azt nem szoktad használni?

keri

Nem. Se a világítást (folyamatos), se a stop-ot nem nyomkodom.

Ha nagyon kell valakinek akkor majd ráteszem