Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

rtzu

Kínából nem annyira. :)
De drágább, az kétségtelen. A szíjhajtás minden szempontból előnytelen (persze az ára miatt használják). A szíj attól függ, hogy hajtod meg, de 5-6 csapágyazott tárcsát igényel. Ezek sem olcsók. Ezek jobban kopnak, mert keresztirányba vannak terhelve, nem hosszírányba.
Az, hogy pl. 20eFt-tal többe kerül nem érdekelne, ha ezáltal egy nagyobb megbizhatóságú, hosszabb távon is probléma nélkül használhatóbb valami lenne.
Raadásul jobban terhelhető, mint a szíj, így a nyomtatófej helyére akár mást rakva, kisebb (pl. nyák) marásra is lehetne használni a szerkezetet.
Vagy lézerfejet felrakva vágásra, égetésre. :)

rtzu

Azt nem értem, hogy kérdeztem egy technikai dolgot és mindenki elkezdett a zsebembe turkálni. :)
Maradjunk annyiba, hogy nem zavar, ha 20-25eFt-tal többe kerül emiatt. Egylőre az ártól tekintsünk el és nézzük csak technikai alapon.
Inkább érdekel, hogy egy technikailag jó megoldást csináljak. Ha azt írják a nálam hozzáértők, hogy a szíjhajtás technikailag jobb, mint a golyóorsó, akkor azt elfogadom.

KBalázs

Nem a zsebedben turkál mindenki, hanem szeretne a jó útra terelni. A szíjhajtás a sebessége (azaz a hozzáadott minimális tehetetlen tömege) miatt is elônyös, az árán felül. Pár mm-es "rángatózást" egy pillekönnyû mechanika https://youtu.be/vYfa3DT09l8?t=1m39s" TARGET=_fnew>jobban lekövet mint egy nehéz masina.

KBalázs

(Direkt nem linkeltem be extrém sebességû gépeket.)

0bn8uxmw

Ha marni is akarsz akkor a jobb a golyósorsó persze. De a szíj sem ördögtől való dolog egy nyákkal még megbirkózik. Ha veszel egy komolyabb szíjat (nem a 6mm-es GT2-es üvegszálasra gondolok) pl. 15mm-es fém szálas. jobb lesz a géped dinamikája főleg ha le is áttételezed. Gondold végig, hogy a 2 db golyós orsó tömegét forgatod gyorsan oda vissza  (kitöltésnél pedig ezt csinálja mint ahogy a Balázs által linket videón is látszik) vagy pedig a könnyű szíjat kell neki mozgatni.
Sajnos ahhoz, hogy a két golyós orsó szépen fusson egymás mellett és ne keletkezzen feszültség a mechanikában jó eséllyel nem ebből a "bóvli" kategóriából kell választanod orsót...

keri

Többiek elég jól összeszedték az érveket.
Én csak annyit mondanák hogy az a gép ami mindenre jó, az nem jó semmire. A marás, lézernek, 3D nyomtatónak más munkakörülmények kellenek, más méretezés az optimális mindegyikre.

Döntsed el hogy mire akarod használni.
3D nyomtatónak, lézernek jó a szíj, mert eleve nem annyira pontosak ezek a megmunkálások, és könnyű, tartós, kottyanás mentes és van abból merevebb is, csak el kell olvasni a dokumentációját és megfelelően méretezni.

A golyós orsó meg jó a komolyabb marógépeknek, vagy ha nem tudsz mit kezdeni a pénzeddel, de azért ezek nem feltétlenül tartósak ha kínából rendeled, mert a kínaiak nem tudnak jó csapágyat gyártani.

Kisebb terhelésre meg gravírozónak akár jobb is lehet a trapézmenetes orsó bronz vagy műanyag anyával (alkalmazott fordulatszám igénytől függ). Ezek is tartósak és pontosak, ráadásul olcsók és csendesebbek. (a szíj is)

s7manbs8

Olyat kell csinálni, ami az elsődleges feladatra a legjobb, a többit pedig mivel nem lesz optimális feltétlenül, kicsit lassabban, pontatlanabbul, vagy egyéb más hiányossággal fogod tudni majd készíteni.

rtzu

Köszönöm mindnekinek a hozzászólását.
Megnézem ezt a fémszálas szíjat.

keri

Szerintem most hagyom abba a 3D nyomtatást.
Feljutottam a csúcsra,  
https://onedrive.live.com/?cid=A35D444ABEE610B6&id=A35D444ABEE610B6!116176&parId=A35D444ABEE610B6!151774&o=OneUp" TARGET=_fnew>egy tökéletes békával.
[#vigyor]

kmajer

Az eddigi békanyomatok közül ez tetszik a legjobban!!!
Szép munka!

KBalázs

Fôleg ha egyet még lapozunk is a fehérektől el. De fain [#eljen]

keri

Igen, direkt raktam be, hogy azok voltak az első nyomtatásaim, és milyen lett a minőség.

Fotó amúgy nem adja vissza, de gyönyörű egyenletes rétegek, és ez a mély zöld színnel és 0.15mm-es rétegekkel olyan mintha selyemcukorból lenne a béka :)

s7manbs8

Én ettől a békától félek, biztos mérgező. :)

keri

ykt6caawj

Na de miért szőrös a béka? Vagy lehet, hogy ez nem is béka, hanem vakond?[#mf1]

(Én egy kiszuperált fogkefével szoktam "megborotválni".)