Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Én lusta vagyok, jó lesz nekem a vakond is [#bee1]

ezsolt74

Én ha szőrös, akkor a nagyrészét kézzel leszedem, a többit meg gázlánggal óvatosan leégetem(vagy öngyújtó, vagy a gáztűzhelyen).

gg58bmmp2

Nálam ez a szőrösödés még nem jelentkezett.
Mitől van ez? Színfüggő?
Vagy még nem nyomtatok elég jól?

KBalázs

A bowdenes extruderek hajlamosabbak erre, mert amikor átpozicionálnak, a szál rugalmassága miatta marad egy kis anyag a fejben, és "szivárog" ami szálat húz. De ez nem hiba szerintem, technológiai sajátosság.

ezsolt74

Ez attól van ,hogy mikor a fej átmegy egyik nyomtatott részről a másikra, akkor hiába van visszaszívva a szál,a fúvókához tapadt olvadt anyag egy nagyon vékony szálat húz útközben.

gg58bmmp2

Nekem pont még egy kicsit kell állítanom a szálvisszaszíváson, valószínű ezért nem jelentkezett még. Most inkább egy icipici csomót rak szál helyett.

ezsolt74

Nekem most direkt extruderem van, de így is szálaz.
Az is lehet hogy kicsit magasabb hőmérsékleten nyomtatok és így folyékonyabb az anyag,ezért lehet esetleg.
Ja és elég nagy a retract,mert 60mm/sec-el 6mm-t húzok vissza.
Direkt extrudernél ez nem kevés.
Bowdenesnél használtam 70mm/sec-el 7mm-t.

rf63unrk7

Én a másik végletet használom, és nem szálaz:  

0.5 mm retract és 15 mm/s sebesség:

https://drive.google.com/file/d/0B4FUB52Et1jNaTYtUHN6OEZvcEU/view?usp=sharing

ykt6caawj

Nekem is úgy tűnik, hogy ezek a vékony szálakat a fúvókára kívülről rátapadt anyagból húzza a nyomtató, és már a retract növelésével nem tüntethetőek el.
Lidércnyomásos álmaimban már egy teflon bevonatos extruder-fúvóka kezd körvonalazódni. Csak a kivitelezésére nincs még igazán jó ötletem.

000000000

Érkezett 8 darab Elmers Purple Jumbo stift akit érdekel irjon.

ezsolt74

valami teflon festék lenne jó, amivel a fúvóka külsejét be lehetne vonni.
Vagy a másik, hogy olyan kerámiabevonat kéne rá, mint ami a serpenyőkön is van.

ykt6caawj

A dolog egyértelműen függ az anyagtól is. Nálam pl. a Herz-féle old-line PLA-ból a zöld szinte egyáltalán nem szőröz, a vérnarancs színű ugyanazzal a beállítással már hajlamosabb rá.
Eddigi kínlódásaim tapasztalatai alapján, sokat számít a fúvóka "hegyének" az állapota is. A sorjás, félig eltömődött furatú, szennyezett fúvókával szinte minden anyagból lehet szőrös nyomatot produkálni.

ykt6caawj

Persze lehet hogy elég lenne, ha az ember a zsíros , maszatos ujjával egy kicsit megfogdosná. (A nyomtató tárgyasztalán egy ujjlenyomat tökéletes tapadásgátló bevonatot ad.)

keri

Nekem 80-al 9mm-ert húz vissza és bowdenes.
Így a jó, ha kevesebbet húzok akkor rondább, mert ahogy Balázs mondja a bowdenesnek van egy kicsi utáncsöpögése, és mivel a rugalmasság miatt lassabban tudja visszaszívni az anyagot.

De ez a szálazás csak a vaku fényében látszott, szóval kifejezetten jó.

Én most kifejezetten alacsony hőmérsékleten nyomtattam, 200fokon. És a fejhez képest nagyobb réteg vastagsággal. Azaz 0.3-as fúvóka 0.15-ös réteg.

keri

Ez nekem is eszembe jutott, mert akármit csinálok rákúszik az olvadt műanyag a fúvóka külsejére.
Az ötletem simán az, hogy a fúvóka vége is menetes lesz és rátekerek egy kupakot teflonból, majd az egészet egyben síkra esztergálom.