Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Akit érdekelt van 6 darab Elmers Purple stiftem. A külföldi oldalakon nagyon dicsérik.  
Ingyen tudok küldeni az első 6 jelentkezőnek 1-1 darabot.

xmkwac9

Nagyon jó lett! Milyen anyag?

keri

Újszülöttnek minden vicc új. :)
Már építették is itt ilyet. Minden jó tanács ellenére :) Hordozható marógépnek akarta csinálni. Nem tudom mi lett a vége, de az ilyennek ahogy zozo is írta a precíz csapágyak, és a forgás játék mentes áttérelezése a gyenge pontjai. Asszem masterGy nevű fórumtag csinált fából és szíj hajtással, de valami ormótlan nagy szíjkereket kellet rátennie.
Iparban elég drága hullámhajtóművet szoktak ilyen helyeken használni.
Nem véletlenül népszerűbb a lineáris megoldás.

keri

Mi ez és mire jó?

ezsolt74

Herz Old szürke PLA val nyomtattam, 20%-os kitöltéssel, 30mm/sec es sebességgel.
1-óra volt a nyomtatási idő.
Gondolom lehetne szebb is ha a 0,6-os fúvóka helyett 0,4-es el nyomtattam volna.
Szerintem valahol itt lehet ezeknek a nyomtatóknak a maximális nyomtatási minősége.
0,05mm alá valószínüleg felesleges menni, mert a szál egyenetlensége miatt már nem biztos hogy szebb lesz.
Viszont időben ez is nagyon sok, egy békát szerintem több mint két óra lenne kinyomtatni.

keri

Szép!
Az ember nem is gondolná hogy ilyen vastag düzni alkalmas ilyen vékony rétegnek. Mostanában én is szinte csak a 0.5öst használom, de 0.3as rétegben. Rájöttem hogy türelmetlen vagyok :)

ezsolt74

Az 1mm-es fúvóka is tud ilyen rétegvastagságot, csak a sarkok és a finomabb részletek nem lesznek olyan szépek.
Ha nem kell a nagy részletesség akkor simán lehet nagy 1 vagy akár az 1,2mm-es fúvókát is használni, mondjuk 0,2-es rétegvastagsággal, és még mindig sokkal hamarabb fog végezni mint neked most a 0,5-ös fúvóka 0,3-as rétegvastagsággal.

ezsolt74

Ja azt elfelejtettem hogy, E3D Volcano fej kell hozzá.

keri

Ja. Végül is a legtöbb időt a külső fallal tölti. Ha csak egy réteg kell az annyival gyorsabb nyomtatás.  
Lehet kipróbálom. Kisebb réteg vastagságnál nem kell túl nagy anyagmennyiség.

keri

Végül is ha 0.2-0.15 rétegnél ugyan annyi idő l, az már nagyon jó, mert ennél jobb rétegminőség nem kell nekem.

KBalázs

Az a meglepô hogy nem fénylik, pedig a PLA szokott.

rf63unrk7

Én is próbáltam  már az 1.2-es fúvókát, mivel a nagyobb darab nyomtatása a 0.4-el eltartott volna egy darabig (gondoltam elsőre). Viszont amivel nem számoltam, az, az eredetihez képest háromszoros anyagfelhasználás.
Elsőre eléggé elcsodálkoztam, miért fogy kb. háromszor annyi a filamentből, de pár másodperc alatt rájöttem, hogy a kitöltésnél a belső falak is háromszor szélesebbek. A széleknél hiába vettem le az ismétlést, ( azaz a 0.4-es fejjel háromszor megy általában körbe a darabon, ami egyébként a hibák részek "felülírására" is jó ), belül eddig is egyszer ment a fej egy részen, a háromszoros fúvóka ott háromszor vastagabb falat nyomtat. Ha a kitöltési tényezőt csökkentem, akkor meg a falak kerülnek messzebb egymástól, így a fedő réteget kell megsokszorozni, ami meg az időt növeli kegyetlenül. Csak úgy mellékesen megjegyzem, a Repetier program kiírja, hogy mennyi idő az első egy mm nyomtatási ideje, és mennyi a következő mm. Nos, másfél óra volt ez első mm, és 8 perc a következő mm. Ha a felső mm-nél duplázom mondjuk a méretet a nagyobb faltávolság miatt, az időnyereség veszteségbe megy át.

Per pillanat nem nagyon látom értelmét a 0.4-es fejtől való eltérésnek, de győzzetek meg...

ezsolt74

Visszavettem 198-ra a hőfokot, mert akkor nem olyan folyékony , és szerintem azért nem olyan fényes.
meg a nagyon kicsi rétegvastagság miatt nincs akkora fénylő felülete egy rétegnek.
Olyan mint ha egy finom csiszoló papírral meg lenne csiszolva.
A rétegeket alig lehet látni.

ezsolt74

Ha egy tárgynál mondjuk 20%-os kitöltést kérek akkor mindegy kéne legyen hogy 0,4 vagy 1mm-es fúvókát használok, a 20% az 20% csak ritkábban lesznek a kitöltésnél a falak egymáshoz, az anyag felhasználása ugyanannyi lesz.
Akkor fog több anyag fogyni ha mondjuk nagy méretű tárgyat nyomtatsz és a kitöltési falak túl messze lennének egymástól és emiatt mondjuk 20% helyett 40%-ra kell állítanod.
Ha meg olyan tárgyat nyomtatok aminél fontos hogy erős legyen ott én úgyis 60-70%-os kitöltést kérek annál meg édes mindegy(pl nyomtatóhoz készült alkatrész).
Persze vannak olyan tárgyak aminél ha támaszanyag kell ott több szál fog fogyni a nagyobb fúvóka miatt, de itt lehet jó egy kétfejes nyomtató.

rf63unrk7

A példánál nagy darabról volt szó. És olyanról (szélkerékhez alkatrész) aminél a kitöltési tényezőt sem lehetett drasztikusan csökkenteni.
Ahol 0 vagy 100%-os kitöltési tényező kell, nyilván ez a példa rossz. Nem azt mondtam, hogy minden körülmények között igaz amit állítok, mindig van kivétel. Én is nyomtattam 100%-os kitöltésnél, nagy darabnál, henger esetén (ahol egyáltalán nem volt sarok).

Annyit állítok, hogy a háromszor szélesebb fej, ugyanazzal a beállítással háromszor több anyagot használ fel mint a 0.4-es. Nyilván lehet hidat nyomtatni, meg 0-ra venni a kitöltést és egyéb trükkök...