Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

KBalázs

Ha van feleslegben számítógépe akkor miért ne mehetne arról? Én is egy laptopról nyomtatok, elfér a gép mellett, másra nem használom.

KBalázs

A többlet anyaghasználat onnan eredhet, hogy ugye a Slic3rben az van megadva hány (darab) oldalfalat húzzon, és ha azt egy 1.2mm -es fejjel nyomtattatjuk, akkor az a fal jó vastag lesz. Cura-ban nem tudom ezt hogy kell állítani, de ahogy nézem ott mm-ben megadva, és nem "darab vonalban" .

ezsolt74

Viszont egy számítógép jóval többet fogyaszt mint egy LCD az arduino-hoz.
Nekem is van egy felesleges laptopom, de soha, még csak meg se fordult a fejemben hogy az LCD helyett azt használjam.
A CNC marógépekkel is az a gondom hogy feleslegesen megy egész nap egy számítógépről, amikor egy SD kártyáról is simán eldolgozna.
Vagy max egy Raspberry-t rákötni és böngészőből már lehet is kezelni, ha valakinek nagyobb kijelző kéne.

rf63unrk7

A Repetiernek van szerver oldali része, mivel nálam egy Raspberri PI 2-es végzi a nyomtatást, azon az fut. Ehhez tartozik a Repetier Host, kényelmi szempontból ezt használom, mivel a rendszer része.  
De közvetlen feltöltés is lehetséges, pc nélkül akár mobilról, tabletről, azaz ha valakinek ez a fixa ideálja, hogy a PC-t mellőze, akár 100%-ban is megteheti, elég egy tablet a nyomtatás indításához.

Továbbá a PI készíti a timelapse videót, ami minőség-ellenőrzési szempontból fontos egy nagyobb darabnál.
20-30 órát mégsem állhat az ember a gép mellett, minden réteget ellenőrizve...
Nyilván ez az amatőr kategóriában lényegtelen, egy béka nyomtatásánál nem számít, de szélkerékbe egy csapágyháznál már nem mindegy mennyi hiba van bent az anyagban.

Szeleteléshez a Repetiernek a Cura is megadható, de ott a tizede sincs a beállítási lehetőségeknek (egyébként alapban, ettől függetlenül, vagy épp ezért szerintem jobban szeletel a Cura).

Nagyon tetszik például ennél a megoldásnál, hogy ha ki akarok nyomtatni valamit újra, akkor nem a fájlrendszerben kell keresgélni, hanem a 3D képre elég kattintani mondjuk a tableten, a PC-t be sem kell kapcsolni.

(szóval nem fosztogatnak, hanem osztogatnak)

A Repetier szervert itt élőben lehet kipróbálni:

http://demo.repetier-server.com:4011/#/" TARGET=_fnew>Repetier server live demo

Sys_m

Sziasztok, egy ramps 1.4 hibába futottam bele.
Egy Robotale 1.4 ramps-ra akartam cserélni az alaplapomat. http://www.amazon.com/Next-Robotale-MendelPrusa-Printer-Control/dp/B00MCNMMRW" TARGET=_fnew>Robotale Link Minden beállítás ugyan az mint az előző panele, csere után ahol drv8825 stepper volt, felezte a mozgásokat. Szétszedtem, méregettem és kiderült, hogy a jumperek csapjai mind össze vannak kötve, mindegyik stepper vezérlő mind a 3 jumperénél zárva van, ami azt jelenti, hogy allegronál 16 mirostepp, DRV-nél 32. Ezért felezte le ma mozgást a DRV meghajtóknál. Ez üzemszerű lehet(?), ekkora bakit nem követhettek el a tervezésnél, vagy mégis?

Üdv.: Sys_m

rf63unrk7

Nem azon múlik, hanem a matekon. Ha háromszor vastagabb a fej, de ugyanannyi anyagot akarsz felhasználni kitöltésre, akkor harmad sűrűn lesz a borda, és gond lesz a bottom résznél...
Ha a borda sűrűsége marad, de a 0.4 helyett 1.2 mm furatos a fej, akkor háromszor több anyag fogy.  
De győzz meg, ha nem így van.

Én nem, akarok lebeszélni senkit az 1.2-es fejről. Mindenki úgy nyomtat ahogy akar...

Nekem ezek voltak a tapasztalatok.

rf63unrk7

Ugyanezzel találkoztam én is.

Vannak RAMPS-ok, amik sajnos így készültek.
(Banggod rendelés, Ebayről valaki rakott fel linket nemrég ami jó)

Úgy tudtam kiküszöbölni a hibát, hogy a DRV lábait levágtam, lereszeltem. A többi lábra a művelet közben ráhúztam egy védőcsövet.

https://drive.google.com/file/d/0B4FUB52Et1jNOUw2eTR0LTdKR0E/view?usp=sharing" TARGET=_fnew>Kép az átalaított DRV-ről

ezsolt74

Akkor te Raspberry-n használod a Repetier-t nem PC-n.
A timelapse videó is jó, mert távolról bármikor rá lehet nézni a nyomtatásra, és ha pl valami nem jó akkor a nyomtatást távolról le is lehet állítani.
Én is gondolkozok egy kamerán a Raspberry-m-hez, pont ebből a praktikus okból kifolyólag.

rf63unrk7

A Repetier server/hostnál kiválaszthatod, hogy 3D printer / CNC maró / vagy Lézervágó üzemmódban használod. Tehát ezzel a megoldással megint elhagyható a PC, és CNC-t vezérelsz.

rf63unrk7

Nem. Mindkettőn használom.
A Repetier host-al szeletelem, és indítom el a nyomtatást, de utána a PC már kikapcsolható,  
a tényleges munkát a Repetier server vezérli a Raspberry-ről.  
Nemrég írtam itt ezekről, ha visszalapozol megtalálod.  
De aki akarja a Repetier host-ot akár teljesen mértékben kihagyhatja, nem kötelező a Repetier szerverhez.

ezsolt74

Az 1,2-es fej sok tárgyhoz nem jó, mert ha kitöltésnél túl távol vannak egymástól a bordázatok, azt a teteje sínyli meg, viszont sok olyan nyomtatás van ahol ha (vagy nincs teteje, vagy nagy kitöltéssel van 40-80%) és nem kell a finom felbontás, akkor simán használható.
Azért jó a Volcano mert elég nagy a választék a fúvókákból.
Minden nyomtatáshoz a legmegfelelőbbet lehet használni.
Legjobb lenne a 2 fejes nyomtató, mert annál lehetne kombinálni, a falakat nagyobb, a kitöltést a kissebb fejjel lehetne nyomtatni de ennél sajnos 2 tekercs szálra lenne szűkség(mindennek van valami hátránya).

vjanos

Esetleg ilyenkor a teteje előtti utolsó 10 réteget át lehet állítani sűrűbbre.

ezsolt74

Én a Raspberry-n az Octopi-t próbáltam meg használni de nem jött össze.
Látta a nyomtatómat, de nem tudtam az STL fil-t megnyitni vele, így a nyomtatást se tudtam elindítani.
Azóta ott pihen a Raspberry a fiókban.
De most akkor ezt a Repetier server-t ki fogom próbálni.

rf63unrk7

rf63unrk7

Igen, egyetértünk, eddig ezt próbáltam elmagyarázni, több-kevesebb sikerrel.

Annyi kitétel, hogy a kétfejesnél az inaktív fej folyton belerondít a felületbe, ezért problémás, a fejcsere meg elég körülményes pl. nálam, de minimum újrakalibrálást jelent a legtöbb esetben.

Úgyhogy mindezeket figyelembe véve én maradtam, és maradok a jól bevált 0.4-es fejnél.