Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

gg58bmmp2

kotyogó mechanika
nyúlós gt2-es szíj.
szoruló mechanika.
asztal szintezés
végálláskapcsolók pontos beállítása
motorok behangolása
a többiek folytatják

gg58bmmp2

Ez már értelemszerű!

vjanos

Nekem az "End script" visszahúz 10mm szálat, a "Start script" meg home után előretol 10-et.
Ekkor a fej már szorosan az asztalnál van, ami kijön anyag, az rögtön egy kis gombócként letapad, és leszedhető, ha elindult a fej.

Régebben én is kézzel segítettem rá: home-olás közben az extruder motor ki van kapcsolva, könnyen tekerhető a tengelye, ezzel a szál is...

vjanos

Kisérleteztem vele pár hónapja... bazi nehéz behangolni - nem is sikerült rendesen.

Inkább átépítettem 24V-ra a léptetőket, azóta nemigen volt lépésvesztés :)

0bn8uxmw

A szeletelőben a start kódba írd be hogy mennyi szálat nyomjon ki.
A curaban pl.:
G92 E0                  ;zero the extruded length
G1 F500 E3              ;extrude 3mm of feed stock  
G92 E0                  ;zero the extruded length again
tehát 3mm anyagot tólki majd 0-za extruder pozicióját a következő sorban.

Viszont ezt a részt kedvedre változtathatod, tehát lehet olyat is csinálni, hogy kinyomja a szál mennyiséget és megtörli valamiben a fejet(fogkefe (bár ennek a sörtéi olvadnak)vagy réz sörtés kefe (odaragasztod az asztal szélére)
és akkor a megtörölt fejjel kezdi el nyomtatni a szoknyát.
Én használom, mivel úgyis ott vagyok az első rétegig a nyomtató mellett és a deltánál van idő a kitolt szálat lecsípni indulás után míg leér az asztalra.  
Itt egy elvetemült megoldás:
https://www.youtube.com/watch?v=y3l7kjuVhro" TARGET=_fnew>Auto Nozzle Cleaning Routine

gg58bmmp2

Kézi gkód írását még nem próbáltam.
Ha nem titok a kód megosztanád?

gg58bmmp2

Gyorsabb vagy, mit a kérdés. :)

gg58bmmp2

Ezt a plusz motor vezérlést is be lehet írni a g kódba?
Erre is elő van készítve a marlin?

0bn8uxmw

A szeletelő start kódja már a g-code amit a Marlin feldolgoz, azt csinálsz benne amit akarsz oda mozgatod a gépet miután megvolt a home (g28) ahova akarod.

0bn8uxmw

Az a plusz motor vezérlés egy model servo lesz, azt is kezeli a marlin persze, és van neki m-codeja amivel a kívánt pocizóba tudod állítani.

gg58bmmp2

Ezt értem, csak azt nem tudom, hogy hol adom meg a plusz motor mozgatását. (A másik fej motorja helyett használom?)

Kerestelek telefonon. Azt akartam megkérdezni, hogy ha tükörképet nyomtat a nyomtatóm, valóban elég csak az egyik motoron megfordítani a csatlakozót?

gg58bmmp2

Megint gyorsabb voltál. :)

0cn2fmkgp

Akkor nem lesz egyszerű! Ezek közül egyiket sem csináltam még! :-)

keri

Igen, vagy beírod a marlinba adott tengely irányváltását.

A fejtisztításhoz felesleges ilyen motor, meg kefe.  
Hasonlóan csinálom mint vjános.

Nekem úgy indul, hogy ha bemelegedett minden, akkor felemeli a fejet, elküldöm a sarokba (hátha nem ott van) és kinyom 35mm-t, majd lineáris interpolációval odamegy a nyomtatás kezdéséhez, az asztalt fokozatosan közelíti miközben megy a fej, így szépen lehúz a fejről mindent mire odaér.

Ha nem nyomtatok szoknyát akkor is van egy bevezető kör azt 2 körre vettem ez alatt szépen beáll az anyag, így mire nyomtat addigra tökéletes.

Végén pedig visszahúz 30mm-ert (5mm-el kevesebbet mint amit kitol) Ennek az az értelme, hogy 30mm-el már nem nagyon fog csöpögni, és beégni, meg belekötni. Bármikor ki tudom húzni a szálat, akkor is ha kihűlt.

Betöltéskor picit visszahúzom a szálat, hogy ne csöpögjön, ilyenkor persze kicsivel többet nyom ki az induláskor de ez nem gond.

Én lusta vagyok, nem fogom kézzel tekergetni, ha be is lehet írni programba :)

KBalázs

https://www.youtube.com/watch?v=R7DaGoTDKbI" TARGET=_fnew>Ez a fajta nyomtató elrendezés hogyhogy nem terjedt el? Vagy ennek egy olyan továbbgondolása, hogy két egymáson eltolt (excentrikusan) korong fordulna? [#fejvakaras]
Hm, mondjuk a fûtött asztal ezen nehezen megoldható...na mindegy, érdekes azért.