Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

balika

sziasztok
kérnék egy kis segítséget:
szivat a PLA
régebben nyomtattam egy tárgyat,amiből 5db-ot raktam az asztalra 0,2-es felbontással,215/72 fokon. meg van még ez a Gcode,most újra csinálnom kellene ezt a tárgyat,de most nem sürgős,és kevesebb is kell,gondoltam legyen jobb minőségű,megpróbálom 4db-al,és 0,15-ös felbontással,na most jön a szivatás.
folyamatosan felpöndörödik,nem találkoztam még ilyennel.
ezeket próbáltam ellene tenni:
-magasabb fejhőmérséklet -nincs javulás
-alacsonyabb fejhőmérséklet -nincs javulás
-tálca fűtéssel játszottam -nincs javulás
-ventilátort szabályoztam,hátha sok/vagy kevés -semmi javulás

nem tapadt le az asztalra,letakarítottam acetonnal (alu lapon kapton fólia van),és semmi,nem tapad,majd elkeseredésemben a régi gcode-ot elindítottam,azt meg tökéletesen kinyomtatta....  
Mondjatok valamit könyörgöm :)

gg58bmmp2

A nyomatok már javulnak, de laposak.
A pronterface-l a z tengelyt mozgatva stimmel az elmozdulás.
Nyomtatáskor viszont alacsonyabbak a tárgyak.
A békám is laposabb.
Végre nem foltozta be a gyűrűn a lukat sem, de a gyűrű 9 mm helyett csak 6,3 mm magas.
Arra gondoltam, hogy a hűtés hiánya miatt esik össze a nyomat, de a fej nem távolodott el a nyomattól.
???

gg58bmmp2

Note pad-da nézd meg a g kódik elejét, és hasonlítsd össze így ha abban van a különbség akkor megtalálod.

gg58bmmp2

Közben goldolkoztam. A béka háta is egyenletlen.
aA z-nél lépésvesztése tippelek.
Hol állítom a z sebességét?

gg58bmmp2

g kódik = g kód

Devecz Miklós

Milyen tarapézorsót használsz?
Mennyi a menetemelkedése?

balika

http://www.imgserv.com/Azb" TARGET=_fnew>http://www.imgserv.com/images/2015/11/19/OGYmbwP46L.th.jpg" border=0>

a jobb oldali a jó :)

gg58bmmp2

Szjózsef félét 10*2-es
1600 lépés/mm

Devecz Miklós

Csinálj egy próbát.

A Z tengelyt küld fel 100 mm-rel, nézd meg mennyi lesz az elmozdulás.
Ha egyezik, akkor nincs lépésvesztés, valami más lesz a hiba.

rf63unrk7

Gyorsulást vedd vissza, és a motor tartóárama is okozhat ilyet. Mármint a nulla tartóáram, ha nem egész lépést használ a motor. Valószínűbb a helytelen gyorsulási értékek miatti lépésvesztés.

gg58bmmp2

Kipróbáltam.
100 mm-t mozdul a mechanika.
Olyan, mintha csak nyomtatás közben vesztene lépést.

rf63unrk7

A sebességet több helyen lehet állítani. A firmwareben, az eepromban, de a vezérlő programban és a gcodeban is lehet állítani, egymástól nagyjából függetlenül. Lehet állítgatni, mikor melyiket vegye figyelembe.

gg58bmmp2

Néze a firmvare-ben a configuration.h-ban
#define DEFAULT_AXIS_STEPS_PER_UNIT   {80,80,1600,97}  // default steps per unit for Ultimaker /// Vernyul - mozgás értékek ennyi motorlépésre mozog a mechanika 1mm-t
#define DEFAULT_MAX_FEEDRATE          {300, 300, 50, 25}    // (mm/sec) /// Vernyul - max sebbeség mm/s-ban
#define DEFAULT_MAX_ACCELERATION      {9000,9000,1000,10000}    // X, Y, Z, E maximum start speed for accelerated moves. E default values are good for Skeinforge 40+, for older versions raise them a lot.
                                        /// Vernyul - max gyorsulások mm/s2-ben
#define DEFAULT_ACCELERATION          3000    // X, Y, Z and E max acceleration in mm/s^2 for printing moves /// Vernyul - max gyorsulás nyomtatás esetén
#define DEFAULT_RETRACT_ACCELERATION  3000   // X, Y, Z and E max acceleration in mm/s^2 for retracts /// Vernyul - szálvisszaszívás esetén

a maximális gyorsulás z-nél 3* kisebb, mint a default??

000000000

Sziasztok :) Az én nevem Márk.
Már elég régóta érdekel az additív (3d nyomtatás) gyártás téma, és úgy döntöttem én is építek egy masinát, vagyis szeretnék.
Végig olvastam előröl az egész fórumot :) ráment egy hétvége :D de megérte mert rengeteg minden jegyzeteltem, és gratulálok mindenkinek, mert remek kis gépeket láttam. :)
A mechanikával talán nem lesz sok gondom, de elektronikában biztos lesznek kérdéseim mert elég nulla vagyok benne, de ezért is jó mert legalább felnövök benne.
egy Alumínium (30x30) profilvázas felépítésű XY hajtású 200x200x170 mm nyomtatási térfogattal rendelkező PLA (1.75) alapanyaggal nyomtató gépet szeretnék.
Szokásos x-y tengelynél gt2 fogasszíjas, Z tengelynél 10x2 trapézorsós meghajtást szeretnék. 12-es tengelyekkel, LMU12es lineáris csapágyakkal stb :)
Vezérlés nah ez amihez nagyon nem értek :S :Ö

Ramps1.4 , Mega 2560 , A4988 + egy Lcd 12864 Controller  
Olvastam Ramps FD V1 cucc az nem olyan kiforrott, ink a Ramps 1.4
NEMA 17 - 17HS5425
2,5 A,  3.1 V, 1.8 mH, 0.48 N.m   Link
Vagy
 NEMA17 42BYGHW609      Link
1.7 A, 3.4 V 3 mH 0.40 N.m
210x210 asztal, szerintem Alumínium lappal.
E3D V6 vagy V6 J-Head az extruder adagoló részét azt én csinálom majd.
Jah és 0.4 ármérőjű fejjel.
Szerintetek Ebay-ről érdemes beszerezni az elektronikai dolgokat? :)

Ez a kit működőképes lehet ezzel, amit elmondtam? :) (LINK a végén) bocsánat előre is, ha lesz hülye kérdésem. :D

Apropó tudtok-e magyarországi beszerezést jó léptető motorokhoz, nem csillagászati áron és Ramps 1.4hez? , köszi. Előre is mindenkinek bármilyen építő jellegü kritikát meg tanácsot..meg  a nem építőt is :D  

Itt a kit linkje

http://www.ebay.com/itm/Keyestudio-3D-Printer-Kit-RAMPS-1-4-Mega-2560-5x-A4988-LCD-12864-Controller-/252103155051?hash=item3ab284dd6b:g:p7AAAOSwyQtVtf~4" TARGET=_fnew>Ramps 1.4 Kit

gép terv

http://kepfeltoltes.hu/view/151119/kesz_gep_1.1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

s7manbs8

Az ilyen egy oldalon lógó asztalok nem tudnak lehajlani ?

Rengeteget küszködtem, hogy egyenletes rétegvastagságom legyen, több ok miatt is és amit lehet azt zárjuk, ki, hogy ne fordulhasson elő hiba.