Épül a gépem ::: KucseraP

Indította gaben, 2025 február 26, 08:03

Előző téma - Következő téma

e252ck7ze

Leköltöztettem a CNC marót a tetőtérből a pincébe. Csináltam egy videót az összeszerelésről:

[yt]OTf1rbnv0WY[/yt]

mutz8958e

vyvk7xm7

Meggyönyörködtem azt a magasító alkatrészt 1:00-nál. Nagyon ki van találva. [#eljen]

vyvk7xm7

Figyeltem a főhajtás hangját. Azt nagyobbrészt mi adja?
Fogasszíj? Orsócsapágyak? Motor?

e252ck7ze

Üdv, A motornak is van egy masszív hangja. Az inkább a magasabb tartomány. A mélyebb szerintem a főorsóból jön. Azért ezek a használt cuccok már futottak szerintem sokat.

mutz8958e

Megnéztem még egyszer nagyobb képernyőn, tetszik!.

Milyen anyagokat tudsz vele marni?

e252ck7ze

Acélt 4-es maróval kis fogással martam már., Az alut viszi nagyon jól. 22-es maróval 1mm-es fogással, masszív előtolással megy. Ez egy kifejezetten használható gép. Mióta elkészült a hagyományos marógépet nem használtam:) Szerintem 250-300kg:), a főorsó is nagyon jó. MK2-es kúpos szerszámok használhatók.

mutz8958e

e252ck7ze

Kicsit fejlődött a kameramozgató robotka, meg meglett hozzá egy nagyon drága komponens, ami már nagyon hiányzott.. építettem köré egy 40m2-es studiót:) Most már van helye mozogni!

[yt]0_AvtB-zMTs[/yt]

kb5hag0w9

Szervusz,
a marógép adataiból érdekelne:
lineáris sínek mérete: alul 30, vízszintes-függőleges 20?
A 4 Nm a a motoré vagy az orsóé?
Építkezem, jó lenne tudni, hogy ezt a jó géphangot hogy érted el.
Üdv.: Péter

e252ck7ze

Üdv, Igen 20-as lineárok vannak fent. Szerintem fontos, hogy legyen a gépnek tömege, meg talán nem érdemes munkatérben túl nagyot álmodni, mert egy nagyobb gépnél még robosztusabb cuccok kellenek. Ez a gép kb 200kg. Ezzel a géppel sem munkálnék meg acélt, de az alut tényleg szépen visz.

e252ck7ze

kb5hag0w9

Szervusz,
kissé bővítem kérdésem, mert nagyon bízom szakértelmedben:
maró lesz: statikai vastagságok: alap 300mm keresztszán 200mm, oszlop 200x150mm. Ehhez az oszlopra 20 (C 2t, Co 3t) vagy 25 (C 3t Co 4t) lineáris sínt tervezek. Melyik legyen, ha sínpár táv. 150mm? A mozgástér: 400 x, 250 y, 300 z (ez a magassági).

A másik kérdés a forgácsolási nyomaték? Aluhoz főorsónál elegendő 20 Nm, max 3000 ford/perc? Vashoz 30 Nm, max 2000 ford/perc? Mármint a nem sietős munkához (barkács).

A főorsó hajtás választék: 5Nm szervo max. 4000 f/perc vagy 10 Nm szervo max 6000 f/p? 1/1 és 3/1 áttétellel?

Huncutság is van benne: tandem eszterga.

Üdv.: Péter

e252ck7ze

Nagyon köszönöm a bizalmat. Én villamosmérnök vagyok, gépészati dolgokban csak amatőr szinten tudok nyilatkozni. Szerintem a 20-as lineár elég brutális. Én azért raktam az alapra 30-ast, mert épp azt árulták a fórumon nekem tetsző áron... Ahogy írtam, a felső részen 20 lineárok vannak, amik szintén nagyon erősek. A lényeg szerintem az, hogy ezek a lineárok szépen felköszörült stabil felületen feküdjenek, fussanak és meg legyenek támasztva minden irányból, tehát oldalról is legyenek síkra húzva, vagy precízen legyenek csapolva.
Szerintem a Nm-ek, miket írtál szintén elég nagy nyomatékok, de én kisebb dolgokat munkálok meg és ahogy említettem gépészeti dolgokban nem vagyok profi. A tandem esztergára, konkrétan rágooliztam, hogy mi az:)

mutz8958e