Épül a gépem ::: KucseraP

Indította gaben, 2025 február 26, 08:03

Előző téma - Következő téma

e252ck7ze

És mi az ami még hátravan:
- még 2 tengelyt összeebay-ezni (két CU305 már utazik hozzám az USA-ból, vagy a vámon csücsül, egy ebay-ről vett motor szervízben... nem biztos, hogy jó vétel volt, egy kis motort szintén találtam, de nem drive-cliq-es, úgyhogy SMC20 vadászat). Kellene még két Power Modul (PM340, PM240-2)... ezekre most vadászok! Ha valakinek van, jelezze!:)

- És a programozás, pályaszámítás!!! Elvileg a Simotion D-hez van SCARA gyári pályaszámítás, de gondolom nem olyan áron, amit megengedhetek magamnak. Ha ez nem jönne össze, le kell programozni a pályaszámítást nulláról. Szerencsére a SCARA az egyik legegyszerűbben számítható robottípus (talán egyből a TTT után), de azért az az érzésem, hogy elleszek vele egy darabig.

Egyenlőre ennyit szerettem volna leírni. Várom észrevételeiteket és ahogy haladok a dologgal, tudósítok!

mutz8958e

Olvasni jó!

Amúgy szakértelem híján csak annyit értek belőle, hogy jó úton haladsz és élvezed is.

[#eljen]

3ztiz2p39

Én szívesen olvasnék a beüzemelésről, még ha nem is biztos, hogy mindent értenék elsőre!

n2g2e5sms

Már tegnap is az állam a földön volt... Nagyon brutális a technikai szint!!! Álmodhatok csak ilyenről. Sose értem meg.  Brutálisan tetszik!!!!

Én még ott tartok hogy 0-10 V meg rs422 hogy ne legyen zavar és persze tacho jel sasolása, féktisztítóval kefepor tisztítás ..

t5jvxzhgc

Élvezet olvasni amit, és ahogyan írsz.[#eljen]
Csak így tovább!
Az egyik...biztos olvasód, aki drukkol is, hogy siker koronázza a projektet.[#wave]

e252ck7ze

Üdv, Volt kis időm, megint kicsit fejlesztgettem a robotot. Most a hajtások beüzelemélsével bíbelődtem kicsit. A kar végén lévő forgató és emelő mechanika kis motorait hoztam össze.

Az egyikkel nem volt baj, mert az egy gyári siemens motor, igaz a régi EnDat interface-el, de van egy smc20 illesztőm, így már köthető S110-re. 6 Pólusú fékes csatit nem sikerült találni, úgyhogy barbár módon ráforrasztottam a csatira... azért egy donor más típusú csatiház segítségével letömszelencéztem, így nem is látszik a barbárság...:)

A másik motor egy érdekes kérdés. Eleve úgy kaptam, hogy ez tuti szar és csak donornak, alkatrésznek lesz jó.... de pont jó a mérete (1fk7022).
-A tápcsatit szerintem kitépték szétszereléskor, szét kellett kapni és a tekercs végéből még kikandikált annyi, hogy lehetett hozzá forrasztani.
-Nem volt hozzá encoderem (kiszerelték sajnos)... deee hozzám került egy más típusú siemens  motor (nagyobb), ráadásul Drive-Cliq interfaces (közvetlenül köthető a S110-re). A probléma, hogy a siemens Drive-Cliq-en keresztül kiolvas minden motoradatot... és ez a motor más típusú, mint az az adat, ami az encoderben benne van. Kiváncsi voltam, meg lehet e valahogy hekkelni a dolgot. SIKERÜLT!:)
A megoldás menete:
- Fel kell ismertetni az encodert, mintha rajta lenne, az a motor, amihez tartozik.
- Kézzel át lehet írni a motoradatokat (kb 30-40 paraméter, ki lehet puskázni, úgy hogy a másik motort is behúzzuk egy projetbe és kimásoljuk a paraméterekt).
- A probléma, hogy az encodert nyilván nem lehet úgy feltenni, ahogy azt felteszik a gyárban, el lesz fordulva a motor pólusaihoz képest... Van egy metódus (pole identification), amivel be lehet azonosítani az eltolódást és kézzel utóállítani egy offset-et. De sajnos ezt fel sem ajánlja, mert ugye gyári motor, ott tuti jól van felrakva az encoder. Kicsit kellett hekkelni, a másik motor csatiját átraktam erre az encoderre, SMC20-on felkötni, lenyomni az azonosítást, aztán mehet a másik csatoló és hála az égnek, az offset paramétert sikerült szerkeszteni! Tehát a motoradatok és az encoder rendben és szépen forog is a motor, látszólag minden rendben:) nem gondoltam az elején, hogy összejön az encoder átrakás.

s7manbs8

A youtube csatornád az nem él ?

Gondoltam megnézem már a robotodat, hogy mozog. :)

e252ck7ze

Helló, Él a youtube csatornám, bár erről a robotról még nincs video.. Még csak forogbnak a csuklók, de semmilyen interpolált mozgást nem végez. Van pár videó egy másik kameramozgató robotról.

[yt]channel[/yt]

e252ck7ze

úgy látom, hogy nem jó a link: youtube-ba Kucsera Péter -re kell keresni:)

vagy egy video:
[yt]iIMpriKL3I4[/yt]

34ezsaa6

Gyönyörűek a videóid! Sok sikert hozzá! Nem is értem, hogy lehet ennyire alacsony a nézettséged a munkád minőségéhez képest... Remélem jobban beindul a csatornád!

e252ck7ze

Köszönöm szépen. Szórakozásból csinálom és nem vagyok túl jó a reklámozásban, nyomulásban. Most egyébként pont beneveztem egy rövidfilmet egy versenyre. Ha tetszik, szavazz rám:)
https://www.rode.com/myrodereel/watch/entry/7055

e252ck7ze

Kicsit csinálgattam a gépet (Összejött még egy tengely!), akartam hozzár rajzolni egy doksit.  Régen EPlant használtam, de az egy drága progi, kerestem egy ingyenes alternatívát. Találtam is egy számomra megfelelőt. Az a neve, hogy Qeletrotech.

e252ck7ze

3ztiz2p39

Úgy 1 éve már felhoztam én is ezt a témát/progit, akkor nem reagált rá senki.

Nekem is tetszik nagyon, bár van benn pár furcsaság.

A rajzjelek nagyon jók, alig kell saját alkatrészeket készíteni.
Saját eszemtől is tudtam vele rajzolni pár perc után, ez nem mondható el pl. a Design Spark-ról.
Tudja a többlapos összefűzést.

Nem utolsó sorban most is fejlesztik és az utolsó verzió már magyarul is tud.

uscv34aum

Gratula, szuper lett,kaptál egy szavazatot![#integet2]