Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: KucseraP

Indította gaben, 2025 február 26, 08:03

Előző téma - Következő téma

KucseraP

Túl vagyok a második kísérletemen. HATALMAS KÖSZÖNET RABB FERENCNEK. Ez a kísérlet azzal a porral készült, amit Tőle kaptam :) Itt 30 percig eloxáltam 1,5A/dm2-el. A festék 50-60 fokos, festés után kiforraltam 10 percig. Nem lett fekete, de nagyon szép olyan pezsgőszínű lett. Nekem nagyon tetszik ez a szín. Próbáltam 0.8A/dm2-el, akkor pedig olyan acélszürke lett... Legközelebb nagyobb árammal is megpróbálkozok. Készítettem egy nagyon részletes videót. Abban szeretnék fejlődni, hogy a szín sötétebb legyen! Elvileg ez a por tudja a feketét is.

[yt]H5yQ1tWi1n4[/yt]

svejk

Szedlay Pál

ebalint

KucseraP

Ma megint kísérleteztem kicsit. Közeledek a fekete színhez.

svejk

Rabb Ferenc

Gratula, szépen alakul! Mit változtattál, hogy ilyen látványos javulást sikerült elérni?

KucseraP

Az eleje ugyanaz. 5 perc főzés trisóban, vízben öblítés. 20 perc elox 5A-es árammal akusavban. (magasabb áram / felület)

Amit most próbálgattam, hogy nagyon alaposan öblítettem savazás után. Volt három edény, az elsőben szódabikarbóna (2l víz, 1 evőkanál szódabikarbóna), második edény, sokkal hígabb szódabikarbóna oldat, harmadik edény: tiszta víz. Hagytam rendesen kiázni, meg lötyögettem a darabot, hogy tuti nem maradjon benne sav. A festék most szigorúan 50 fokos volt és 30 percig ázott benne, meg itt is kicsit lötyögtettem, kevergettem. A végén 10 perc forralás tiszta vízben.

Ami érdekes, hogy a két darabot most egyszerre csináltam, de van közöttük színeltérés... valószínű, hogy az áram nem egyenletesen oszlott el... legközelebb inkább több edényben, sorba kapcsolva a tápot próbálom meg az eloxot.

A következő kihívás, hogy tudjak kéz azonos színű darabot csinálni. A szín itt már nekem megfelelne!

Rabb Ferenc

A színeltérést okozhatja az alapanyag minőségének az eltérése is. Nem minden alumínium ötvözet eloxálható egyformán.

Erről [#910@hostya] [#t265p125#] hozzászólásának utolsó képe ad jó tájékoztatást.

Persze minden darabot azonos anyagból készíteni - nem ipari mennyiségben - nem egyszerű eset...

designr

Egy ultrahangos mosó szerintem lehet még javítana a dolgon.

hostya

Megint megpróbálok segíteni..

... harmadik edény: tiszta víz. Hagytam rendesen kiázni, meg lötyögettem a darabot, hogy tuti nem maradjon benne sav.

Eddig ok de anno huszonéve az akkori galvánüzem művezetője tanácsolta hogy: Az utolsó öblítés után a mdb-ot meg kell szárítani alaposan 100..120°C-ra hevíteni gázláng fölött (a gázlánggal óvatosan, mert ha a gázláng vége sárga akkor bekormozza a felületet..!)vagy hőlégfúvóval -mindezt a mdb érintése nélkül, a függesztéken tartva- majd az így megszárított darabot betenni a festék fürdőbe.
Garantált az intenzív festés(szín) ha elegendő oxidréteg keletkezett az eloxálás során.

Magyarázat: Ha kiszárítod a felületet, sőt még a pórusokat is, -ezért kell a 100..120°C- Akkor a festék közvetlenül érintkezik, és bediffundál a pórusokba is..
Ha nedvesen teszed a festékbe akkor a pórusokban,+ felületen még víz van, tehát ott a festék "felhígul" utána már a több perces áztatás nem sokat javít a helyzeten.

A végén 10 perc forralás tiszta vízben.

Én ezt a műveletet ki szoktam hagyni..!

Festés után alapos öblítés,akár csapvízzel is majd újra szárítás ~100°C majd egy olajfürdő -tiszta híg olajban-  Ez lesz a pórus zárás..

Utána bármilyen háztartási mosogatószerrel lemosom az olajat, vagy csak alaposan letörlöm egy ronggyal..

Én ezt a módszert alkalmazom már vagy 20 éve, nekem nagyon bevált..

Még egy tanács a kereskedelmi akkusav az eloxáláshoz tömény.. hígítani kell.
A tömény elektrolit intenzívebb oxidréteget eredményez,-időegység alatt- de azt is figyelembe kell venni hogy a töménysége miatt lassan visszamarja a keletkező oxidréteget..

KucseraP

Megszületett az első valóban fekete darab

KucseraP

Nagyon szépen köszönöm a sok segítséget. Lehetőségeimhez képest igyekszem megfogadni a tanácsokat. Itt a recept a következő volt:
- 10 perc főzés trisóban (2 liter víz, 2 evőkanál trisó)
- Vizes öblítés
- Savas eloxálás (higítottam a savon 1liter akusav, 0.9dl desztvíz). 25 perc 6A
- Áztatás szódabikarbónában (2 liter víz 1 evőkanál szódabikarbóna)
- Áztatás tiszta vízben
- HAJSZÁRÍTÓVAL MEGSZÁRÍT jó alaposan. Hőlégfúvóm nincs... lehet, hogy veszek egyet
- Színezés 60fok, 15 perc, de szerintem egész hamar felveszi a színt.
- Lecsöpögtet, megszárít (hajszárító), szoldídan gázlánggal melegít pár percig.
- A biztonság kedvéért tiszta vízben forral 10 percet... itt már nem sok minden történt szerintem
- étolajjal átdörzsöltem, hogy ne legyen olyan matt

svejk

No én ezt elmentettem magamnak 3 helyre 3 példányban.
[#worship]

Rabb Ferenc

A negyedikra pedig azt írd fel, hogy a másik hármat hová mentetted  [#integet2]