Épül a gépem ::: Kelepeisz Lajos

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

gswi9dn7w

Szia
Igen benne van a nyomásos olaj körben mint az autó főtengelye.De a kompresszor csak szóró olajzást kapott alul lennie kell visszafolyó csőnek ami bele folyt az olaj teknőbe valamikor.
Üdv

gswi9dn7w

Ja
Látom megy a vita ezért leirom.
Én megcsináltam a vizhűtő kört is rendesen sőt egy fég spirec hőcserélőn keresztül hűtöm a tartályba nyomott levegőt. 2Kw-os motor hajtja 1450-es fordulattal viszont folyamatos levegő elvétellel ez egy 6-os rézcső keresztmetszete 10 perc alatt fel tudja termelni a 80 literes tartályt ugy hogy  a nyomáskapcsoló megállitja. /8Bar/
Remélem hasznos lesz amit leirtam.
Üdv

78f0c82z

Egy kamion fék rendszerét, gép+ pot 70+70 liter, + pót légrugózásának 25 liter tartályokban szerintem ugyanennyi a csövekben is volt. de ez 8,5-8,8 at.eennyire volt a lefuvó szelep kalibrálva.

6x0ud2xg

A kompresszorok szabályzására  az iparban is és a hobbisták körében is elterjedt módszer az on/ off szabályzás. Vagyis feltöltünk egy légtartályt azután abból fogyasztunk majd ha a nyomás egy határérték alá csökken akkor újra bekapcsoljuk a kompresszort
 Nos az X kW os motor forgatja a kompresszort azután a fogyasztástól függően áll ( a lézer fogyaszt csak a légtartályból ) . Az áramszolgáltató az integrálértékért fogja a markát tartani ( a szünetidőben nálam állhat akár egy 5 kw os motor is [#vigyor4][#vigyor4])
Tudom az aszinkron motor az indítás során a névleges áram akár 7 szeresét is felveheti . Az 1 kW os motor sokszor indul kis árammal az 5 kw os meg ritkán naggyal . Ha a hálózat bírja akkor kutya kefe . ( egy támadási pont maradt : a forgórész inerciája  ...( bagatell  )
 Viszont jó a háznál egy nagy kompresszor ( nekem egy komoly 2 hengeres  DEFÉM es kompresszor 250 literes légtartállyal tesz szépen a dolgát )

000000000

Havernak raktam össze egyet 600 literes tartályra egy régi hűtőgépgyári kompresszorból és egy 5.5kW-os motorral. (nem volt egyszerű felújítani)
Ez az egész On/Off van szabályozva csak került közé egy frekvenciaváltó is.
Ha sok levegő kell akkor akár mehet a motor 80Hz-el is, csak fényezésre elég a 25-30 Hz-es hajtás is.
Így is 50Hz-en a 600-as tartályt kb 1.2-1.5 perc alatt tölti fel 10 bárra.
Ergo 5.5kW / 40 = 137.5 Wattóra fogyasztás.
Ebből a 600 literből egy darabig el lehet fújkálni mire újra indul. [#nevetes1]

t5jvxzhgc

"...nekem aztán mindegy."

Ha nekem mindegy, akkor én...csendben szoktam maradni.:) [#wave]

000000000

Akkor esztergáljál vörös ploretár gépen karóra tengelyt, és maradj csendben te.

000000000

Adott sűrített levegőmenyiséghez szinte konstans a befektetett energiaigény !
Az már más kérdés. hogy a mennyi a kompresszor hatásfoka illetve menyire van lekoszolódva.
Tehát az energiaszolgáltatónak úgyis az átlagolt teljesítmény után fizetsz.
Pl ha a egy 10 kW-os kompresszor felnyomja a 2000 literes tartályt 2 perc alatt vagy egy kis hűtőgép kompresszor tesz meg ugyanezt a 100 Wattjával, közzel ugyanannyit fog fizetni a felhasználó az elfogyasztott energiáért.  

ENNYI !

s2ptiv3t

Szia!
Már meg ne haragudj de látod ezért fújnak rád az emberek, miből gondoltad hogy ez nekem lézerhez kell......, és igen tisztában vagyok a fogyasztásával mivel eddig is volt kompresszorom. Akinek nem inge ne vegye magára, de van pár ember aki többet tud mint maga a kérdező és szabály szerűen támadással válaszol.
Köszöntem a segítő embereknek az eddigieket[#eljen][#integet2], témát lezártam, majd megoldom magam.

6x0ud2xg

Adott sűrített levegőmenyiséghez szinte konstans a befektetett energiaigény !  Ez a megállapítás az OK

De a 600literes tartályt 10 bárra egy 5.5 kWos kompresszorral nem lehet felnyomni 90 sec alatt [#vigyor4]
A 600liter 10báron az 6 m3 levegő aminek a súlya kb 7.2 kg . Ha 90 sec áll a rendelkezésre akkor 0.08kg levegőt kell benyomni másodpercenként ( mpont = 0.08kg/s)

Az adiabatikus ( és még elméleti kompr teljesítmény) R = 288 joule / kg kelvin     T1 = 293 Kelvin  P2 = 10 bar P1 = 1 bar   kappa = 1.4
P =3.5* m pont * R *delta T  
( a könnyebb megérthetőségét a kappát bevittem és a törteket kiszámoltam )

delta T = T2-T1
T2 = T1* ( p2/p1) ad 0.285

Behelyettesítve : delta T = 271 kelvin  A végeredmény : 21.85 kW   vagyis vagy 4szer kisebb a tartály vagy minimum 4 szer tovább tart a töltés (T töltés elméleti  = 6 perc )
És még ez csak elméleti érték [#vigyor4]

3ztiz2p39

No ha már ilyen jól benne vagy gyorsan írd csak ide, hogy mennyi energia kell 25 liter 8 bar-os sűrített levegő előállításához!

Elég az ideális esetet levezetni és ha lehet kWh-ban kérem :)

3ztiz2p39

No persze előre is köszönöm! [#worship]

6x0ud2xg

m=0.24kg   delta T = 273 kelvin
 W = 3.5*0.24*288*237= 57335 Joule ( Ws)= 16 wattóra  = 0.016kWh

000000000

Te fordítod le támadásnak a műszaki véleményt, de ez a te és pár haverod magánügye. A műszaki életben képletek vannak, számok, tények, amik a Hobbystára is vonatkoznak, az álérzékeny  lelked ápolása, ál besértődés, előitélet pedig pedig nem műszaki kategória.
Pl. azt is írhattad volna: bocs, de engem nem zavar, hogy a lézerdióda fúvókájához mekkora idétlen eszközt használok, aminek a csak veszeteségi teljesítménye minimum 20-szor nagyobb, mint ami ehhez kell. De tudod mit, kevés ez neked, legközelbb 10 KW-os harckocsi légsűrítőt vegyél.:) Téma lezárva részemről.