Épül a gépem ::: Kelepeisz Lajos

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Gondolom akkor a fekete gatyagumi szíjat használod !
Az meg ezt tudja, de stabilan !
A léptetőmotor adott sebességen okozhat olyan rezonanciát ami a szij és a gépváz rezonanciáját erősíti és ebből adódik a krumploid alakú kör.
Esetleg a "fekete" szíj "fehérre" cserélése okozhat némi javulást.
Vagy az olaj töltésű léptetőmotor csillapító. (de ebben annyira nem hiszek)  

Fehér gt2 acélszál erősítésű szíj 6mm széles 2m hosszú beszerzési forrás LINK

Próbaként csinálj két egyforma kört egymásra egyiket G02 a másikat G03-al. (minnél nagyobb sebességgel)
Ha a hiba egy X-et formáz a hiba akkor bizony túlövésed van amire csak a gatyagumi minőségű szíj a magyarázat !

xw705sph

Tenyleg olyan, mint ha egyenesekbol allna a koriv.

000000000

Nem tudom mit láttok egy ekkora hangyányi képen ?
Pedig még elég jó a szemem és a 0402 SMD-t is nagyító nélkül forrasztom! (sőt el is olvasom mi van ráírva)

xw705sph

Akkor lehet a monitorod felbontasa rossz.

000000000

Nem a monitorom felbontás rossz, sőt a HD pontosan megfelelő.
Viszont a kép (270x470 képpont ) ami azt takarja, hogy a kör amit te egyenesekből látsz összetéve az valóban az, mert a kör átmérője X irányban 109 képpont Y-ban 110 !
Tehát, hogy értsed miről is beszélek, itt van kinagyítva ! (kb 345 pixelből áll az egész kör )
Ebből aztán ember legyen a talpán aki megmondja, ez G01 vagy G02-G03-al készült ! (ez csak placebo hatás lehet maximum )
A krumploid ellenben jól látható !

870i9bgc

Én csak arra gondoltam hogy ha nem te írod a programot hanem generáltatod pl estl cam vagy hasonló progival akkor előszokot fordulni hogy nem G02 illetve G03 használ hanem sok G1 egyenesekből csinál egy kört.Ezért gondoltam hogy probáld meg G02 vagy G03 kört( G03 óramutató járásával ellenkező a G02 óramutató járásával megegyező körinterpoláció) programozni. De lehet mechanikai probléma a rezonancia miatt.

s2ptiv3t

s2ptiv3t

Pontosan nem értem mire gondolsz mikor a krumplit írod, de a kört X-Y irányba tolómérővel megmérve semmi eltérés nincs, szóval nem tojás alakú a kör.

000000000

Nem is X és Y irányban van a probléma hanem átlóban !

s2ptiv3t

Megpróbálok majd egy sokkal lassabb mondjuk 100-as előtolással égetni, meglátjuk milyen lesz.

000000000

Csak a képen tudtam "mérni", de egy ilyen pixelhalmazon ugyebár nehéz (109x110 pixeles kör)
95mm-re felnagyítva nekem x/y irányban is 2mm hiba jött ki.
Gondolom ez volt az eredeti átló, mert átlósan a hiba ennek a töredéke volt.
Igaz képről mérni eléggé voodoo [#nevetes1]

s2ptiv3t

Akkor.
Ebből ez lett:

M3
G0 x20 y0
M10
G3 i-20 j0 f200
M30

s2ptiv3t

A nagyobbik kört kell nézni, szerintem még mindig elég gáz.

000000000

Mondtam két kört lőj egymásra egyiket G02 a másikat G03-al és rögtön látni hol a difi.
A sebesség növelésével nő a hiba akkor szimplán nyúlik a gatyagumi.

000000000

A cakkosság is arra utal, hogy valami rezonál, nyúlik torzul.
Sajnos a léptetőmotor mikor kört "mar" akkor szinte 0-tól végigpróbálja a gép összes rezonancia frekvenciáját.
Plazma vágósok is köpködtek a léptetőmotoros szíjas gépekre mikor ívet vagy kört vágtak .
Gondolom pont ezért.