Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Kelepeisz Lajos

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

Kelepeisz Lajos

Igen, itt jól látszik hogy mi a végeredmény, de halkan hozzátenném azért hogy az a piros korong egy kb 30eft-os kategória.

Kelepeisz Lajos

Félreértés elkerülése végett, nem sértegetésnek mondom hogy taknyolás, csak már én is levágtam pár méter aluprofilt ilyen kézi csodával, a gond mindig az volt hogy elfáradt a karom már az 5. vágágnál, és akármit csinálhattam, soha nem volt pont derékszögű a vágásom, mivel a lap hosszából adódon mindig elmászott valamerre a vágás, pedig nekem is egy 11000ft os fűrészem van alu vágó lappal, mint a képen.

zozo

Megnéztem jobban, az U-vasat néztem zártszelvénynek :)
Ettől függetlenül a talp alatt is jobb lenne kiváltani a zártszelvényt. A lényeg, hogy merev és rezgésmentes mechanika kell. Sajnálom, hogy tavaly kivittem a méhbe egy ilyen öntvény szerkezetet, ami korábban egy 2-3KW-os motor lengő felfogatója volt. (szíjfeszítést oldották meg vele, a motor súlyával)
Bár vannak még Strigon pantográf öntvény karjaim, de nem emlékszem, hogy a szélesből is van-e még pluszban.
Ha érdekel, pénteken meg tudom nézni.

gaben

Szia Lajos,

ja képben vagyok az árakat illetően, már körüljártam a témát.
Amit szívesen látnék a műhelyben az ez lenne: Bosch GTX 10 XC

Kelepeisz Lajos

Rendes vagy de nem kell, nem hinném hogy egy majd 10mm-es anyag gyenge lenne, és ebből még van szép szerivel.

Kelepeisz Lajos

Na látom pont akciós, kapni kell az alkalmon.[#hehe]
Az a helyzet hogy töredékéből kihozom a bolti géphez képest, ráadásul sokkal masszívabbra, az én tapasztalataim alapján jó minőségű darabolásra csak a karos vágó jöhet szóba. De kinek a pap kinek a papné.

gaben

Táblalemezeket nem tudsz karos darabolón elvágni, ezzel viszont bármekkorát. [#awink]

Kelepeisz Lajos

Kedves Gábor!
Ha jól emlékszem te építesz ilyen spéci szalagcsiszolókat, nagyon szép munkák, szívesen venném a tanácsaidat, főleg arról hogy milyen fordulat és áttételezés lenne jó a karos darabolómhoz?

Kelepeisz Lajos

Ahhoz van asztali körfűrészem, hasonló mint amit linkeltél csak nem Bosch, hanem Enhel, nekem tömbnyire a szálanyag végének egyenesre vágása okoz problémát.

gaben

Szia,

azért a szalagcsiszoló tök más dolog ám, mint egy karos daraboló. [#vigyor]
Fordulat egyszerű, amilyen anyagot akarsz vágni, ahhoz olyan lap kell és a fordulatszámot a laphoz kell belőni.
De van olyan gép/lap is ami visz mindent.

Például: Dewalt

Én a direkt meghajtásnak vagyok a híve, tehát semmi áttételezés. Persze ez is inkább a csiszagépekre igaz.

zozo

Régen divat volt a faiparban az inga fűrész. Mint a gyerek hinta, felül csapágyazott tengely, azon lengett a fűrész, általában a motorra fogva (lapos motorok voltak, 1KW körül)
No, azzal lehetett 1m-es táblát is elvágni.

Révész Richárd

Lajos!
Én elektonyos gérvágóra gondoltam.

ilyenekre

ywathzay

Nem akarlak elkeseríteni, de ezt ebben a formában hamar felejtsed el. Ha már alacsony költségvetésben gondolkodsz, akkor is rá kell szánnod egy kis motyót, mert ez csak tákolás(lesz). Az a házi készítésű csapágyház fut? Az igénytelen kivitelezés nekem eleve gyanússá teszi. Úgy látom elég kapkodósan fogtál bele, egy ilyen eszközt alaposan át kell gondolni, mert ráköltesz annyit, amennyiből vehettél volna gyárit is. Ha gondolod segítek, csak ne siess mert az nem vezet sehova, nekem meg kevés mostanában a szabadidőm.

Kelepeisz Lajos

Jaa, elnézést, igen ezek nem rossz cuccok, csak nagyon drágák.[#vigyor3]

Kelepeisz Lajos

Inkább úgy mondanám nyers, meg van minden csapágyam, gyári minőségű, nem házi kokány, a csapágy is sokkal komolyabb mint ami nálunk benn van a cégnél az 5,5kw-os darabolóé. Most jelenleg 6800ft nál tartok, és boltból már nem kell semmi mert minden van, talán majd az esztergálásra kell költenem, de arra sem biztos, ahogy a szaki éppen érzi magát.