Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Farkas Ádám

Indította gaben, 2025 február 26, 08:00

Előző téma - Következő téma

svejk

Ja, high speed-es kamerával lehet, de úgy emlékszem az 1000 fps is kevés lett volna, azért nem erőltettem.
Egy igen jó gyors, könnyű mechanika tudhatja a 30 Hz-et.  Ha egy egy motor fordulatra vesszük az amplitúdót akkor ez azt jelenti hogy egy 1000 fps-os kamera egy fordulat alatt 33 képet készít. Ez csak megint saccolás...

svejk

Én láttam azt a gépet élőben, nincs azzal semmi baj, tudja a dolgát.

HJózsi

HJózsi

Tibor45 Hatvanban esztergált a kis könnyű demó esztergájával, és azt látnod kellet volna, hogy nem látszott az X mozgása..., olyan gyors volt !!!... szóval van van igazság abban amit mondasz, de a változást kell észre venni annál a tesztnél, az talán már megy... Reméljük hozni fogja a többi talira is amire el tud jönni...

svejk

Próbáltad már?
Én igen. A szemem teljesen mást mondott mint a műszerek mutattak.  10-15 fok eltérés is volt a szemmértékem és a műszer közt.

Farkas Ádám

Feltettem próbára 400-ast direktbe... csak kézzel mozgatva   ..mint Katiban a gyerek.
http://www.youtube.com/watch?v=FuOIGNDkzAU" TARGET=_fnew>VIGYEJÓ

HJózsi

JÓ bizony! [#eljen] Jó a felvétel, a hang is egész hifi! :) Elég virgoncan mozog!

000000000

Farkas Ádám

Fékes. Nélküle lemegy az asztalba a maró 40Kg húzza.

000000000

Ez nagyon faja![#eljen][#eljen][#worship]

Gordon54

Hogy is van?
A fékmágnes a vezérlő bekapcsolásakor kap pl. DC 24V-os feszültséget, amikor egyidejűleg a léptetőmotorra is kimegy a léptető fesz (de még nem léptet, viszont a tartóáram már megfogja a motort és így a Z ten gelyt is. A működés végén a vezérlő kikapcsolásakor pedig lényegében fordított a sorrend: a feszültségek megszűnésével a léptető a tartóáram megszűnésével már nem fejt ki semmilyen fékező hatást az orsóra (ezért a Z tengely kellő súly és a kis gördülési ellenállás miatt belecsúszna az asztalba), viszont a kikapcsolódó fék ekkor már ismét megtartja.

Farkas Ádám

Ez nem léptető motor hanem AC setvo motor. Egy léptető motor talán még meg is tartaná fék nélkül. Akkor kapcsol ki a fék amikor a SERVO ON parancsot megkapja a vezérlő. Ez a fék sajnos teljes pozícióhűséget nem ad, lehet egy kis elcsúszás, késés,(pár fok) de arra jó hogy ne zuhanjon le a tengely. Ezért minden bekapcsoláskor fel kell venni a kezdőpozíciót.

Gordon54

Elsiklottam azon, hogy nem léptető, de a mágnesfék működése (beavatkozási időrendje) ebben a kiépítésben is lényegében hasonló. A mechanikai csúszás persze a 40kg súly (tömeg) és a fék mérete (nyomatéka) alapján lehetséges, pláne mivel a motor és a fék aktiválódása között valamennyi időbeli eltolódás is van (ez jelentkezik pár fokos szögelfordulásként, amit korrigálni kell az újra pozícionálással.

000000000

Ádám,régen hallottunk már felőled,mivel foglalkozol mostanság?Ez a nagy masszív cnc géped azért épülget?

Farkas Ádám

Köszönöm hogy gondoltál rám. Sajnos esténként érek haza, csak annyi időm van hogy végigolvassak pár topicot. írni már nincs erőm. Minden alkatrész elkészült a géphez. Hétvégén nekilátok az összerakásnak. Jelentkezni fogok. Még egyszer köszi.