Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Farkas Ádám

Indította gaben, 2025 február 26, 08:00

Előző téma - Következő téma

Motoros

Húha ez még szikrázik is. Köszörű ez vagy maró? Nekem csak a szivem fáj, hogy ezt a kis ékszer cuki gépet (amihez gratuláltam) vassal gyilkolod.
Üdv:Darth Vader

Motoros

Vagy réz dornival. Van aki az anyag alá betesz egy köszörült HSS késszárat és addig ütögeti...huzogatja amíg a szár már nem mozdul.

4um5b65d

Nálunk ez úgy megy, hogy fogsz egy műanyag tégladarabot (pl: 50x30x20mm) aztán ráteszed a vasra és bronzkalapáccsal rányomsz egy megfelelőt.
Aztán megoldódott a kiemelés.

wcsxp0uxa

Én a satu éklécét(vagy mi) szoktam állítani.

Motoros

Svejk:Emulzió nélkül is lehet marni HSS maróval. A hobby gépek amúgy sem szeretik az emulziót.  
A "régifajta" marásnak (alacsony fordulat, kis előtolás, HSS maró) van egy nagy előnye: nem keletkezik apró beedződött forgács amivel megtelik az egész műhely. Sokkal tisztább szárazabb érzés, nem beszélve a halálfélelem hiányáról...mikor pattan ki a lapka és áll bele az agyamba.:((
A marási felület is sokkal homogénebb, nincsennek kemény szemcsék amik végighúznak a felületen (lsd első video)
Egyébként nekem ezekkel a fényes felületekkel bajom van, szerintem ilyenkor valami nem stimmel.  
 De tudom ez csak egy demonstráció volt Ádámtól.

Motoros

Jut eszembe: van ez a ködölős Noga cucc ami nem veri össze az egész gépet, csak helyileg érzéstelenít. Megérne egy próbát, lehet csodákat művelne. Bár a vizes emulziót kerulném mert a pára..gőz megkapná a sineket. Van olyan is ami csak híg olajat nyom.

Farkas Ádám

Igen ez csak próba volt.
Van Noga, fel fog kerülni, és még ezer más dolog ami sokkal fontosabb, pl az ikertengelyek refereniafutása, a végálláskapcsolók, ütközők, a porvédelem, a főorsó vezérlés. Még kis türelmet kérek Misi.. és lesz HSS maró teszt is :)

Motoros

Várjuk a fejleményeket. Remélem lesz mit leugatni, mivel a Te esetedben igen nehéz bármibe belekötni. Leginkább a sárga irígység faktor dominál.:))

bmejdz9nu

Nagyon jó lett ez a masina... De még fejleszteni kell :) Pl. egy kisebb de fekvő főorsóval a végén meg is lehetne köszörülni az acélt :)

Azt látjuk, hogy bika lett és szuperul működik - most talán kellenének az adatok, hogy számításokkal alátámasszuk, hogy mégsem olyan jó :)

Farkas Ádám

Úgyis mindent megosztok veletek, mert én ilyen megosztó személyiség vagyok[#csodalk]
Tudom hogy nem rosszaságból kötözködsz, csak ki akarod ugrasztani a nyulat.. Nagyon helyesen [#wave]

Legközelebb csak annyit írj, hogy: Kis lépés ez egy szakembernek, de nagy lépés egy hobbystának [#ejnye1]

És akkor tudom hol a helyem[#kuss][#eplus2][#eplus2]

Farkas Ádám

Jó de hogy mindenkinek örüljön, az Y tengely szíj áttételes, de van direkt hajtás is a gépen..

Motoros

Hogy hol a helyed? Megmondom: nevek említése nélkül van itt a fórumon egy pár született őstehetség akik bár nem tanulták de valahogy ráéreznek a konstrukciós lehetőségekre és meg is tudják az elgondolásaikat valósítani. De ez az amit nem is lehet tanulni, ez nem szakemberség kérdése. Sajnos,hogy én nem tartozok ebbe a csapatba, de Te igen...a fenébe is.[#confused] Persze azért még kritizálni azt tudok.

Kristály Árpád

Halihó Misi!
[#confused][#nemtudom][#nemtudom][#nemtudom]
Pedig a tehetséged megvan.... csak hát..."úgysem lesz jóóóó"[#wave][#wink][#worship][#taps]

svejk

Hát tudod jól, hogy én sem vagyok szaki, de nekem a HSS-el még nem sikerült a fúráson kívül semmi a BF20-on. :((

Elárulhatnál egy két titkot mondjuk 6 mm-es 4 élű HSS maróval milyen forgácsolási tulajdonságokkal lehet dolgozni hűtés-kenés nélkül.
Nekem még öntvényben is pár cm volt az élete. :(

Abban igazad van hogy hagyományos, nem stabil gépen a keményfém törik mint a ropi, de olyan olcsón lehet hozzájutni...szemüveg meg kötelező.

Az is igaz, hogy ezek a nagyon vékony forgácsok olyanok mint az üvegszál, fájdalmasan tudnak behatolni.

Szóval majdnem mindenben igazad van :)