Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Farkas Ádám

Indította gaben, 2025 február 26, 08:00

Előző téma - Következő téma

Farkas Ádám

A körkörösség és a furatátmérő is "tökéletes". A főorsó merőlegességét, ha lehet így mondani maximálisra állítottam. Közel egy hónapja állítgatom, órázom, hézagolok, megint órázom...

A videón látható egyélű ilyen nagy sebességű előtolás mellett sokkal nagyobb főorsó fordulatot kívánna, de egy rendes többélű maró tükör sima felületet készített.. azt viszont hűteni kell, mert beletapadnak a forgácsok.  

Farkas Ádám

Pont azok miatt az alkatrészek miatt volt kétséges a siker :))[#beka2]  
Még egyszer köszönöm, főleg ezt a csodaszép öntvény asztalt.
hosszú történet, de nagy vonalakban...
A hiba az volt hogy a zsámoly amin minden fent van, nem volt síkba állítva és a gerendák lehúzatásakor "rágörbültek a felületre". Mivel nem volt beállítva, Először gépbeállító vízmértékkel, majd élvonalzóval maximálisra "tököltem". Utána egymás mellé tettem a két oldalsó gerendát lefogatás nélkül és két századon belül egymáshoz képest futottak. ezért ezeket elfogadtam referenciának. Az egyiket felcsavaroztam majd hasonlítottam a másikhoz, majd némi hézagolás után véglegesítettem. Azután a másik gerendát is feltettem és az előzőhöz óráztam.. Sokat játszottam vele, ennél többet nem kívánok.. Bőven megfelel már az igényeimnek. Legvégén a gép síkba-marta a saját asztalát  

Farkas Ádám

Egy kis acél marás videó.
először 1mm majd 2mm mélyen és kb 6mm széles fogással.  
1.2842-es szerszámacél az áldozat.

http://www.youtube.com/watch?v=KecPGIsEtgk" TARGET=_fnew>VIDEO

D.Laci

y72m8w6js

RogerCo

Nem semmi !!![#eljen]
A főorsód fordulatáról, teljesítményéről lehet tudni valamit ? Mondjuk amit most acélba műveltél ?:)

Farkas Ádám

Fordulatszám 3800rpm,  Egy 1,5KW-os Yaskawa szervómotor hajtja a főorsót. A forgácsok szép kékek lettek. Napersze a szerszám sem kutya,,

RogerCo

A 3.800 még menne :) Az 1.5KW már nem :)
Gratulálok összességében a géphez, a szerszámokhoz ! [#worship][#taps]

Motoros

Számold ki mibe van Neked ez a lila forgács.Mutass inkább egy olyan tesztet ahol hagyományos (HSS) maróval 5 mm fogásmélységgel haladsz egy normál vasban (A40) nem kell a tüzijáték, nem kell a 3800-as fordulat...tudod: lassan járj tovább érsz! [#violent]
Erről a videóról eszembejut amikor a fiatal meg az öreg bika beszélget a dombtetőn. :)))

hostya

svejk

svejk

Hmm.. gondolod Farkas Ádám akarna pancsolni emulzióval abban a patika műhelyben?  
Anélkül a HSS pedig felejtős. :(

Ma már a keményesztergálás és társai a divat.

Hogy mennyibe van Neki? Lehet kevesebbe mint egy új bolti HSS maró. :))

Farkas Ádám

svejk

No akármi is legyen a vége a megmunkálásnak, az biztos hogy prezentációban a legjobb vagy!

svejk

Egyébként fortunás a főorsód ugye?