Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Farkas Ádám

Indította gaben, 2025 február 26, 08:00

Előző téma - Következő téma

svejk

Gondolhatod hogy a többiekből -belőlem is- csak az irigység beszél :))

Farkas Ádám

ezután is lesznek képek [#bee1] nem vagyok sértődős, aki ismer az tudja.

Farkas Ádám

Te csak ne beszélj!  .. ha látnátok milyen CNC-je áll otthon [#rinya]

svejk

Azzal nem kérkedhetek, azt nem én készítettem. :(

PSoft

Köszi!!!

Te,tényleg tudsz lendíteni az emberen.:)))
Boncolás #857.

svejk

Nekem is van ezredes órám töb is..no azóta semmi sem egyenes meg párhuzamos. :(
Csak bosszantja az embert amikor 20-30 fokokat tér ki a mutató. :))

Farkas Ádám

Detto!. Az utolsó számot le kell ragasztani. [#eplus2]

000000000

Ezt másként oldottam meg.
Kiszedtem az elemeket az ezredes órából és úgy elástam hogy még én se tudom hol van.
Csak a százados Mitutoyo órát használom.
Azt sajnálom hogy ezen nincs analóg skála meg tűrés beállítási lehetőség is mint a nagyobb felbontásún.
Most nézem hogy az összes mérő eszközöm ugyan abból a márkából valóak. [#circling]
Biztos ez tudat alatt jött össze, mert ennyire nem törekszem a márka hűségre, csak szeretem a jó szerszámokat.  

HJózsi

Amit Tibor45-től ismertünk meg, annak az az előnye, hogy nem kell hozzá semmi külső műszer, hanem úgy ahogy van a hajtáslánc, lehet tesztelni és "optikailag" meg lehet állapítani a gép határait. Cserébe robusztusabb gépeknél fellép némi légkalapács effektus, azaz nem kis megrázkódtatása a gépnek...
Svejk közben le is írta milyen, könnyen elérhető eszközökkel lehet az általad leírt rövidebb idejű bemérést elvégezni ha valaki felszereli ezeket a gépére.
Most készül a Kiseszterga 3.0 változatom, a mellékhajtások 63W-os BLDC motorokkal, a vezérlőjük a finn VSD-E-k lesznek. Ezeknek az az előnyük többek között, hogy a tuning sw-jük tartalmazza az általad említett rövid, egy  oda-vissza mozgás vezérlést ( pl motor fél fordulat ) és kirajzolja a gerjesztő jel mellett a válaszjelet. Így kíméletesen és gyorsan mehet a behangolás. Külön csatisoron levehető a motor encoder jele is a vezérlőről, ha valaki ezt is szeretné vizsgálni.
Ádámtól én is kedvet kaptam egy hasonló, de kisebb gép építésére, Nyiszinek voltak is hozzá való vasai valamikor. Az asztal már megvan, 140mm mozgástartománnyal... :)

svejk

Én anno az "optikában" nem hittem, elő is hozakodtam az fps-al, de aztán ti felvilágosítottatok hogy már pedig jó az szemre.

Aztán később kiderült nálam mégsem jó, a szemem becsapott, kell valamilyen műszer a korrekt méréshez.

svejk

Egyszer majdnem vettem egy nagy sebességű kamerát emiatt :)

HJózsi

Persze, jó a műszer és "ojjektívebb" ... :)  
Esetenként egy határ(egységugrás) freki azért megállapítható. Viszont az is érthető, hogy Varsának borsózott a háta a megrázkódtató próbától, mert lehet tényleg repkedtek volna a csavarok az erős motorjai miatt .. :D  ( remélem nem olvassa ... ;)  )

HJózsi

Húha! Az pedig jó dolog...  Ha a konstrukció megengedi, a tengelyre egy nagyobb könnyű tárcsát fogatva, felét feketére befestve látható a változás... nem rossz ez a teszt. Legközelebbi talin Tibor45-öt megkérjük demonstráljon újból, az újak ( és az öregek ) számára ...

000000000

Ezzel arra célzol hogy széttépte volna mint üzbég paraszt a tangóharmonikát ? [#hehe]

svejk

Hidd el hogy nem működik vagy az én szemem hülye.