Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Farkas Ádám

Indította gaben, 2025 február 26, 08:00

Előző téma - Következő téma

svejk

Nem feltétlen!
Egy túlzó áttétellel szerencstlen esetben rosszabb is lehet a gyorsulásod.  
Emlékez a a görbe hosszan elnyúló jobb oldalára!

Arról nem is beszélve hogy a gépépítés még az iparban sem megy kompromisszumok nélkül.

svejk

Mindig kérjetek tanácsot Tibor45-től, vagy higgyetek a közzétett excel kalkulátoromnak.

svejk

Azt írta, még nincs neki meg a golyósorsója!

HJózsi

És nem beszélve arról, hogy nem a Singer varrógépversenyre készül 40 kg tömegű Z-vel és nem is relief maró versenyre ...
Ha belegondolunk pl. egy egységugrás tesztbe a Z-re, nem biztos, hogy a lábazati beton szilárdsága kibírná ... :D
Áttétellel persze takarékosabb lenne a megoldás... Érdemes lenne Tibor45-öt megkérdezni, ha megvannak a bemenő paraméterek...

000000000

Azt azért megcáfolnám mert a gépemen kb 30-40kg ami mozog Z-ben (BF20 Z tengely, aki mérte annak megköszönném ezt az adatot )
10000mm-perces előtolással 5000mm/s2 gyorsulással tépkedi ezt a tömeget.
Mikor csináltam egy egység ugrás tesztet akkor az egész gép ugrált állvánnyal együtt (kb 150-160kg)  [#wow1]
Szerencsére gumi kerekek vannak alatta és bírta a beton is.  

HJózsi

Gumival könnyű! ... :D
Én csak azt szerettem volna jelezni, hogy egy ilyen jellegű gép nem dinamika bajnokságra készül, hanem, hogy pl. acélt is meg tudjon munkálni. Acél esetében nem biztos, hogy szükséges az általad említett max sebeség és gyorsulás ... a szerszám nem "ócó" ... ;)

000000000

Ok hogy nincs orsója ,de 5mm-es emelkedés alatt mi van ami bármikor leakasztható a boltok polcairól ?
Mikor csináltam a gépem külön meg kellet rendelni a 4-est mert nem volt sehol.
Viszont direkt hajtással az is 12000mm/perc ha a motor 3000RPM-es.
Ekkora gyorsjárat nagyon jól mutat, de létjogosultsága csak is lézer gravírozó gépeknél van.  
Mellesleg néztem az excel táblázatod szerint a masinám.  
Az szerint is majdnem ideális ahogy össze hoztam józan paraszti eszem szerint.     [#integet2]

HJózsi

Úgy tudom a Klaviónál kapsz 2,5-öset is...

000000000

Eddig csak egy 3 maróm bánja a dolgot, de már megszoktam hogy ilyen a kicsike és nem szoktam lekoccolni a satut.  
A sebesség meg azért ennyi mert nem volt kedvem léptető motor után újabb bordás szíj tárcsát venni és átdobtam az AC szervóra ahogy volt.
De így tökéletes a hajtás méretezése ahogy van.  

HJózsi

A valóságban is annyi volt, vagy ezek a beállított értékek voltak?... Tudod, lehet eltérés ... ;)

Farkas Ádám

A Z orsó megvan 4-es emelkedésű..

HJózsi

Persze, a megmunkáláskor nyilván nem rongyolsz az anyagba, még szerencse, hogy nem csak max sebességet lehet programozni ... A léptetőnek jó a kis fordulatszám, a szervóknál már nem szerencsés...
Tibor45 említette egyszer, hogy végsősoron a motorfordulatra jutó elmozdulás számít, csak nem emléxem mi a jó érték tartomány... :x

000000000

A mai napig ezekkel az értékekkel megy a masina Z-ben, de ha nem hiszed akkor megnézheted élőben is.
Szívesen látlak ha a Dunakanyar felé jársz.
Egy biztos hogy aki nem szokta hogy így ugrik a gép annak kicsit ijesztő lehet, meg a szerszámokra nézve is veszélyes     [#csodalk]

HJózsi

Rendben, köszönöm a meghívást! [#wave] Szívesen megnézem!

svejk

És mit ír a fáma erre az esetre?