Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Farkas Ádám

Indította gaben, 2025 február 26, 08:00

Előző téma - Következő téma

svejk

Köszi a segítséget, de nem műxik nálam a link. :(

hostya

RogerCo

s2k5ycubj

Köszi! Nem tudom mi nem sikerült,de már segítettél. Máskor pedig ment így.

svejk

RogerCo segítségével már megy, de ebből hogy is tudom meg hogy a 6-os 4 élű HSS marómat hűtés nélkül mekkora fordulaton, mekkora fogásmélységgel és előtolással használhatom úgy hogy ne végezze pár percen belül a kukában?

s2k5ycubj

Szerintem 20-as vágósebesség általában 0,1D fogásmélység és az előtolást M/percben nem tudom,de a forgács szélessége ne lépje túl szintén a 0,1D-t. Tehát lassan marj tovább érsz az anyagban... Ezek általános gyári ajánlások,ha régi(békebeli) maróid vannak akkor vagy még türelmesebb,leszel ennél vagy egy csomó maróval szegényebb.A program 1061-es fordulatot és 382 mm/perces előtolást ír.

svejk

Köszönöm szépen az útmutatót, van még pár darab HSS maróm legközelebb ki fogom próbálni! [#worship]

svejk

Mondjuk az 1000-es fordulat nekem biztos halálnak tűnik. :(

2dbfy8y

Én 800-nál többet nem adnák neki hűtés nélkül, 2mm   fogásmélység, esetleg 3mm, előtolás max 50-60mm/min, vagyis élenként 0,02mm közben meg lehet neki egy kis vindola, vagy levegő hűtés se rossz! [#nevetes1] Aztán mindenki maga döntheti el, hogyan bírja a pénztárcája!

s2k5ycubj

Nekem is de függ a maró fajtájától is. Van egy kis proxxon marógépem és ott éppen ez a legkisebb fordulat és a normális marókkal bírja a vasat is,de csak kis fogásokkal. Ha nagyobb fogásmélységre vágysz legalább felezd el a fordulatot és az előtolást negyedeld,akkor talán menni fog. A 8-as keményfám maróval 6000-es max fordulaton szoktam vasat marni csak kesztyű mindenképpen kell hozzá...

Motoros

Sajnos hivatalos adatokkal nem szolgálhatok, de azért: pont a multkor martam egy kis ékpályát 6-os négyélűvel vasba, hűtés nélkül hagyományos gépen, tudod.. amit kézzel kell tekerni.A fordulat azt hiszem 600 volt, a fogásmélység 0.5 mm. Az előtolás sebessége: meg hát ...izé... úgy fülre hogy ne csikorogjon, szépen jöjjön a forgács. Kb a 20 mm megtételéhez kell vagy  fél perc. Legközelebb megmérem.
Tudom te precíz ember vagy és ez a válasz nem fog kielégíteni, de hát csak ezt tudom mondani.
Ja és még ehhez jön az hogy azt a fél mm fogást is zárt ékpályánál be kell hintáztatni, vagy elő kell fúrni ha a maró nem az a fajta ami középen is visz.

svejk

Kielégít a válasz, köszönöm.
Ki fogom próbálni , bár emlékeim szerint ilyesmi adatokkal próbálkoztam de igen gyorsan elégett a szerszám.
Persze a szerszám minőségéről nem volt infóm, ránézésre és súlyra HSS-volt.

Egyébként én úgy vettem észre, hogy 4 élűvel nem jó reteszhornyot marni, mert be-begyűri maga alá a forgácsot. Később írta is itt valaki, -talán Laslie- hogy ilyenkor inkább a 2 élű az ajánlott.

Farkas Ádám

Bocsánat, hogy bezavarok de a videók nagyon elvesztek. Felteszem újra hátha valaki még...[#kuss]
http://www.youtube.com/watch?v=QVBSeMMnGok&feature=youtu.be" TARGET=_fnew> Alu marás

http://www.youtube.com/watch?v=srvPrSS771o" TARGET=_fnew>Szerszám acél marás.

http://www.youtube.com/watch?v=KUTVEkbsz2Y&feature=youtu.be" TARGET=_fnew>Acél 1000-es fordulaton

88nwcf22d

Azt had kérdezzem meg hogy az oldalsó két golyósorsot egy egy szervóval külön hajtottad meg és szoftveresen van szinkronizálva?

Motoros

Akkor ebből az következik, hogy mindenki másképpen csinálja, és lehet, hogy több jó megoldás is van.
Viszont ebből meg az a tanulság számomra, hogy semmi közöm ahhoz, hogy Ádám mit és hogyan mar a szupi kis gépén, úgyhogy ezúton kérek elnézést a sötét és nem építő jellegű belevau miatt.Lehet, hogy nekem sem esne jól ha a frissen elkészült gépem demonstrációját leszólná bárki is.
 Bocs Ádám! és mégegyszer gratula a géphez[#eljen]