Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Farkas Ádám

Indította gaben, 2025 február 26, 08:00

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Most lehet hogy én nem vagyok képben, de a menetmaráshoz nem kell főorsó szinkron, mivel a szerszám fogaknak nincs menetemelkedési szögük.
De ezt csak gondolom alapján mondom, mivel még nem volt a kezemben ilyen.
A logika viszont azt mondja, hogy nem lehet ez másképp.
Ugyanazzal a szerszámmal tudni kell marni különböző átmérőjű és vele együtt különböző menetemelkedési szögű meneteket.
Vagyis a fogak külön külön alá vannak csak köszörülve a maximálisan várható menetemelkedési szögnek megfelelően.

nyiszi

Ezt értem.
De mint írtam, Lovi a videón látható jobb oldali, hagyományos menetfúrásra kérdezte.

svejk

Akkor meg mi a gond? :)

Én még képről sem láttam ilyen menetmarót.
D.Laci szokott ilyenekkel bűvészkedni, majd Ő megmondaná.

4um5b65d

Akkor bocsi, azt nem láttam. Hol volt az ?

nyiszi

4um5b65d

Ja, meglett közben. Ahhoz biztosan kell valami szinkron. Még ha valami ötletes közmechanika is van a főorsó és a szerszám közt ami távolodni engedi a szerszámot a főorsótól akkor is kell a szinkron legalább addig, míg a menetfúró bele nem kap az anyagba és el nem kezdi húzni magát befelé.

s2k5ycubj

Szerintem ehhez is hosszkiegyenlítős menetfúrótartó kell mint az esztergán és akkor nem feltétlenül kell a szinkron.

Farkas Ádám

Közben hazaértem én is..
Pont most jutottam hozzá a talin pár darab ilyen Datron menetmaróhoz.. Hétvégén csinálok vele próbamarást
http://cnctar.hobbycnc.hu/Adam/DSC04995.JPG" border=0>

4um5b65d

Sajna nem dolgoztam még ilyennel, de sántít valahol a dolog.
A kiegyenlítés nem csak akkor kezd működni, ha már húzza bele magát a menetfúró ?

svejk

svejk

Fogyasztásmérőt is rendeltél? :)

4um5b65d

Mi van ennek az elején, a fogak előtt ?

Farkas Ádám

s73tgf9vg

Ennyire azért nem lényeges, csak úgy körülbelül érdekelt volna. 100-500-1000 watt?
Egy ilyen szerszámot már én is régóta szerezni akarok. Mekkora a legkisebb marható méret?

svejk

Összeállítottam az én ugyanolyan AC szervo szettemet mint amilyen Farkas Ádám főorsóját hajtja.
A hálózatból felvett teljesítményt LIDL-s fogyasztásmérővel mértem. (a nevével elentétben meglepően pontosan mér nem Ohmos terhelés esetén is)

Csak a motor van szabadon áttétel orsó nélkül.

A servo drive üresjárati teljesítményfelvétele: 23 W
Bekapcsolt servo 60 1/perces motorfordulatszámnál: 38 W
3000 1/perces fordulatszámnál 85 W
4000 1/perces fordulatszámnál 95 W