Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Bundyland gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:00

Előző téma - Következő téma

svejk

No, hasonlót írtam az esztergályos topicba.
Bár nem lékeztem a gépre, de most látva azt hiszem már megjegyeztem, hogy de nagy kár volt ezt a jó kis gépet alakítgatni.

Legrosszabb esetben is max. a főorsóházat hagytam volna meg és biztosan új alapokat kapott volna, ahol nem lenne az ember keze megkötve.

bundyland

Az L profil még nincs meg, nem egyszerű a beszerzése. A homlok oldalon az a sáv csak a festék kimaradása, valóban a fogaslécek voltak ott, de sík a többi felülettel.

https://lh3.googleusercontent.com/-JisVteO9KYM/UmkIW3QyPeI/AAAAAAAAAlo/ZK8NGzU5Xk8/w408-h544-no/agyszogvas.jpg" border=0>

bundyland

Igen igazad van, ezzel semmiben nem tudok vitatkozni, de már késő. Sokkal több értelme lett volna venni egy használt gépet, mert ebből lassan semmi nem marad (eredeti) és ahhoz meg nagyon drága volt.:-(

bundyland

Ja látom a másik topicba is írtál. 12-15mm es falvastagságú szögvasba gondolkodtam amibe szintén 15mm es  "3 szögeket" vágatnék és mondjuk 10cm-ként behegeszteném, az már azért elég durva.
De éppen lehetne tömör anyagból is csak olyat képtelenség beszerezni ilyen méretben. De minden ötletet szívesen veszek.

svejk

Az kicsit megnyugtató...
Hidegen húzottban egyébként úgy emlékszem láttam 80x80-ast.

bundyland

Itt főképpen az a baj hogy nekem csak 2x80cm kéne és szinte mindenhol meg kell vennei az egész ill. fél szálat. Gondolkodtam lézervágatni is két lapot de azon sok a plussz munka a már kész szögvashoz képest.

vjanos

A madarvassal beszéltél? Nekem ott már vágtak el húzottat is...
Vagy a legendás (Svejk-féle :P ) hidracél futárral is küld.

TROMF22

Az   „L – szárnyak” kimerevítése mindenképpen üdvös lenne.
Sajnos ez viszont egyéb következményekkel jár: hőbevitel, feszültség, deformáció, után munkálási igény …. Ördögi kör.

Mivel úgyis el akarod vinni az ágyat megmunkálásra, én megvizsgálnám az ábra szerinti sín felerősítést.  
Ha elférne, a sínek közvetlen ágyra csavarozása lenne a legjobb megoldás. A kocsik és a szán kapcsolatával szabadabban lehetne sakkozni.  
Ez nem a túl gyakori elrendezés, a szemléletünk mást kíván, de itt robusztos 30-as sínekről van szó, és ez nem egy nagy termelő gép lesz.

http://cnctar.hobbycnc.hu/TROMF22/Gepelemek" border=0>

TROMF22

Régen képeztem....
http://cnctar.hobbycnc.hu/TROMF22/Gepelemek/LINEK%20%20oldalt.jpg" border=0>

bundyland

Igen ott vágnak, beszéltem velük, csak még a méreten filozok magamban, melyik is legyen, mert ott meg nincs minden méret ami papír szerint létezik.

TROMF22

Most nézem, hogy a keresztszán orsóhoz tartozó motor felfogó lapot jól kiemelted. El kellene ennek az elrendezésnek mögötte férni.  
Hacsak nem extra magasak a kocsijaid.

bundyland

Igen ez volt a legelső gondolatom. Az ágy sajnos nem bírja el a bemarást mert ha megtenném az olyan lenne neki mintha vízszintesen félbevágnám. :-). An olyan része ahol csk 7mm a falvastagság. Erre gondoltam hogy síklemezekkel megerősítem és abba maratom a sin fészkét. De aztán meg elment tőle a kedvem mert végiggondolva így a kocsikban csak az egyik oldal golyósora dolgozik.

bundyland

Elférne, de ezt most ne nézd mert egyenlőre össze lesz így rakva, a hosszán kocsizása utána lévő terv,előszőr csuszókás hosszánnal meg szeretném nézni. Ahhoz majd nem gond ha módosítani kell.

TROMF22

Ha így áll a dolog, akkor most ne kapkodd el a döntést.
Ha elfogadod a segítségem, a helyszínen felmérhetnénk az ágy keresztmetszetet plusz beazanosítanánk vagy leméreteznénk a sínek, kocsik méreteit és én ACAD-ban összerajzolok neked néhány variációt, (L acéllal, laposacéllal vagy direkt felfogással ….stb.) Feleslegesen ne költs semmire, amíg a legígéretesebb megoldás ki nem alakul.
Nov. 10-20 között tudlak felkeresni. Biztosan találsz addig egyéb munkát is a géppel kapcsolatban

TROMF22

De ha égsz a vágytól, hogy mielőbb megmozduljon, akkor nincs mit tenni...:)