Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Bundyland gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:00

Előző téma - Következő téma

bundyland

Annyiban méreteztem hogy ellenőriztem a megengedett terhelést mint ahogy te is megnézted a katalógusban. De nyilván nem csak ez hanem a kinézet és a hossz is számított. Mivel nálam bent van 110cm ami szerintem egy 16-os orsó esetén a két végén  feltámasztva szinte magától hasasodna.
Harmadrészt az eredeti is 25-ös volt rajta. Tehát ezek együttese alapján döntöttem így.
A tehetetlenségi nyomaték eszembe se jutott mivel ha nem bírja majd teszek be erősebb szervót alapon ment.

keri

OK. Így jogos. Csak azért írtam mert az erő nem indokolja vastagabbat, és a legtöbb ember tényleg csak látványra "méretezi" ....ami hobby kategóriában bőven jó szerintem, mivel általában a bevált méreteket másolja mindenki.

16-os orsónál nem is az álló behajlás a probléma, hanem ha jól megpörgeted akkor kezd el rezonálni ilyen hosszon.
Legalább is nekem már problémát okozott, igaz jóval gyengébb vázon.

Olyan helyen ahol golyósorsót kell használni nagy hosszon, és az alacsony J is szempont, az orsó stabilan van rögzítve,feszítve, és az anyát forgatják.

De jó lesz ez a gép. Nem tartom valószínűleg, hogy röptében akarsz hatlapfejet esztergálni a csavarra, mert Tibor ilyen szinten műveli a mozgatás gyorsaságát.

bundyland

Egész biztosan nem akarok ilyet, sőt igazából semmilyet, csak az építés érdekel igazán nem is az utána lévő használat. Persze nyilván fogom használni is de főleg magamnak, nem ez a munkám  
nem is tervezem hogy ebből élnék meg így a gyorsaság és termelékenység mellékes nekem. A pontosság megbízhatóság inkább.

svejk

Hopsz, most nem átm.16/5-ös az orsód?
1100 mm hosszú?  
Jól elsaccoltam a képek alapján képeket. :(
Én csak 500-asnak gondoltam.

bundyland

Amit a képen láttál az a 2. tétel.

Így néz ki pontosan :

"
1 orsó(keresztszán) 1605 amit mozgat elhanyagolható mivel golyós lineáron van, hossza 300mm.
Szervó 200W 0,63Nm

2 orsó(hosszán) 2505 amit mozgat kb.20kg
hossza 1100mm de amit mozogni tud az 600mm
Szervó 400W 1,26Nm  
"

svejk

Basszus, jól elnéztem...
Csak vigyázz azzal a 25-ös orsóval meg 0,4 kW-os szervoval nehogy kiflit hajts a vázon! :))

bundyland

[#nevetes2][#nevetes2][#nevetes2][#nevetes2]
[#nevetes2][#nevetes2][#nevetes2][#nevetes2]

Hát rég nevettem ilyen jót, elképzeltem ahogy meghajlik a váz.

svejk

De azért láttad a kettős smiley-t a sor végén ugye!?
(általában lusta vagyok az itteni ikonokat kikeresni)

svejk

De ha csak 600-at mozog, akkor minek kell 1100 hosszú?? Legalább a nem használt rész lenne vékonyabb.

No, szóval ezzel az orsóval bizony már 1:2,5 - 1:3 az optimális gyorsításhoz tartozó áttétel.

De én sem értem minek az a durung orsó...
Mivel csak 1 oldalon van, ezért nagyon nagy erők kifejtése mellőzendő (Kola nem vacakolt rakott hátulra is, bár igaz nála maradt az eredeti prizma és telibefúrásra is tervezte.)

Nálad még az sem enyhítő körülmény, hogy ezek voltak, ezeket találtad, mert ha jól emlékszem mindent vásároltál.

bundyland

Persze láttam a smiley-kat. Jó poén volt! :-)
Meg amúgy se vagyok sértődős.

Igen már elkezdtem módosítani pont erre a kettőre.
Ezzel talán már menne a motrra rögzítés ezzel "Trantorque OE" v. "Trantorque GT" bár nem olcsó darabok.
Azért hosszú az orsó mert a teljes eszterga hosszán végigmegy (#87 #88).  Egyenlőre nálam is marad az eredeti prizma. Valóban mindenből inkább azt raktam amit szerettem volna és nem ami akadt.
Igaz hogy mindkét gyerek éhezik és ruhát sem kapnak, de az esztergáért mindent!
Igazából azon a tengelyen semmilyen gyors mozgásra nincs szükségem és szeretem a masszív dolgokat.

svejk

"Igaz hogy mindkét gyerek éhezik és ruhát sem kapnak, de az esztergáért mindent! "

Csak az asszony meg ne tudja!! :))

svejk

Minden esetre, -most már ugyan majdnem késő-, de azért fogadd meg legalább ezekre az alkatrészekre Tibr45 számításait!

bundyland

Ő most kapott egy csizmát hogy hagyjon költekezni.
:-)

bundyland

Igyekszem, azért is építem több ember előtt hogy akinek jó ötlete van, illetve jobban ért hozzá  
az ki tudaja fejteni.

000000000

Nézd azt csinálsz orsó ügyben, amit akarsz. A helyedben én egy 16-os golyós orsót nem tartanék már annyira "viccesnek". A műszaki élet kegyes is hozzánk, ha már egy Hobby gép megmozdul, akkor rámondjuk, működik is, és örülünk neki.  
Ez így rendben is van nagyjából, de ha picit komolyabban megvizsgáljuk az adott hajtástechnikát, sajnos súlyos tényadatok derülhetnek ki. Ha erős a "hited", a műszaki adatok, tények nem kell hogy zavarjanak. Sajnos ettől viszont az a gép olyan, amilyen. Hidd el jószándékúan adok tanácsokat Neked, és Másoknak is itt a Fórumon, hiszen mégis csak a Te érdeked, hogy a géped dinamikus, optimális legyen, főleg ha már AC szervós a hajtásod. Kár ezeket "lebutítani", lomhává tenni.
Így aztán figyelmedbe ajánlom a Robsy topik évekkel ezelőtti idevonatkozó bejegyzéseit a #560 környékén.
Van ott egy méretezési program görbesereg, nagyon tanulságos, ide is belinkelem. Remekül szemlélteti az orsó átmérő erős hatását az eredő gyorsulási képességre. A képen 10 és 30 mm közötti orsók esetén láthatsz erre példát.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Tibor45/1-Robsy-drivertest.jpg" border=0>