Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Bundyland gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:00

Előző téma - Következő téma

bundyland

Köszönöm, visszanéztem és jó sokat olvastam. Nem is akarok ez ügyben veled vitatkozni, viszont az a helyzet hogy ha jól ha nem jól választottam már elég sok komponens meg van véve felszerelve. (csapágyházak, orsó, golyósanya, annak háza, KLCC
nagy fogasszíjkerék) amiket le kellene cserélni ahhoz hogy ideális vagy ahhoz közeli legyen. Ráadásul ezekből nem használtat vettem így az áruk sem túl baráti. Nos ezt mind lecserélni nem kis összeg lenne főleg úgy nem hogy azért beláthatjuk hogy így is "működni" fog csak lehet nem éppen ideálisan. Ez az első gépem biztos hogy vannak benne tévedések, de tragikusnak semmiképpen nem nevezném. Egyébként mellettem van egy CNC műhely (nem hobbi) amikbe az elektronikákat szoktam javítgatni ritkán és ott megnézegettem jól a hajtásokat, mekkora orsók, mozgástartomány ,motorok súlyok és azért arra jutottam hogy azért nem állok olyan távol  
a gyári hajtáslánctól. Később tervezem ezt átépíteni majd, akkor lehet nekifutok újból ezek átgondolásának, és már a tapasztalt hibák kijavításának.

bundyland

Na megint haladtam picit a géppel, mostmár mindkét tengelyt szervó mozgatja.

https://lh6.googleusercontent.com/-Trael54pLJ0/UtGR1KtN8II/AAAAAAAABbw/oq3Yx9pcMMI/w407-h542-no/20140111_183406k.jpg" border=0>

https://lh4.googleusercontent.com/-GB86cWE4Y98/UtGRwLRAHyI/AAAAAAAABa0/cgXfN26NlKo/w723-h542-no/20140111_183355k.jpg" border=0>

https://lh3.googleusercontent.com/-k4i7IBPGfUo/UtGRr5GbTEI/AAAAAAAABaU/BFqhXDU3IsY/w407-h542-no/20140111_182844k.jpg" border=0>

bundyland

https://lh5.googleusercontent.com/-nqWsthXffT0/UtGRkmseUWI/AAAAAAAABcI/ITKHH-PLHKY/w407-h542-no/20140105_120513k.jpg" border=0>

bundyland

Nekiálltam a villanyszerelésnek is és a végállások felszerelésének is. Itt több probléma is felmerűlt.

Hova tegyem a home érzékelőt az eszterga Z tengelyén. Mert ugye ha másik tokmányt teszek fel az mondjuk szélesebb akkor neki fog menni.
Vagy azt a szegnyereg felé kéne tenni ?

A másik hogy a servó meghajtóknál érdemes a motor tápot külön kapcsolni. Nálam SON állandóan on-ba van nem kivülről kapcsolnám.

Gyati

Szia. Z-tengelynél jobbra a végén van a referencia, x-tengelynél a képen lévő gépnél a fogasszíjtárcsa felől.

bundyland

Szia !
 Köszi, ezt sejtettem mert így tünt a legbiztosabbnak, de gondoltam rákérdezek.

svejk

A régi gyári CNC esztergáknál, amelyikeknél még fel kell venni a referenciát azoknál X+ és Z+ végállások előtt van a referencia helye, tehát a tokmánytól távol.

Ha már ott a lehetőség kösd csak be azt a SON-t.
Nálam a ChargePump-ra van kötve.
Vészstop esetén is vedd el a a jelet.

Sz.József

Szia!
Alig várom, hogy "beszálljál" a Mach3<>Linuxcnc kontra USBCNC  
menetvágási tapasztalatmegosztásba... :)  [#wave]
Úgy látom már nem vagy messze a beüzemeléstől...

bundyland

Tehát ha jól értelek akkor vezessem ki külön a SON-t egy kapcsolóra, a motorok betápját mágneskapcsolóra hiszen előtte a kontroll áramkörnek már működnie kell. Vészstopp esetén nálam a motorok betápja elmegy majd.
Plussz még azon is gondolkodtam hogy a szervómeghajtók végállását bekössem e, de akkor meg már annyi végállás kapcsoló kerülne fel hogy azt bevezetékezni sem egyszerű, persze jóval nagyobb biztonságot adna.
A ChargePump itt mit jelent mert elektronikában vagyok jártasabb de az ide nem illik. :-)(feszültség átalakítás).

bundyland

Hát a elvileg itt nem lesz mit megosztani, a CNC USB oldalán fent van a video kézzel mozgatva a tokmányt is tökéletes menetet vág. Megkérdeztem Andrejt (Planet CNC) 100-as enkódert ajánlott hozzá. Azt szeretem benne hogy kérdezek valamit és max 1 órán belül kapok választ.
Mach3 itt szóba nem jöhet az egy index jellel.

HJózsi

[#eljen][#wave]
Mekkora áttételeket alkalmaztál X, Z?
A tudományos kutatások miatt :) főorsó jeladót érdemes lenne többet is alkalmazni!  
Mach3-hoz :  
- 1 réses * Index használathoz *
- 4 réses ( amiből az egyik rés dupla széles) * Timing használathoz
LinuxCNC :
- 100 réses és az 1 réses tárcsa az index-hez
Ezzel a tárcsával tudtommal Tibor45 szoftverét is tudod használni  
A 100 réses lehet egy kisméretű encoder is fogas szíjjal hajtva a főorsóról 1:1 és akkor az index jel is megvan ...
( Én ezt tervezem megvalósítani a HBM 250 x 400-asnál. )

HJózsi

ChargePump - MachTurnHU.pdf 39.o. ...
12,5 kHz-es négyszög jel megy ki ha a Mach fut. EStop tiltja ill, ha nem megy a mach kernel. A jelkiosztó panelen szokták lekezelni úgy, hogy ha nincs ott ez a négyszögjel, akkor tiltja a hajtások vezérlőit ezzel megaladályozza a véletlenszerű mozgásokat, akár pl PC bekapcsolásakor impulzusik stb ...

svejk

A servok végállását feltételen!!
Mach3-ra nem bízunk ilyet, -be sem szoktam kötni- főleg így, hogyha van korrektebb lehetőség.

Vészstop estén ha a betápot elveszed, attól még megy valamennyit a servo, ilyenkor is a SON ami rögtön állít.
Mert ugye nem úgy gondoltad, hogy a vészstop a mach3-ra dolgozik aztán majd annak a step jele megszűnik és leáll a gép?

A vészstop vegye el a SONT, vegye el a szervok betápját, állítsa meg a főorsót  majd a végén esetleg tudassa a Mach3-mal hogy vészstop van.

A charge pump egy biztonsági funkció, amíg rendben fut a Mach3 addig kiad egy 15kHz körüli négyszögjelet. kvázi mintegy Watchdog funkció.

svejk

Oóóó...! neked USB-CNC fogja vezérelni?  
Akkor felejtsd el amit a Mach3-ról írtam.

svejk