Épül a gépem ::: Bundyland gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:00

Előző téma - Következő téma

000000000

Ha esetleg nem találnád elég megbízhatónak, nekem van egy http://www.ifm.com/products/hu/ds/IN5121.htm" TARGET=_fnew>ilyenem , meg egy ehhez nagyon hasonló, az is efector márkájú, csak más típusú. Este tudok pontos típust mondani, ha érdekel.

akcut53

Kipróbáltam , de nem. Egy nagy halomba belenyomva sem érzékelte mindaddig amíg úgy össze nem nyomtam hogy egész tömör legyen.

akcut53

Köszönöm, így egy db nemigen mert egységesre szertném az egészet.

3ztiz2p39

Ha jól emlékszem Te gyári AC servot használsz. Annak van index kimenete, ezt egy relatív pontatlan home kapcsolóval összelogikázva halál pontos kapcsolót kapsz.
A LinuxCNC helyből lekezeli az index jelet és a kapcsolót.

akcut53

Így van Mitsubishit. Igazából a probléma abból fakadt hogy nagyon nehéz elhelyezni a kapcsolókat.
A vízhatlanok elég nagyok, nem illenek a szánra.
Tehát magával a kapcsoló elhelyezéssel van a gond.
Azért jött az ötlet az induktív érzékelőkkel, csakhát az meg tartalmaz elektronikát ami megbízhatóság szempontjámól nem olyan jó mint egy mikrokapcsoló.  
De van itt még két kérdés amit nem értek, miért van szükségem home-ra?
Másrészt azon is gondolkoztam hogy mi lenne ha  
absolute enkódert használnék és akkor mindig tudja a vezérlő hogy hol áll, vajon kell e akkor végállás kapcsoló ?

akcut53

Köszi, de itt nem az ár a lényeg. Persze ne legyen 100$, de nem ez a fő szempont amennyit erre költöttem ez már nem számít.

ks46twg3x

Csak gondoltam, miért fizetnél többet, hiszen mindenütt ugyanazt kapod...

3ztiz2p39

Az ipari ilyen helyen alkalmazott un. lovas kapcsolók kb. 80x80x80 mm-es vaskockában vannak.
Kis vacak mikrokapcsolók, de relatív bonyolult, precíz IP védelemmel.

Az induktív kapcsolók is megbízhatóak.

Jó dolog a home pozició, ha elkavarodsz a koordináta rendszerek közt, akkor mindig ott marad a gépi koordináta, mint utolsó mentsvár.
(én mindig felírom magamnak induláskor, így ide bármikor visszatérhetek.)

Persze majd a gyakorló esztergályosok megírják mire is jó pontosan náluk.

Az abszult encoder jó dolog, de a CNC vezérlővel hogy tudatod a pozíciót?

akcut53

Persze, köszi ebben igazad van.

akcut53

Az abszolút enkóder adatait nem is gondoltam tudatni a géppel csak arra gondoltam hogy esetleg a végállások kiválthatóak lennének vele.
Sajnos nekem is úgy tűnik hogy gyártanom kell a mikrokapcsolókat, mármint a házukat és a mechanikát. És én is abba raknék pici kapcsolókat  
főleg hogy mA-es tartományba kell kapcsolniuk.
A szervó ha egy végállást érzékel akkor az adott poziciót tartja vagy tovább leng picit ?

A home-ot továbbra sem értem minek.  

3ztiz2p39

Megáll mint a satu, persze annyira leng amennyire a PID engedi.

77wdbmdy

Ugyan nem eszterga, de amit én használok automata gépet, azon vannak végállás érzékelők, mágneses home szenzor, és lineáris enkóder az X-Y tengelyen.
Inicializáláskor a gép mindig a home szenzor irányába indul el. A tengely vége fix lépésre van (gyárilag programozva). Amennyiben az enkóder a lineáris skálától mégis hibás helyzetinfót venne, úgy végálláskapcsolók hiányában a gép ütközne. Szóval itt a végállások a gép fizikai sérülését hivatottak megakadályozni, a pozícionálást a home szenzor és az enkóder végzi.
Nyilván más gépeken más megoldás van/lehet (pl a munkaterületed kisebb mint amekkora terület  tengelyméretekből adódóan bejárható lenne).

akcut53

Azt értem hogy induláskor elmegy a gép a home pozicióba de a kérdésem hogy minek ?
Tudom hogy így van és nem vitatkozni akarok ezen  
csak tényleg nem értem hogy minek is megy oda.
A végállást értem de mivel nálam a vezérlő kezeli a végállást is és az kezelné az abszolút enkódert is így ha hiba van akkor az ugyanazon az ezközön van így itt nincs különbség. Maximum a servio vezérlő belső strukturájában lehet különbség a hibakezelésben. Gondolok itt arra hogy míg proci hibánál elszáll az enkóder kezelés addig a végállás hardwerből szoftver nélkűl tud hajtást megállítani/elengedni.

77wdbmdy

Én ha megállítom a gépet sw-ből, vagy  E-stoppal, akkor a gép letiltja a motorvezérlőket. Ha a fejet ilyenkor, vagy sima kikapcsolt állapotban elmozgatom a pozícióból (szíjhajtás), akkor a fej tényleges pozíciójáról nincs információja a vezérlésnek. Ilyenkor lassú hajtással eltekeri a home pozícióba és felveszi azt, onnan a többi adott.  
Ha te elmozdítod a fejet, akkor mi alapján áll a géped "home" vagy nulla pozícióba?