Épül a gépem ::: Bundyland gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:00

Előző téma - Következő téma

akcut53

Köszi, így már kezd derengeni, tehát ha valami miatt elállok a felvett nullpontról akkor a home alapján tud visszaállni az eredeti nullpontba.
Viszont akkor a homenak valami nagyon pontos szenzornak kell lenni annak résoptot terveztem be, remélem az elé pontos lesz.

3ztiz2p39

Mégegyszer lásd #258.  
Az ipar is ezt használja.

akcut53

Jaa, ezt most a home pontosságára írod.
Elolvasom a doksit, menézem. De keresztszánra már megy az opto home-nak mert azt elég könnyű felszerelni, legfeljebb ezzel növelem a pontosságot.

exvm7f6a

Csak csendben jegyzem meg, mert jól le leszek szólva, de ha precíz referencia kapcsolót akarsz, akkor a gyújtás megszakítók erre kivalló szerkezetek.

Tudják a 0,01mm pontosságú megszakítás ismétlést több ezerszer is egymás után, lévén alapjáraton 1perc alatt többször szakítanak meg az eredeti helyükön. Az eredeti DDR (persze kínai hamisítvány, de azért jó) trabant vagy MZ megszakítók nagyon jók, általában 10ezer km-et kibír után állítás nélkül, nálad örök életű lenne.  

A mikrokapcsolókkal a kapcsolást gyorsító mechanizmus sok pontossági hibát visz be véleményem szerint, ahogy svejk írta indexjellel együtt érdemes azokat használni.

Hogy mire jó? Leginkább arra, hogy amikor bekapcsolod a gépet, magától megtalálja pontosan hol jár a szán.
Nem létszükséglet, mert nekem pl. nincs. Kézzel szoktam beállítani a végállásokhoz a motorok tengelyét figyelve egy referencia pontra amire kézzel nullázom a gépi koordináta rendszert. Általában ha nem küldöm bele az anyagba vagy a tokmányba túl nagy lendülettel akkor nincs szükség erre a következő bekapcsolásig, így szoftveresen kényelmesen működnek a végállások.

Másik előnye ha van, hogy halál pontosan ugyan ott folytat egy félbehagyott munkát. Két munka között kis eltérés van a referencia helyében az nem probléma

Persze azért macerás kézzel ezt állítgatni ezért akarok én is. Sőt valójában a szerszám csúcs bemérését is automatizálni akarom, mert a kézi szerszám cserék miatt erre gyakrabban van szükség. Persze a kés csúcsának magasságát így is kézzel kell bemérni minden alkalommal...amire persze nincs szükség ha elég jó a szerszámcserélőd.

000000000

"lévén alapjáraton 1perc alatt többször szakítanak meg az eredeti helyükön"

Mert nagy fordulaton nem pont ezt teszik?

akcut53

Érdekes felvetés. Viszont munka így is lenne vele bőven mert ugye azok valamilyen járműbe készűlnek  
így spéci alakjuk van és nem is kicsik, nekem itt meg hely nincs. A terv hogy szerzek valahonnan
IP65,66,67-es mikrokapcsolókat és annak készítek aluból házat. A Svejk féle indexes dolog is tetszik elég pontosnak tűnik, meg is találtam. Keresztszánra meg már vannak optok a homenak és az egyik irány végállásának. Ebből az egyik optot (home) kombinálom a servo index jelével így elsőre egy sima ÉS kapcsolatnak tűnik.
"
Outputs the zero-point signal of the encoder. One pulse is output
per servo motor revolution. OP and LG are connected when the
zero-point position is reached. (Negative logic)
The minimum pulse width is about 400
s. For home position
return using this pulse, set the creep speed to 100r/min. or less."

exvm7f6a

De, csak azért írtam hogy már alapjáraton is nagyobb az igénybevétele mint esztergán valaha is lesz.

3ztiz2p39

Mivel Te itt most kisebbségben vagy a CNC vezérlőddel, ezért először azt kell tisztázni mi a home pozició stratégiája.

A mach3-nál ha nincs megnyomva a home kapcsoló, akkor meghatározott irányba és meghatározott sebességgel  elkezdi kereseni, megnyomja, majd ekkor irányt vált éa a kapcsolóról való lejövetel pillnata a Home pozició.  
Ebben az esetben kell hogy a kapcsolónak legyen hiszterézise. (az optovilláé lehet kevés lenne)

A Linuc CNC-nél a setupban úgy emlékszem ezen kívül még két más fajta metódust lehet beállítani.  

exvm7f6a

Háza az valóban nincs, de kifejezetten jól működik szélsőséges körülmények között is és amúgy nem nagyobb mint egy mikrokapcsoló. Ugyan úgy 2 csavarral felfogatható.
https://jpsjhg.by3302.livefilestore.com/y2pEWnHvVFI63SskaKUlXRtXsdvUQqVz-u1b2z4gfPIi4GeMLE6WJN-RqQFsbsi3iwARgeQpah-0Xoeivfsa0O3lWDZ1iiuGXCIQG8gVJZgB34/N%C3%A9met.jpg?psid=1" TARGET=_fnew>Itt van egy MZ megszakító.

De amúgy igen. Az is tökéletes amit te akarsz, csak ötletnek írtam. Nekem van egy marék ilyen megszakítóm, ami motoron már elkopott, de nem dobtam ki mert még jó lesz valahova :)

akcut53

A hiszterézist nem teljesen értem. Gondolom a lényege az hogy kitakarás után várjuk az első index impulzust.

akcut53

Hát lehet jó lenne de az a baj hogy időm nincs sok
így inkább költök kész vagy minél készebb megoldásokra.

8gwpaca0r

Hiszterézis például induktív szenzoroknál.
A bekapcsolás és a kikapcsolási távolság.
Bekapcsolási távolság 1,5mm de a kikapcsolás lehet akár 2,5mm is akkor nagy a szenzor hiszterézise.

Én így írnám le hogy mi az.
ha rosszul írtam javítson ki valaki!

akcut53

Köszi, tényleg, így már tök világos!

8gwpaca0r

A nagy hiszterézises induktív érzékelő az selejt azokat nem adják el jóként.

rekw74z