Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Bundyland gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:00

Előző téma - Következő téma

bundyland

Igen ezeket néztem köszönöm a powerbeltnél, csak valahogy a másik kerék mindig marha nagyra jött ki (1:4), de lehet átnézem mégegyszer hogy Svejk is kissebb áttételt javasolt.

bundyland

Köszönöm az elismerést, valóban a gány dolgoktól mindig írtóztam, amikor meg nem akkor az megbosszúlta magát, ezért törekszem mindig kerülni. Lehet átgondolom ezt az áttétel dolgot és kissebbre veszem.

besirkyjh

Szia  

Jobban jársz a kisebb áttételel szerintem is .
A Svejk arra gondol hogy minél nagyobb fordulaton járatod a szervodat annál nagyobb a motor forgorész tehetetlensége és ez vissza ütt a helytelen áttétel méretezés miatt .

PSoft

Valaki mintha azt mondta régebben,hogy ezek a motorok,és kuplungok régi IBM-es szalagos meghajtók csévélőmotorjai voltak lánykorukban.

Hátha ez segít továbbgondolni az elméletedet.:)

Ha jól emlékszem,van ott a mágnesgyűrű környezetében,(azt körbeveszi)egy beragasztott sárgaréz gyűrű/karika is.

Biztos jól "pekulálsz":))

Talán,...széthúzott mágnesekkel,mint örvényáramú fék működött,ezzel biztosítva,egy állandó szalagfeszítést gyorscsévélés/adatkeresés közben.

No,...most én is gyártottam egy elméletet itt hirtelen,ami vagy nem igaz,vagy,...semmi köze nincs ehhez a "körmösperemű,mágnesbetétes,kerámiaülékes,sárgarézgyűrűs,Fairlock tengelykötéses," alumínium darabhoz.:)))

besirkyjh

Szia  

Halottam már toloajot nyitogatorol meg korházi ágy pozicionálorol is E240 motorral .

Van is valahol olyan "recés " tárcsám valahol azzal a hasitott persellyel .
Jo lenne mi ?

000000000

Az áttételedet érdemes lenne a maximális gyorsulásra optimalizálni. Ebből a szempontból elég "rettenetes" választásnak tűnik a fotón a golyósorsód geometriája. Mekkora az átmérője , hossza, menetemelkedése? A mozgatott tömeget is kellene tudni, és ha ezek megvannak, már tudok számolgatni Neked optimális áttételt.

bundyland

Na már vártam ezt a pillanatot. Amikor még nem voltam aktív itt csak olvasgattam, néztem hogy adnak neked adatokat és megmondod az ideális áttételt. Soha nem értettem meg hogy hogy. Mi szerint ideális?  Mert ugye ha nagy erőt akarok nagy áttételt teszek, ha gyorsat akkor kicsit ha gyorsat és erőset akkor meg hatalmas szervót.

Légyszíves magyarázd el nekem. Ez nem kötekedés, hanem nyilván ismereteim hiánya.  

Mi a "rettenetes" (mámint miért ?)

1 orsó(keresztszán) 1605 amit mozgat elhanyagolható mivel golyós lineáron van, hossza 300mm.
Szervó 200W 0,63Nm  
2 orsó(hosszán) 2505 amit mozgat kb.20kg
hossza 1100mm de amit mozogni tud az 600mm
Szervó 400W 1,26Nm

Köszönöm hogy foglalkozol vele és kíváncsian várom!

000000000

Egy mozgatóorsónak az átmérője nagyon durván (negyedik hatványkitevővel) határozza meg annak tehetetlenségi nyomatékát (J). Ez azt jelenti behelyettesítés után, hogy ha csak 5 mm-el kisebb ármérőjűt választottál volna, az már ~2.44-szer kisebb J-t eredményezett volna. Ez pedig nagyon nem mindegy az eredő dinamikában, hiszen az orsót a motornak muszály forgatni, és a végén ez az áttételt is befolyásolja majd.

PSoft

Ágyemelő?

Én,http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/Valeo_%e1gyemel%f5/IMG_2463.JPG" TARGET=_fnew>ezt a Valeo-s motort ismerem ágyemelőnek.:)

"recés tárcsám",még nekem is van,úgy...15-20db.,Svejk,és talán,...Sneci jóvoltából.:)))

besirkyjh

Az biztos valami ocska tipus lehet :)

Akkor nem adom Neked azt az egyet amit meg is találtam .
Akkor Neked kevesebb tárcsád van mint nekem motor hozzá ?

PSoft

Jaaa!

Úgy,ahogy a képen van,csak....macskadobáló.:))
De,én régebben,kicsit...http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/DSSC-ablaktorloszervo/Motor/" TARGET=_fnew>"megtuningoltam" pár darabot.:))
Jól elb@ctam őket...
Úgy meg már,nem is lehetett vele eltalálni a macskát.:)

Jah,a "recés tárcsáim",...a hozzá tartozó motorokon vannak!:))

besirkyjh

PSoft

bundyland

Oké, de az orsót nem ez alapján választom hanem hogy mekkora erőre van szükségem, mi fér el, mekkora lesz a hossza, egyáltalán mi illik oda mert hiába kissebb atehetetlenségi nyomatéka a 16-os orsónak beláthatjuk hogy az vicces lett volna oda.

keri

Tényleg méretezted az erőt? Vagy csak a látványra figyelté?

A legkisebb szimpla HiWin golyósorsó is 7320N dinamikus terhelést bír.
Egyik tengelyeden sem tudod túllépni a ~6000N-os vonóerőt.