Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Bundyland gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:00

Előző téma - Következő téma

bundyland

Szia !
   Azért kellett hozzányúlni mert mint írtam rossz volt. Esztergáltam egy tárcsát és 60mm-en 0.5mm volt a síkságtól való eltérés. Az enyhén szólva is sz.r .  Szerintem nem jó a főorsóhoz mérés mert azt tudom állítani bárhogy viszont a keresztszánnak a hosszszánra mindenképpen merőlegesnek kell legyen így egymáshoz képest kell nagyon pontosnak legyen. Ha ez már jó akkor beállítom a főorsót.

besirkyjh

Azt értem hogy 0.5mm .

A gép legfontosabb helyzete a föorsodnak van !
Ahhoz képest van párhuzamban a hosszánod és ahhoz képest van merölegesen a keresztszánod mozgása .
Sima hántolással egy hozzáértö egy -két nap alatt megoldotta volna .
Cnc mühelybe is hiába viszed ha nincs ott az ágy .Mert Ök mihez képest marjanak derékszöget ?

bundyland

Nálam a főorsó nagyon finoman állítható rögzíthető, a gépvázra van ráhelyezve. Úgy gondoltam hogy a szánszerkezet "V" hornyára indikálnak hiszen az fut a hosszánon az egyébként szépen is van megmunkálva és ahhoz képest készítik el a keresztszán hornyát

besirkyjh

Mivel nálad a föorsoház alja sik és nem prizmás ( Hundai )ezért nincs bázis felület ahova állitani lehetne .A föorsoba fogott mérö hengerrel ( 300mm hosszu , átmérö 30mm ) mérik be a föorsot a hosszánhoz 2db 90fokban elforditott méröorával .
Az hogy szép a megmunkálás a példád is mutatja hogy nem feltétlen párosul a minöséggel .

bundyland

Na kitaláltam. Sz.József módszerét használva veszek egy preciziós derékszöget és felfogatom úgy az ágyra hogy fusson az egyik szára a hosszánnal. A keresztszánra 1 ponton lecsavarozom a lineáris sint, ráteszem a mérőórát és a kocsit tologatva beállítom a derékszöghöz a sint majd jól megtépem a csavart. Átrakom a marógépre a szánszerkezetet
és hozzáórázom a lineáris sínhez. Utána leszedem a sint és alatta kimarom neki a hornyot. Ebben olyan sok hibalehetőséget nem látok.

besirkyjh

Még egy utolso dolog .

A hosszánod bázisa annak prizma oldalai és ahhoz kel beállitanod a derékszöget .
Ok .

Sok sikert a gépedhez .

bundyland

Oksa, köszönöm!
Bár még pár dolog hiányzik amit meg kell vennem ehhez.
Pl. Preciziós derékszög, a 15-ös golyós kocsik és sínek, és 12-es v. 14-es újmaró.

000000000

bundyland

Már vártam. :-)
Mindkettő legyen!

bundyland

Na lemartam a fecskefarkakat, ami még hátra volt.
Persze ez még csak nagyolt semmi nincs beállítva.
http://www.imgserv.com/images/2013/05/04/FjC6xvclzS.jpg" border=0>
http://www.imgserv.com/images/2013/05/04/OvnaWMzl.jpg" border=0>

svejk

Bocsi, már biztos uncsi, de ez nekem tetszik!
Akkor most a két új gép farigcsálja egymást? :))

Minden lépést jól gondolj át, nehogy két szék közt a pad alá essél!
Persze nem ismerem a szakmai és kézügyességi hátteredet, de bátorságból ott vagy a szeren az tuti! [#eljen]

bundyland

Köszi! Elvileg gépgyártástechnologusnak tanultam anno, elég sok szakmai gyakorlattal, amire mint a legtöbb diák oda se figyeltem. De azért probálom ésszel csinálni. De egyébként igen, az egyik faragja a másikat de mindenképpen megvárom hogy az egyik előbb elkészüljön (ha lesz olyan valamikor :-) ) Persze olyan biztos lesz hogy az aktuális gép kéne saját magához. Viszont ez a kis marás ráébresztett hogy a maró asztal mozgatásához kicsit túllövés a 400w.Lehet majd kell valami kis teljesítmény visszafogás, leszabájozás. Plusz még a servokra 1:5 áttételt tervezgettem, hát nyomaték lesz bőven.
Na de örülök hogy tetszik :-) Már megérte belefogjak. :-)

bundyland

A hétvégén volt egy kis időm dolgozni és a marógép is össze lett rakva (pár csapágy csere, úgyhogy megmartam a HIWIN15-ös sínek hornyát.
Valaki esetleg leírhatná hogy hogyan tudom darabolni ezeket a síneket mert amit vágtam az elég borzalmas lett, még szerencse hogy többet vettem, de a végét még méretre kéne vágnom. Továbbá keresnék valakit aki vállal golyosorsó végmegmunkálást pesten (XVIII.ker), de ha pont ebben a kerületben nem akkor persze elmegyek máshova is.
http://www.imgserv.com/images/2013/05/26/matILdP6.jpg" border=0>
http://www.imgserv.com/images/2013/05/26/Dc2UtVe.jpg" border=0>
http://www.imgserv.com/images/2013/05/26/VpkOd2ai.jpg" border=0>

svejk

Sínt darabolni flex.hu. :)

Orsó végmegmunkálásnak pedig ott látom a háttérben azt az esztergapadnak kinéző eszközt.

Aki ilyen szépen tud marni, az esztergálni is tud.
Nehogy azt hidd, hogy mások űrtechnikával csinálják.

svejk

Ja, hogy ez maga az eszterga?  
Akkor  [#fejvakaras]