UCxxx, mozgásvezérlők MACH3-hoz

Indította gaben, 2025 február 03, 18:41

Előző téma - Következő téma

3ztiz2p39

Nem félek, csak nem értem :)
Ez a fórum tunyaságot okoz, könnyebb kérdezni, mint a vacakolni a 0-ról. :(

3ztiz2p39

No, azért egy UC300-OEMtriggeres-OEM kódos gomb összerendelést csak kinyögtem magamból.

De azért egy-két Brain-os példát szívesen olvasnék.

3ztiz2p39

Még egy dolog eszembe jutott Polgárdi Balázs felé.

A manuálban kiegészíthetnéd a csatlakozók számozást a normál IDC számozással is, azaz ahogy jönnek a szalagkábelben az erek egymás után.
Borzasztó ez a mostani számozás...
Jó-jó tudom az LPT DSUB számozását követted, de a sok-sok bemenetet felesleges először DSUB-ra, majd onnan valami másra átalakítani.

Ha már IDC lett a panelon célszerű lenne IDC kifejtőt árulni mint opciót.  
Tudom az sem olcsó mulatság, de ma már mindent be lehet szerezni a kis emberektől.

7snm9r7t

Még régebben a Magi István tartott egy bemutatót nekem, a brain programozásból! " figyelj mit nem értesz ezen? Tanuljátok már meg!" Utána fél perc alatt százat klikkelt és azt mondta ennyi! nem nehéz!
Aha! köszi! hát itt nem mindenki programozói múlttal közelíti meg a cnc vezérlést! van aki forgácsolói múlttal, vagy erősáramú, vagy villanyszerelő,vagy elktroműszerész,vagy ékszerész, vagy kőműves, vagy éppen sírköves!
Érdekel bennünket egy egyszerűbb leírás!

3ztiz2p39

Ilyesmire gondolok:

https://www.asi-ez.com/pix/Prod/XCPC20M.gif" border=0>

kr97pwss2

Az Autoinstaller program a gépre felrakja a drivereket, és amikor csatlakoztatod egy USB aljzatba az UC300-at, akkor a Windows "csak" kikeresi a driverek közül. A Windows így működik. Ha átdugod egy másik USB csatlakozóba, akkor megint fogja keresni a hozzá való drivereket, de mivel rajta van már a gépen, hamar meg is találja.
A sebesség állításnál a késés probléma, illetve a pufferelés már többször felmerül. Szeretném akkor tisztázni, hogy pontosan miért is van ez. Először is ez a pufferelési technika a Mach3 belső működésének szerves része, ezzel nem nagyon lehet mit csinálni. Az LPT portnál ugyanúgy megvan, mint az UCxx-nál (az LPT-nél valamivel kevesebb). Mint írtad, hogy saját step generátorokkal rendelkezik az UCxx, ez igaz, de nem ilyen egyszerű a dolog. Sajnos a Mach3 belső szerkezete az LPT porthoz van kihegyezve, ebbe belenyúlni nem tudok. Amikor a Mach3 képes, és az UCxx pluginhoz 0,3-0,5 másodpercig nem küld adatokat, nem lehet másképp megoldani, mint puffereléssel, hogy a mozgásban ne legyen darabosság. Mert a Step generátor hiába van benne, ha nem kapja meg, hogy milyen mozgások következnek, akkor nem tud miből számolni.  
A Mach3-ban a Stop nyomógomb működése is hasonló. Amikor megnyomod, akkor a Mach3 belül az összes regisztert és változót alaphelyzetbe állítja, és megszakítja a következő mozgások adatainak közlését. Na most ha nem tudod milyen mozgások vannak még hátra akkor nehéz vele számolni. Most itt jön az egyszerű következtetés, hogy csak le kell lassítani. Igen ám, de a beállított lassítás mértékének megfelelően ez akár több G-kód mondaton keresztül is tarthat, és közben akár valamelyik tengely irányt is válthat...
Szóval bocs a hosszú leírásárt, de mint már írtam többször a Mach3 belül így működik. Próbáltam már többféleképpen kicselezni, de egyenlőre nem sikerült. Mindenesetre azért szerintem egy jó kis program, és ahogy látom a Mach4-ban próbálják ezeket a gondokat majd orvosolni. Csak sajnos ott pedig az ár fog gátat szabni az elterjedésének, mert ahogy nézem elég drágán fogják adni, főleg a gépgyártóknak.

kr97pwss2

Közben elkészültem egy újabb UC300-as Pluginnal, melyben az FRO és SRO értékét 0%-tól tudod állítani az analóg bemenetekre kötött potméterrel. Itt a Plugin: http://www.polgardidesign.hu/download/UC300%20V1_037.m3p" TARGET=_fnew>UC300 V1.037.m3p

3ztiz2p39

Szóval ezzel így kell élnünk... :(

No de hátha lesz előbb-utóbb valami klasszabb mozgásvezérlő program! [#awink]

3ztiz2p39

Már rakom is fel!
Ugye ilyenkor elég csak a régi M3P file-t kicserélni a plugins könyvtárban?

kr97pwss2

A régi Plugint ki kell törölni, és utána elég 2x rákattintani az .m3p -ra, és automatikusan bemásolja a megfelelő helyre.

kr97pwss2

Hogyha van internet a gépeden, akkor pedig a Config->Config Plugins->UC300-CNC-motion-controller-V1.037 melletti Config nyomógombra kattintani. Ott megjelenik egy kis ablak:http://www.polgardidesign.hu/download/Web/Update.JPG" border=0>  
Ott a "Checking for new plugin version" nyomógombot megnyomva automatikusan ellenőrzi a verziót, és ha van újabb, akkor megkérdezi, hogy kicserélje-e.
Hú most visszaolvasva bonyolultnak tűnik, de amúgy nem az, csak leírva.

3ztiz2p39

Ez azért nem jó megoldás, mert ilyenkor az eredeti helyéről -pl. a hordozó pendrive- törlődik az m3p file.

3ztiz2p39

ja, hülye vagyok, az m3p-ből dll-lesz.

3ztiz2p39

[#ejnye1] CNC gépre nem rakunk internetet! :)