UCxxx, mozgásvezérlők MACH3-hoz

Indította gaben, 2025 február 03, 18:41

Előző téma - Következő téma

3ztiz2p39

Hát... nem is tudom.  
Közben beszéltem két emberkével, s nem is biztos hogy kell ez a jog sebesség állítás nekem annyira.
Az a baj, hogy én csak nagyon ritkán használom a gépemet, a Mach3-at, nincs nagy gyakorlati tapasztalatom és így minden kis problémán fennakadok.

Most csak billentyűről kezelgetem és így nehézkes a munkadarabok megközelítése, mert vagy kicsi, vagy épp nagy a JOG sebessége kurzor nyilakkal. Vagy egerészik az ember sokat, vagy megtanul százezer bill. kombinációt.

No de ha lesz MPG is akkor ezzel ez a rész részben megoldódik.

Megpróbálom kicsit beleásni magam a hétvégén.
Úgy hogy készülj fel a hülye kérdéseimre meg a néha elhamarkodott kritikákra. :))

ra8nsmk6w

A legbiztosabb módszer a marótörésekre ha billentyűről vezérled a gépet. Nekem a kézitekerő vált be a legjobban.

3ztiz2p39

No beüzemeltem a szerkezetet.
Elsőre ment minden gond nélkül.
Az autoinstall ellenére nekem kérte a drivert az UC300 feldugásakor.

No de itt valami árulás van, vagy csak megint béna vagyok.

Elindítok egy G-kódot, melyben megy a tengely jobbra balra 200 mm-t mondjuk F600-as sebességgel.
Ha le, vagy feltekerem a Fedd Rate potit, akkor csak kb. 1 másodperces késéssel következik be  a sebesség változás.

Ez így semmivel sem jobb, mint MODBUS-os panel.

Ez a késés megint a mach3 késése, vagy a pufferolás miatt van?
De nem arról volt szó hogy az UCxx sorozatban saját step generátor lakozik??

Én ezt a potit arra szántam, hogy elindítok egy programot és szépen felveszem vele a kellő sebességet, baj esetén azonnal letekerem és leáll a gép. A mostani formában ez erre a célra használhatatlan az óriási késé miatt.

gfvbk036

Igen, ez a pufferelés miatt van.
Amikor megtudtam, hogy ezek az eszközök így működnek, kissé csalódott voltam ...
(Külső interpolátorra számítottam.)

Nem mintha nem lenne emiatt jól használható, de majdnem csináltam egyet egy mikrovezérlővel. Csak az én elképzelésemben nem fix pufferidő, hanem  állítható pulzusszám tárolás szerepelt. Azt hittem én találtam fel. [#nyes]

Ma üzemeltünk be egy UC100-ast. A tesztek rendben mentek. Jövő héten indul az üzem.
Ha minden jól megy, egy komolyabb gép UC300-al épül majd.

3ztiz2p39

Valahol le vagyon már írva(magyarul) hogy hogy is kell az UC300 által keletkezett 49 db bemenetét használni?

Mert az jó, hogy van már bemenetünk, de hogy is használjuk?

Egy két minta nem ártana.

pl. azt szeretném hogy az LPT4 5-ös bemenetének működtetésének hatására a Mach3 Cycle Jog Step értéke változzon.

Vagy egy háromállású kapcsolót kötök 3 bemenetre (kettő is elég lehet) és azt szeretném, hogy a JOG mód 3 állását szeretném a kapcsolóval kiválasztani statikusan.

Tudom ehhez már Brain kell vagy mi a szösz, de ezek a dolgok szerves részét kell hogy képezzék a sok-sok bemenetnek, kimenetnek.

3ztiz2p39

Én egyenesen mérges. :(

Az UC100 egy remek eszköz, túl van már a gyermekbetegségeken, de ugye az nem nyújt különösebb plusz szolgáltatást az LPT-hez képest.

000000000

Én csináltam ilyet UC300-al a gépemhez.Tettem rá start és stop gombokat külső vezérléssel. Ugyanúgy kell, mint ha nyomtatóporttal csinálnád, csak a port száma nem 1, hanem akár 2,3,4 akár 5.
OEMtrigger-hez lehet rendelni, vagy brain-t is lehet írni. Én úgy vettem észre, hogy UC300-al pont úgy működnek ezek mint nélküle.

000000000

Nono, a léptetőmotorom 850mm/perces előtolásnál lépést tévesztett az X és Y tengelyeimen nyomtató porttal. UC300-al meg elfutkározik 2400mm/perces előtolással is lépésvesztés nélkül. Még a motor hangján is hallani a különbséget. Nekem ez nagyon komoly plusz szolgáltatás a nyomi porthoz képest.

3ztiz2p39

Hát ezért született, ezt vártuk tőle! :)
Az UC300-nál meg sok sok I/O-t, meg a potikat.

3ztiz2p39

No ja! Boldog ember vagy, de én még LPT-vel sem csináltam ilyet.

3ztiz2p39

OEM trigger nincs ugye csak 15 db, tehát a braint nem lehet kikerülni.

barhz9bni

000000000

Erre nem tudom a választ. Én 3 gombot tettem rá össz-vissz és a potikat használom még. A brainekhez én se nagyon értek. Csak kíváncsiságból csináltam néhány egyszerű dolgot a Mach3 wikipédáról szemezgetett információk alapján.

000000000

Miért nem kérdezed meg a gyártót?

gfvbk036

Ne félj annyira attól a Brain-től! [#kacsint]
Nem olyan bonyolult, főleg, ha csak létező OEM gombokat akarsz nyomogatni kívülről.