UCxxx, mozgásvezérlők MACH3-hoz

Indította gaben, 2025 február 03, 18:41

Előző téma - Következő téma

kr97pwss2

Ha jól értem a Kernel Speed-re gondolsz. Az UC100-nak a kimenő max frekvenciáját nem a "Config -> Ports Pin" ablakon kell beállítani, hanem a "Plugin Control -> UC100 In/Out monitor" menüpontban alul.  

000000000

Üdv Kedves  Balázs ezt értem, igy is állitottam be!
Viszont FEED RATE  UNITS/min kijelzett érték.
érthetelen módon fügvénye A Mach3 kernel értékeknek ( amit ha jól értem nem is kellene állitani), úgy hogy a léptetési sebességet nem változtatja, csak az nem felel meg a kijelzett értéknek!

2dbfy8y

Nem akarok bele szólni!
De akkor nem véletlen inch módba van a léptetési érték beadva a machnak?
Nem kapott véletlen valami progiban G20 kódot?
Mert akkor bizti nem jól fog lépkedni!

000000000

Üdv Pabló!
Pont az a poén, hogy jól lépked, pontosan olyan sebességel Pl F600 -nál  600-al de a képernyön ezt, mondjuk 2320 nak mutatja, attol függően, hogy menyi a Mach3 Kernel értéke.

2dbfy8y

Ez tényleg érdekes!
Azt hittem nem is annyit mozog, mint amennyit kéne.
Melyik Mach verzió?
Lehet érdemes kipróbálni másik verziót!

kr97pwss2

Ez érdekes, márpedig amiatt, mert az UC100 számolja a pillanatnyi sebességet, és a Mach3 FeedRate DRO-ba "csak" beleírja ezt az értéket. És ha tényleg annyival megy, akkor a Mach3-al lehet csak valami. Könnyen tesztelhető, ha van mérőeszköz a közelben (frekvenciamérős multiméter). 100step/mm beállítás mellett g1 X100 F600 utasítást kiadva az MDI ablakban, a kimeneten pont 1kHz-et kell mérni.
Esetleg, mint a többiek javasolták próbálj meg a Mach3-at újrainstallálni.  
Én Mach3-ból mostanában R3.043.066 verziót szoktam használni. Az aktuális plugin pedig V2.127 (ezzel ki is próbáltam, a Kernel frekvencia állításnak nincs hatása a Feedrate-ra).

000000000

A kiadott jellel szerintem nincs probléma, csak a kijelzett értékkel, Kernel csak azt változtatja. megprobálok egy új Mach3 verziót telepíteni, vagy ujra instalálni. Köszi.

000000000

kedves Balázs!
Megoldodott, mert a jelzett probléma csak Mach3versionR2.63-as verziónál jelentkezik, a többi verziónál nem!
Azért érdekes, hogy miért igaz ennél a verziónál  az alábbi matematikai összefüggés:
kijelzettérték = 0,032 x kernelérték x beállitott érték. Ez az összefüggés csak a kijelzett értéket változtatja, a beállitot tényleges léptetési értéket nem. Köszönöm a segitséget.

000000000

Szerintem az már annyira régi verzió, hogy nem biztos hogy érdemes vele foglalkozni?!

3ztiz2p39

Szemezgetek az UC300-assal...
49 db digitális és 2 db analóg bemenet van rajta.

Milyen módon tudnám elérni ezzel az eszközzel, hogy legyen két potméterem, vagy fokozatkapcsolóm és az egyiket tudjam használni Feed Rate -nek a másikat pedig Spindele Override-nak?

hyuekyh7a

Ez a funkció bele van építve, mindkettő. Nekem van is egy eladó.:-)

kr97pwss2

Az UC300-hoz egyszerűen lehet illeszteni két potmétert a Feedrate és Spindle fordulatszám állításhoz. Mindössze annyit kell csinálni, hogy az analóg bemenetekre rá kell kötni 2 potmétert (5-20kR) és a beállításoknál kipipálni a következőket:
http://www.polgardidesign.hu/download/Web/Analog%20bemenet.jpg" border=0>
Utána automatikusan állítja az FRO és SRO értékét a potméter állásának megfelelően az UC300. Következőképpen állítja: a potméter 0 állásánál 1%, max állásban pedig 250% lineárisan elosztva. Ezért érdemes lineáris potmétert használni. Ha fokozatkapcsolóval szeretnéd megcsinálni, akkor egy ellenálláslétrát kell kiszámolni az egyes fokozatokhoz. Meg lehet úgy is oldani, hogy az analóg bemenetet egy OME dro-ba beolvasod (ez az alapértelmezett), és Brainnel leprogramozod a bemenő értékekhez a kívánt FRO és SRO %-okat. Még annyit megjegyeznék, hogy az analóg bemenetek értéke 0-65535 között változik 16-os lépésekkel (12biten van beolvasva).

3ztiz2p39

Hiszen ez nagyszerű, tehát ha jól értem alapesetben nem kell hozzá megtanulnom Brain-ül! :))
Szuper!  
[#worship]

3ztiz2p39

Lenne még két kérdésem:
- az egyik a #157-ben lakozik...
- a másik pedig, hogy mi a helyzet a Pause és a Stop gombok működtetésekor a leállással.

Nekem ez nagy vesszőparipám, hogy ha megnyomjuk a Stop gombot, akkor a Mach3 elveszi azonnal a Step jelet mintha vészleállítást használnánk.

Ez a "falnak megy" megoldást a szervok sem tolerálják, léptető esetében pedig szinte biztos az azonnali lépésvesztés, hacsak nem vagyunk a léptetőmotor start-stop frekvenciája alatt.
A pause-nél meg ugye túl sok volt régen az eltárolt step-jel és zavaróan sokára álltak le a tengelyek.

kr97pwss2

A #157-es hibát amit jeleztél javítottam a mostani verzióban.
A Stop működése a Mach3-ban ilyen, erre egyenlőre még nem találtam megoldást. Azaz pont úgy működik, mint LPT-vel. Talán, ha majd lesz egy kis időm, megpróbálok valamit kitalálni ennek az azonnali megállásnak a kitrükközésére.