UCxxx, mozgásvezérlők MACH3-hoz

Indította gaben, 2025 február 03, 18:41

Előző téma - Következő téma

4ybj8h3c8

ATT írta úgy a múlt század vége előtt, cirka 1997 környékén. Ehhez a géphez van optimalizálva, ha nem csak 7 pályát tudna egy file-on belül, a fene sem foglalkozna a cserével.

4ybj8h3c8

Ha a motor tuningban 1200 van beállítva, billentyűzetről tökéletesen megy, hiba és tévesztés nélkül.

Lementem egészen 300-ra, a G-Code-ból 300-at kap, és téveszt.
Ha nem a MACH3, akkor mi, ha az egyik üzemmódjában meghajtja 1200-al, a másikban meg sok neki a 300?

4ybj8h3c8

Monostabil leszámolva impulzus számlálóval. Amennyi bemegy, annyi jön ki. Ez sajna nem a MadMax, ahol 2 megy be, 1 jön ki.

kr97pwss2

Az előzményeket nem tudtam, logikusnak tűnt, hogy a monostabil időállandójánál kisebb periódussal jönnek a step jelek és ott elvesznek. Viszont így már más a helyzet, érdemes lenne oszcilloszkóppal megnézni a jeleket. Esetleg próbaképpen rárakni egy olyan vezérlőt ami kezeli a gyors jeleket és megnézni, hogy azzal is lépésvesztést csinál. Először is ki kellene deríteni mi okozza a lépésvesztést, lehet szoftver, lehet az alaplapot nem szereti a Mach3.... stb.

4ybj8h3c8

Szkóp már járt rajta. Tökéletes jelalak, megfelelő idővel. KCam4 tüskeszélesítés nélkül lazán meghajtja, nem mértem ki, de úgy tűnik pontosan. Annak viszont a kezelése macerás, szóval marad a régi, és összerakok egy saját rendszert új programmal, az garantáltan meg fog felelni az elvárásaimnak.
Nem küzdök vele többet, nem éri meg.

cxmcdtrx

Helló!
Ez az újabb UC-100 plugin verzió van már fent a honlapon?
Köszi!

kr97pwss2

Igen, a honlapról a V2.123-as verzió manuálisan letölthető. Az Autoinstaller program egyenlőre a V2.121-et tölti le, de majd hamarosan azt is módosítani fogom.

cxmcdtrx

Köszönöm szépen, hamarosan kipróbálom. Eredetileg az új (még tervezés alatt álló) gépre vettem, de kipróbálom a jelenlegin is, az most az alaplapi LPT-ről megy.

3ztiz2p39

Egy biztos, én a Mach3-at az LPT-n többször leellenőriztem külső számlálóval sosem tévesztett.
Az UC100-al nem is teszteltem, mert minek, a gyakorlatban úgy is jelentkezett volna.

Minden bizonnyal jelkompatibilitási hiba lehet nálad.
Ha ilyen "lusta" a mostani vezérlőd, akkor a step-jel szélesítése mellett gondoskodni kellene a DIR jel megfelelő előváltási idején is.
Ez már bonyolultabb, mert el kell tárolni a step impulzusokat.

Ha a Mach a szíved vágya, akkor cserélned kell a hardvert is.
Ha meg a hardver van a szívedhez nőve, akkor elégedj meg a régi szoftver tudásával.  

Esetleg használd Tibor45 szoftverét, annak 50% kitöltésű jeleit bizonyára lekezeli a vezérlőd, ha nem akkor Ő biztosan rugalmasan átalakítja neked.

cxmcdtrx

Érdeklődnék, van-e valami újabb fejlemény a sok bemenetes kártyával? Lassan lehet, hogy esedékes lenne egy, és akkor már minden tengely minden végállását, referenciát, satöbbi külön kötném...

Szép napot!

000000000

Semmi értelme külön külön kötni minden végállást, még a referencia kapcsoló is lehet ugyanazon a bemeneten.
Mivel a Mach van olyan hülye hogy így is tudja kezelni.
Csak felesleges bemenet pocsékolás.

cxmcdtrx

Igen, elméletileg így van. Tekintve, hogy egy normális gépen ezt illik külön kezelni, és én PLC programozóként dolgozom, szeretném úgy csinálni, ahogy a "nagy könyvben" van írva. Egy esetleges hibakeresést is megkönnyít. Továbbá ha a referenciapontot én nem a tengely végállásához akarom felvenni, máris szükség van további bemenetre. Így egyszerűbb megállítani egy esetleges program futást is, lehet vezérelni szerszámcserélőt, satöbbi. Ha van rá lehetőség, én szeretném használni.

cxmcdtrx

Azt elfelejtettem, hogy egy 4+1 tengelyes gép vezérléséhez lenne, ahol mind az 5 motorhoz külön bemenetre van szükségem. Ennyi motort sehogy sem tudok két végállás bemenettel megoldani, és nem is akarok...

cxmcdtrx

Egy kérdésem lenne még az új panellel kapcsolatban, de véletlenül se kritikaként értelmezze senki:
A csatlakozások körbe lesznek elhelyezve, mint az első tervezetnél? Praktikusság miatt kérdezem.
Ha mind a négy oldalon kell kábeleket elvezetni, az nem túl esztétikus egy elektromos szekrényben.
Ha minden sorkapocs, USB, táp, satöbbi egy oldalon lenne egy kicsit nyújtottabb panelen, akkor egy kis felfogó elemmel kalapsínre lehetne fogatni,
és perforált kábelcsatornába mindent szépen lehúzni. Vagy ha két szemközti oldalra vannak téve a kivezetések, akkor is egy kábelcsatorna felül,
egy alul, és szép rendezett lenne a szekrény.
Csak egy ötlet, illetve kérdés, nem tudom, mennyire végleges a panel elrendezés, vagy mennyire sorozat érett már a dolog.
Ha ilyen, akkor ilyen, csak ötlet/kérdés volt.
További szép napot

kr97pwss2

A sokbemenetesnek a tervei már véglegesek, az első szériának a gyártása folyamatban is van, épp az automata beültetőnél van. Számításaim szerint max. 1 hónap és megvásárolható lesz.
így fog kinézni:
http://www.polgardidesign.hu/download/UC300%205LPT%20modul.JPG" border=0>
A kialakításán sokat gondolkodtunk, és ez már a sokadik variáció, ami már végleges.  
http://www.polgardidesign.hu/download/UC300%20modul.JPG" border=0>
Maga a mozgásvezérlő egy kicsi univerzális modul, amihez különböző alaplapok készülnek. A legelső a fenti 5LPT alaplap. Ehhez szalagkábellel kell csatlakoztatni a leválasztó kártyákat, melyeket lehet a szerelés szempontjából ideális irányba rendezni. A későbbiekben tervezem, hogy csak a modul is megvásárolható lesz. Ekkor a gépépítő ill. gépgyártók saját leválasztókártyát tudnak tervezni hozzá, amit az egyéni szempontjaik alapján alakíthatnak ki.