UCxxx, mozgásvezérlők MACH3-hoz

Indította gaben, 2025 február 03, 18:41

Előző téma - Következő téma

2h0y3p4wh

UC100-hoz, ill UC300-hoz van javasolt minimális PC konfig? (notebook/asztali...)
Proci, memória, USB1 vagy USB2, meg ilyesmi, ... (?)
Vagy pl. elég egy P3-as laptop is?

kr97pwss2

A leglassabb gép amin teszteltem az egy asztali P3 800Mhz-es gép volt, ment rajta minden gond nélkül. Az UC100 és UC300 az USB 1.0 és 2.0 szabványt is támogatja. Azt szoktam javasolni, hogy olyan gépet kell használni hozzá, amin a Mach3 is akadozás nélkül elfut. Az akadozást a kép megjelenítése és nyomógombok működésére értem.

2h0y3p4wh

ffc2gz5fr

Szia Balázs!

Van már elképzelés milyen kiegészítő alaplapok lesznek az UC300-hoz?

Amúgy gratula hozzá, tök szuper!

kfhm8gav9

Lenne egy kis probléma az UC300 dokumentációjával... Ma próbáltam volna ki a végállás szenzoraimat, de a leírás alapján készült kártyám értelmezhetetlen jeleket kapott.
A pinek számozása hibás, legalábbis a kép ami jelölné a számozást engem jól megvezetett.
Az első láb okkés, de ahol a kettes lenne az a 14 es, a 25 ös valójában a 15 ös, a 26 os megint okkés. Az analóg résznél és a digitálisnál más a csatik kiosztása :(
Most kezdhetem újramarni a fél vezérlést :(

ffc2gz5fr

Melyik portot próbáltad? Én az 1-es néhány bemenetét és a 2-es port be és kimenetet teszteltem azok jól működnek...

kfhm8gav9

nem a kártyával van gond, hanem a leírásban más számozással van a kép.Ha a leírás szerint kötöm be, az első port jó, de a kettes átkerül a hármasra a hármas az ötösre... és így tovább.
Ha az lpt csatlakozót használod azzal semmi gond,
de én szalagkábellel akartam bekötni és az tett keresztbe. Most felhasogattam a szálakat és átrendeztem, így minden ok, csak  macera. És a chargepumpot is át kell méretezni kicsit.

ffc2gz5fr

Én a csatit is vettem hozzá, nem volt kedvem vele most vacakolni, az ára is jó, na meg a csomagban is elfért. Azzal tényleg nem volt gond. A szalagkábeles csatit jól készítetted el, nincs benne valami hiba?

kfhm8gav9

a szalagkábel és az lpt csatlakozó pinjei más sorrendben vannak számozva. A doksiban sima szalagkábel számozás szerepel mind a digitális, mind az analóg kimenetnél, de csak az analóg rész van e szerint számozva a digitális a 25 pines lpt-hez igazodik, és 26.-nak bent van egy +5V
LPT -> vízszintesen két sorban növekvő számozás
szalagkábel -> az egyik sorban a páros a másikban a páratlan pinek vannak

Az én csatlakozómnak nem LPT a vége, a saját kártyáimhoz csatlakozik ugyan olyan szalagkábelen.

kr97pwss2

Igen sajnos, a doksiban hibásan lettek a sorszámok feltüntetve. Javítottam, innen letölthető: http://www.polgardidesign.hu/download/UC300%20haszn%e1lati%20V1_024.pdf" TARGET=_fnew>UC300 használati.pdf

6x0ud2xg

Korábban írtam hogy a birtokomba került 5  db ipari léptetővezérlő de sajnos hosszabb vezérlőjelekkel lehet csak kivezérelni Minthogy ezeket nagy motorok hajtására tervezték nem baj a lassabb működési szisztéma .  Minthogy UC 100 ast használok közkinccsé szeretném tenni amit a Balázzsal folytatott levelezésből megtudtam  
Tehát az UC 100 nál :  

A minimális idő a Dir váltás után és az első step jel között 20us (100kHz), 40us (50kHz), 80us (25kHz). Ezen az értéken nem lehet változtatni fix. A Step jelek szélessége 100kHz-nél 5us, 50kHz-nél 10us, 25kHz-nél 20us (50%-os kitöltésű).

A Dir jel változása mindig a Step jel nem aktív állapotában történik.  

Még egy fontos dolog : a Machban configurált dolgok ( aktív low vagy high ) érvényesülnek tehát az UC 100 as a kiválasztott  módon adja a jelet  

Az időzítések ismeretében (és  Is Varga jóvoltából nemsokára élesztem a nagy vezérlőket  

ffc2gz5fr

Szia Balázs!

Jössz Székesfehérvárra a CNC talira?

kr97pwss2

ffc2gz5fr

000000000

UC 100-as problémám, milehet az oka, hogy a MACH3-as képernyön visszajelzett léptetési érték többszöröse a beálitott értéknek, és ez függvénye a Kernel bállitásnak, A gép egyébként beállitásnak megfelelő léptetési sebességgel müködik? Előre is köszönöm ha valaki tud ebben segíteni